FÅR STRYKKARAKTER

Forbrukerrådet testet kosmetikk til barn. Resultatet var nedslående

Står disse gavene på barnas ønskeliste til jul? Da bør du lese dette.

IKKE GODKJENT: Av 20 leppepomader og 10 sminkesett kjøpt i Norge, var det ingen produkter som fikk godkjentkarakter (A). De fleste produktene inneholdt flere problematiske stoffer, mens ett produkt – en pakke med flere lipglosser – inneholdt hele 12 forskjellige, problematiske stoffer, skriver Forbrukerrådet.
IKKE GODKJENT: Av 20 leppepomader og 10 sminkesett kjøpt i Norge, var det ingen produkter som fikk godkjentkarakter (A). De fleste produktene inneholdt flere problematiske stoffer, mens ett produkt – en pakke med flere lipglosser – inneholdt hele 12 forskjellige, problematiske stoffer, skriver Forbrukerrådet. Foto: Gøril Furu, Forbrukerrådet
Sist oppdatert

Forbrukerrådet har i høst, i samarbeid med det danske og svenske forbrukerrådet, undersøkt innholdet av allergifremkallende- og mistenkt hormonforstyrrende stoffer i leppepomader og sminkesett markedsført mot barn.

– Bakgrunnen for testen er at vi har registrert en økning i spesielt sminkeprodukter rettet mot barn, og en mistanke om at disse kan inneholde parfymestoffer, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk hos Forbrukerrådet, og utdyper:

Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk hos Forbrukerrådet
Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk hos Forbrukerrådet

– Samtidig vet vi at barn er en sårbar gruppe, og vi har generelt et fokus på produkter rettet mot barn. Dette er også en del av årsaken til at vi gikk ut med resultatene av undersøkelsen, og ønsker å gjøre flere oppmerksomme på denne problematikken.

Han forteller at det som overrasket mest var at ingen av produktene handlet inn i Norge fikk grønt lys, fordi nesten alle inneholder parfymestoffer.

Selv om dette er stoffer som er tillatt å bruke i forbrukerprodukter, bør butikkene i sine innkjøp være ekstra kritisk når det gjelder produkter rettet mot barn, påpeker Instefjord.

– Barn har større risiko for å utvikle allergier enn voksne. Selv om enkelte parfymestoffer er spesielt allergifremkallende og må merkes med dette på innholdsfortegnelsen, eksisterer det en stor og til dels ukjent gruppe med parfymestoffer som slipper unna med generell merking om "parfyme" på pakningen, forklarer Instefjord, og kommer med en klar oppfordring til foreldre:

– Vår klare anbefaling er å ikke kjøpe sminkeprodukter til barn, og å unngå parfyme i barneprodukter. Det kan føre til at man utvikler kontaktallergi i ung alder. Om du ønsker leppepomade, anbefaler vi produkter som er svanemerkede eller produkter som er anbefalt av Astma- og allergiforbundet.

Se testen: Her kan du se testresultatene av 30 produkter kjøpt i Norge (ekstern lenke)

Svært kritikkverdig

Hanne Gustavsen er rådgiver i Framtiden i våre hender, og synes det er svært kritikkverdig at det brukes stoffer som kan skade helse og miljø i barnekosmetikk.

Hanne Gustavsen, rådgiver i Framtiden i våre hender
Hanne Gustavsen, rådgiver i Framtiden i våre hender

– Barn er spesielt sårbare, og eksponeres allerede for en cocktail av forskjellige miljøgifter og andre skadelige kjemikalier i løpet av dagen gjennom mat, luft og drikke. Derfor er det lurt å unngå unødvendig tilleggsekspkonering gjennom kosmetikk og andre forbrukerprodukter når man kan, påpeker hun.

Norge og EU har et relativt strengt regelverk sammenlignet med andre land, så det er nok naturlig at folk stoler på at det de kjøper er trygt, mener Gustavsen.

– Likevel påvises det stadig problematiske stoffer også i Norge, og vi har et stort forbedringspotensial. Vi opplever at mange ønsker å unngå miljø- og helseskadelige kjemikalier i hverdagen, men at det er vanskelig for forbrukerne å vite hvilke produkter som er bra, og hvilke man bør styre unna.

Framtiden i våre hender mener det bør være ekstra høye forventninger til produsenter og butikker som selger leketøy og produkter til barn.

Gustavsen håper butikkene legger press på sine leverandører for å erstatte disse kjemikaliene med bevist bedre alternativer, og for å øke andelen Svanemerkede produkter i sortimentet sitt.

Hun kommer også med en klar oppfordring til foreldre:

– Vi anbefaler å droppe sminke til barna, men man må naturligvis selv gjøre en vurdering om man synes det er en risiko verdt å ta. Mange opplever ingen plager med disse stoffene i det hele tatt, men på generelt grunnlag tenker vi at jo færre ting vi kjøper og bruker, jo færre skadelige stoffer eksponeres både vi og naturen for. Kjøper man produkter som er Svanemerket eller anbefalt av Astma- og allergiforbundet, reduserer man også risikoen betraktelig.

Les også: Badeleke kunne ha kostet toåringen livet

– Tillatt med duft

Hege Willoch, fag- og kvalitetsdirektør hos Vitusapotek, mener det er bra at Forbrukerrådet setter fokus på barneprodukter gjennom tester.

Hege Willoch, fag- og kvalitetsdirektør hos Vitusapotek
Hege Willoch, fag- og kvalitetsdirektør hos Vitusapotek

– Dette skaper fokus hos forbrukere og foresatte. Generelt har Vitusapotek en streng kvalitetskontroll av produkter vi tar inn i vårt sortiment. Vi har ulike produktserier som retter seg mot barn, noen er med parfyme, andre er ikke det, sier hun, og legger til:

– Vår policy er at hudpleieprodukter markedsført til baby og barn kan inneholde duft, men de skal ikke inneholde noen av de 26 kjente allergene parfymestoffene. Det aktuelle produktet som er med i testen, inneholder ingen kjente allergener og produktet er dermatologisk testet.

Om testen:

Testen er et samarbeidsprosjekt med Sveriges konsumenter og Forbrugerrådet Tænk i Danmark.

I alt ble 102 produkter testet, der kun ett produkt fikk en A-vurdering.

Seks produkter fikk vurdering B, mens resten ble vurdert som C. Flere av produktene i de danske og svenske testene er også tilgjengelig for norske forbrukere.

Se testen: Her kan du se testresultatene av 30 produkter kjøpt i Norge (ekstern lenke)

Her kan du lese om den svenske testen og den danske testen.

De norske produktene i testen er en gjennomgang av 20 leppepomader og 10 kosmetikksett markedsført til barn. Alle produktene er tilgjengelig til norske forbrukere, enten i fysiske butikker i Norge eller gjennom nettbutikker som retter seg mot norske forbrukere.

Alle produktene ble kjøpt inn i dagligvarebutikker, lekebutikker, nettbutikker og apoteker i september og oktober 2021.

Testen er en deklarasjonstest, med utgangspunkt i innholdsfortegnelsene på produktene. Det er ikke tatt høyde for konsentrasjonen av kjemikaliene i det enkelte produkt.

Les også: Michelle har små prikker i huden og får lett blåmerker – hos legen får foreldrene sjokkbeskjeden

Om funnene:

Det er funnet mistenkte hormonforstyrrende stoffer i fire av de 30 produktene kjøpt inn i Norge, og kun to av de norske produktene var fri for parfymestoffer – det ble altså funnet parfymestoffer i hele 28 av 30 produkter.

Mange parfymestoffer kan være allergifremkallende, og kan gi livslange plager. I Danmark anbefaler myndighetene å unngå parfymer i barneprodukter, det samme gjør Forbrukerrådet og alle de øvrige nordiske forbrukerorganisasjoner.

Det er også flere produkter som inneholder stoffer som kan være problematiske for helsen når de finnes i matvarer. Disse er med i betraktningene, spesielt når det er snakk om leppepomader og andre leppeprodukter, siden disse er uunngåelig å spise. I tillegg er det funnet stoffer som kan være skadelig for miljøet.

Kilde: Forbrukerrådet

Les mer om testen her

Denne saken ble første gang publisert 03/12 2021, og sist oppdatert 03/12 2021.

Les også