guide

Barnehageledere: Dette er vårskoene barna bør ha

Tørt og vått, varmt og kaldt – vå­ren byr på sto­re ut­ford­rin­ger for små sko. I til­legg skal sko­en sit­te godt, og være både funk­sjo­nell og prak­tisk. Her får du våre beste kjøpe­tips.

Pluss ikon
De kom­men­de må­ne­de­ne set­ter sto­re krav til små sko. Fin­nes det en type sko som fik­ser alt? Ja, det gjør det fak­tisk. Foto: Reima.
De kom­men­de må­ne­de­ne set­ter sto­re krav til små sko. Fin­nes det en type sko som fik­ser alt? Ja, det gjør det fak­tisk. Foto: Reima. Foto: Rei­ma
Publisert

- Det vi me­ner er vik­tig, og egent­lig gan­ske uunn­vær­lig, er at bar­na har gode, halv­høye, vann­tet­te jog­ge­sko. Gjer­ne en sko i Gore-Tex, el­ler med en lig­nen­de type pus­ten­de, vann­tett mem­bran. Det­ er en vel­dig fin mellomsesongsko, sier Wi­be­kke Yri Ad­ria­ens­sens, dag­lig le­der i Nor­lan­dia Valle Gård fri­lufts­bar­ne­ha­ge.

Ad­ria­ens­sens har lang er­fa­ring med barn, fri­lufts­liv og gode sko, og vet hva som kre­ves av sko­ene til små føt­ter som skal ha det tørt, be­ha­ge­lig og mor­somt i all slags vær og ter­reng.

Les også: Ekspertene: Dette er den perfekte vinterluen

Tå­ler både sol og regn

– Gjen­nom en bar­ne­ha­ge­dag er det ofte vått på mor­gen, deretter sol og tørt un­der­lag, og så kom­mer det kan­skje en regn­skur. I sko­gen er det ofte vått hele da­gen, selv om det ikke reg­ner. En halv­høy jog­ge­sko med vann­tett mem­bran pus­ter, men sik­rer at bar­na ikke blir våte på bena, og det er der­for lurt å in­ves­te­re i en slik god sko, sier hun, og leg­ger til at den­ne sko­ty­pen kan bru­kes gjen­nom vår, som­mer og høst­se­son­gen. Her i Norge er vi tross alt ald­ri sik­ret mot regn.

Jog­ge­sko med vann­tett mem­bran tå­ler mye vått vær, og skal i teo­ri­en hol­de bar­net like tørr på bena som en klas­sisk gum­mi­stø­vel. Li­ke­vel kan det kan være greit å ha beg­ge de­ler, i alle fall til de al­ler vå­tes­te da­ge­ne.

Sko­en må pas­se til fo­ten, og ikke være for trang. Den bør ha en grov såle som tå­ler ulendt ter­reng, men sam­ti­dig være be­ha­ge­lig å ha på fo­ten.

Det er fint om sko­en er litt roms­lig i fron­ten, slik at det er ak­ku­rat god nok plass til tær­ne og kan­skje en tynn ull­sokk på de kal­des­te da­ge­ne.

– Det er ikke godt å gå i for sto­re el­ler små sko. Bar­ne­føt­ter for­mes lett, så det er lurt å in­ves­te­re i gode sko. Barna er mye ute, i som­mer­halv­å­ret er vi nes­ten ikke inne, og vi går lan­ge tu­rer både i ter­ren­get og på as­falt. Det er ofte per­so­na­let går 15.000 skritt om da­gen, og de ak­ti­ve og le­ken­de bar­na går gjer­ne len­ger – de står jo sjel­dent i ro om man er på tur el­ler ei, sier hun.

El­lers er det vik­tig med sko som er til­pas­set bar­net.

– Å kjøpe mas­se sko på til­bud, uprøvd og uten å ha noen mål å gå et­ter, er sjel­dent noe vits i. Sam­ti­dig er det jo ikke bare-bare å få med seg mini i en bu­tikk for å prø­ve mas­se sko.

Det vik­tig­ste man kan gjø­re er å måle bar­nets fot både un­der og over vris­ten, så får man litt mer over­sikt over hva man skal se et­ter, sier Linn Na­ta­lie Martinussen, pe­da­go­gisk le­der i Vi­kin­gen bar­ne­ha­ge.

Les også (+): Test av 10 frokostblandinger for familien: Én får terningkast 6

Best med bor­re­lås

En god sko skal ikke bare hol­de mini tørr, men må også være funk­sjo­nell – både for bar­net, for­eld­re og bar­ne­ha­ge­per­so­na­let.

– De beste sko­ene, sy­nes jeg, er de som luk­kes med bor­re­lås. Knyt­ting er bare «prakk», og går ofte opp av seg selv. Vi opp­le­ver også at sko med gli­de­lås ofte set­ter seg fast og blir øde­lag­te, sier Martinussen.

Sko med bor­re­lås er ikke bare prak­tisk for oss voks­ne, men er også det enk­les­te al­ter­na­ti­vet for de stør­ste bar­na som skal kla­re å ta av og på seg sko­en selv.

Ad­ria­ens­sens leg­ger til at det kan være lurt å se et­ter en sko som er litt stiv i hæ­len.

– Det gir støt­te til fo­ten, men er også let­te­re å få av og på sam­men­lig­net med om det bare er en lett tøy­del.

Overgangssko har gjer­ne et høy­ere skaft, men pass på at det ikke blir for høyt for de mins­te.

– Ikke kjøp sko med for høyt skaft, det gjør det van­ske­li­ge­re å gå for de mins­te. For de al­ler mins­te er det lurt med en sko med myk såle, og kor­te­re skaft. Blir det for stivt og stort, en­der det ofte med knall og fall, sier Martinussen.

Les også: Forbrukerrådet testet kosmetikk til barn. Resultatet var nedslående

Sko­ty­pe­ne for­eld­re bør unn­gå

Noe an­net vi for­eld­re bør unn­gå? Sko som er kule, søte, røf­fe el­ler glit­ren­de – men som mang­ler alt av and­re vik­ti­ge funk­sjo­ner.

– Vi ser mind­re blin­ke­sko og sko med di­no­sau­rer på nå, sam­men­lig­net med tid­li­ge­re. I alle fall i vår bar­ne­ha­ge. For­eld­re­ne har skjønt at det er vik­tig med gode sko, og vi ser at bar­na blir stol­te når de har fått nye sko – uan­sett om de har kule mo­ti­ver på el­ler ikke. For­eld­re må gjer­ne sty­re unna det ytre, og først og fremst se på vekt, pass­form, luk­ke­me­ka­nis­me og såle, sier Ad­ria­ens­sens.

Sko med høy yt­el­ses­evne og vik­ti­ge, smar­te funk­sjo­ner er gjer­ne noe dy­re­re enn and­re ty­per sko. Ad­ria­ens­sens min­ner om at over­gangs­sko som ikke er ut­slit­te kan ar­ves.

– Og det er po­si­tivt for både lom­me­bo­ken og mil­jø­et.

Finn riktig sko

Hvor­dan vel­ger vi foreldre rik­tig stør­rel­se på vår­sko?

– Det er vik­tig at fo­ten har litt vok­se­plass, men også at den ikke er for stor. For tran­ge sko er von­de å gå i, og kan ska­de fo­ten. For sto­re sko er van­ske­li­ge og ube­ha­ge­lig å gå i – det gjel­der alle ald­re. Det er vik­tig å huske på at de mins­te bar­na vok­ser for­te­re enn de eld­re, også i føt­te­ne, så sjekk gjer­ne sko­stør­rel­sen hver and­re må­ned for å være sik­ker på at sko­en fort­satt pas­ser. Det er gan­ske van­lig med to uli­ke føt­ter, så det er lurt å måle beg­ge og kjøpe sko som pas­ser til den stør­ste fo­ten, sier Ing­rid Stub­be­rud i Rei­ma.

Man må­ler bar­nets fot enk­lest ved å leg­ge et ark inn­til veg­gen, og plas­se­re fo­ten oppå med hæ­len inn­til veg­gen.

Hvor­dan bør pass­for­men på sko­en være?

– Pass­for­men på sko­en bør all­tid være så lite for­styr­ren­de for fo­ten som mu­lig. Det be­tyr at den ikke bør ha en høy hel, men være så flat som mu­lig. Så­len bør være flek­si­bel og over­si­den av sko­en bør være pus­ten­de. Det beste for bar­ne­føt­ter er let­te sko som er enk­le å ta på så de kan kla­re det selv, sier Stub­be­rud.

Denne saken ble første gang publisert 04/03 2022.

Les også