Mat i barnehagen

Dette bør barnehagen servere barna

Vi spurte foreldrene hva som er drømmemenyen.

ULIK PRAKSIS: Mens noen barnehager serverer barna tre sunne måltider om dagen, er det andre som ikke har ressurser til annet enn brødmat én gang om dagen.

ULIK PRAKSIS: Mens noen barnehager serverer barna tre sunne måltider om dagen, er det andre som ikke har ressurser til annet enn brødmat én gang om dagen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto.com

Publisert Oppdatert

Tomatsuppe fra pose. Pølser. Boller. Hjemmelaget grønnsakssuppe. Grove rundstykker. Er du fornøyd det barna dine får av mat i barnehagen?

Vi spurte brukerne av forumet Barnimagen.com om hva de skulle ønske at barnehagen hadde på menyen. Svarene viser at det ikke er mye som skal til:

Salatbar i barnehagen

Minst mulig halvfabrikata, oftere varmmat og mer grønnsaker er gjengangerne.

Noen forteller også om suksesshistorier om barnehager med nybakte rundstykker, økologisk mat og egen salatbar, og barnehager som lager enkle, men gode retter, som for eksempel:

*Havregrøt med nøtter, frø og bær.

*Hjemmelaget suppe av tomat, blomkål eller gulrot.

*Pølsegrateng med most blomkål i sausen.

*Stekt fisk med poteter, gulrøtter og smeltet smør.

*Grov pasta med kjøttdeig og næringsrik saus.

For lite fisk og grønt

Det blir jevnlig gjennomført undersøkelser av måltidene i norske barnehager. Den ferskeste rapporten blir snart offentliggjort av Helsedirektoratet.

Den forrige kom i 2005 og avslørte blant annet at barnehagebarna jevnt over hadde et ok kosthold, men at de blant annet fikk for lite grove kornprodukter, for sjelden fisk og for lite grønnsaker. I tillegg spiser de for mye søt og fet mat i forbindelse med feiringer og markeringer.

Helsedirektoratet: Barnehagekostholdet i 2005, samt oppskrifter og tips til gode, sunne og rimelige barnehagemåltider.

Kokken er borte

I våre dager er det på langt nær en selvfølge å ha kokk i barnehagen. En vanlig ordning er at barna har med seg matpakke til det ene måltidet og får servert brød til det andre.

Kanskje er det varmmat én eller to ganger i uka, men denne maten må lages av dem som samtidig skal ta seg av barna.

Det er derfor et faktum at tomatsuppe fra pose og annen ferdigmat ofte havner på barnehagebordet.

Betaler mer for maten

Noen barnehager velger å ta ekstra betaling fra foreldrene mot å satse ekstra på måltidene. Blant dem er Idrettsbarnehage AS, som for øyeblikket består av sju barnehager med ekstra fokus på idrett, bevegelse og kosthold.

For 630 kroner i måneden, i tillegg til ordinær makspris, får barna servert tre solide måltider hver dag.

Tre måltider i barnehagen

Til frokost velger de mellom havregrøt, knekkebrød, kornblanding eller brød. Lunsjen består av varmmat laget av fisk, rent kjøtt og fullkornsprodukter. I tillegg blir det servert et ettermiddagsmåltid med barnehagens spesialrundstykker sammen med frukt og grønt (se oppskrift).

UTELIV: Barnehagemåltidene kan også serveres utendørs.

UTELIV: Barnehagemåltidene kan også serveres utendørs. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

HJELPER TIL: Måltider handler ikke bare om ernæring. De er også mye læring i å lage mat sammen, spise sammen, og få lov til å servere.

HJELPER TIL: Måltider handler ikke bare om ernæring. De er også mye læring i å lage mat sammen, spise sammen, og få lov til å servere. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

IDRETTSBARNEHAGENS RUNDSTYKKER

Disse rundstykkene får barna servert til ettermiddagsmåltidet, sammen med frukt og grønnsaker.

*250 gram grovbakstmel

*250 gram sammalt rug, grov

*250 gram hvetemel

*10 gram salt

*10 gram sukker

*10 gram kanel

*100 gram revet gulrot

*100 gram revet eple

*50 gram rosiner

*1 desiliter solsikkeolje

*25 gram gjær

*4 desiliter lunkent vann

Alt blandes og eltes godt i kjøkkenmaskin. Heves til dobbel størrelse. Bakes ut til 60 rundstykker. Etterheves i ca. 30 minutter. Stekes på 200 grader varmluft i 20 minutter.

Samtlige måltider blir servert med grønnsaker og frukt, og råvarene skal helst velges ut på bakgrunn av hva det er sesong for.

Dyrt å drive sunt

Får å få til dette har barnehagene måttet investere i både kokk og godkjent barnehagekjøkken. Det koster mye mer enn enn matpengene foreldrene betaler, ifølge eier og konseptutvikler Beate Amdahl Skorpen.

- Vi driver nok dyrere enn mange andre barnehager. Det blir mindre inntjening, men til gjengjeld har vi fornøyde barn og foreldre, sier Skorpen.

Barna lærer av måltidene

Hun understreker at måltidene ikke bare handler om ernæring.

- Det er mye læring i barnehagemåltidene. Barna deltar i oppkutting og servering, og noen gang steker de mat på bål ute. De utvikler sosial kompetanse, og vi opplever det som positivt at alle får den samme maten. Vi vet at barna blir vant til et sunt kosthold, i tillegg til at de påvirker hverandre til å prøve nye smaker. Vi serverer for eksempel rå grønnsaker til alle måltider, noe mange foreldre har problemer med å få barna til å spise nok av.

Laks og tomatsuppe

Blant barnehagens middagsfavoritter er noe så enkelt som laks med rotgrønnsaker, poteter og saus ved siden av. Tomatsuppe blir også servert, men da lager kokken en hjemmelaget variant, på omtrent like lang tid som det tar å røre sammen en posesuppe.

Idrettsbarnehagene er sukkerbevisste, men ikke helt sukkerfrie. Fire ganger i året har de derfor en skikkelig årstidsbursdag med bursdagsleker og festmat.

Brødmåltider er bra nok

Kommunale barnehager har ikke samme muligheten til å satse ekstra på måltidene. Da er det opp til foreldrene å servere barna en skikkelig frokost og lage sunne og kreative matpakker. I tillegg kan de barnehageansatte legge til rette for at det andre måltidet blir så bra som mulig, innenfor den tiden og de rammene de har.

- For å gjøre det beste ut av et kosthold basert på begrensende økonomiske rammer, tenker jeg at man tar utgangspunkt i brødmåltidet og sørger for at dette blir mest mulig variert, sier klinisk ernæringsfysiolog Marianne E. Mathiassen.

Variert pålegg

I praksis mener hun at barna da bør få tilbud om minst én type fiskepålegg, leverpostei, minst én type pålegg av kylling eller kalkun, samt annet kjøttpålegg.

Dette bør være så rene produkter som mulig, men det er greit å åpne for en variant av pølse eller servelat. Ost hører med, og det gjør selvsagt også rikelige mengder med oppskårne grønnsaker.

Som drikke bør barna får servert lettmelk, ekstra lett melk eller skummet melk, samt vann mellom måltidene. Grøt kan være et godt alternativ, for eksempel av havre, bygg eller hirse, gjerne med frukt eller bær til.

Enkle varmretter

Det finnes også mange andre varmretter som både er billige, sunne og raske å lage.

Mathiassen nevner blant annet omelett med kokt skinke, paprika og purre og en gryte med mye grønnsaker og innslag av kylling, svin eller okse.

En grønnsakssuppe kan også barna være med på å lage. Det er morsommere å spise grønnsaker man har kuttet opp selv.

Brød og posesupper skader ikke

- Men jeg synes ikke det er noe problem om barna spiser to brødmåltider i barnehagen, så lenge pålegget er variert og drikken sunn. En posesuppe i ny og ne er heller ikke skadelig. Det går jo an å forbedre innholdet ved å tilsette aspargestopper, oppskåren gulrot og frosne blomkål- og brokkoliterninger, sier Mathiassen.

- De aller fleste barn i Norge blir servert varm middag hjemme etter barnehagetid. Det er svært viktig at dette måltidet er sunt og variert på det jevne, og at man også sørger for at små barn får kveldsmat før de legger seg.

Slik kan du klage

Hvordan bør vi si fra til barnehagen dersom vi er misfornøyde med maten barna får i barnehagen? Å klage på barnehagen er ikke lett. Det gjelder å gjøre det på riktig måte.

Start forsiktig, oppforderer ernæringsfysiologen.

- Still noen enkle spørsmål og vis interesse for hva de serverer i barnehagen. Da får du større innblikk i hvordan de ansatte tenker, og det blir forhåpenligvis lettere å komme med egne forslag om forbedringer. Det er nok utfordrende for barnehagene å imøtekomme foreldres ønsker når de må ta hensyn til mange ulike behov, allergier, sykdommer og kulturer, kombinert med økonomiske begrensninger og få ansatte.

Les også:

6 enkle middager ungene elsker

Ta hensyn til andres barn

2-åringene sliter mest i barnehagen

Gjør alt for å få barnet inn i elitebarnehage

Dette må du vite om svangerskapskontroll

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning