Foreldre & Barns nettundersøkelse viser at mange foreldre er opptatt av og bekymret for barnas kosthold. Kresne og småspiste barn er det som skaper størst uro.

Men ekspertene beroliger foreldre. De mener det er naturlig at nesten alle barn i perioder nekter å spise den maten de får servert. Mas, lokking og ikke minst tvang, kan virke mot sin hensikt og gi barnet et vanskelig forhold til mat.

- Ingen grunn til bekymring. Her i landet finnes det langt flere bekymrede foreldre enn under- og feilernærte barn, sier ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet, Kjersti Birketvedt. Hun jobber med kosthold og ernæring for barn under skolealder som har spisevansker eller spisevegring.

Her kan du lese vår test av Babycook, som moser mater for småbarna.

Dette gir barna matlyst

  • Matlysten øker når vi får servert noe vi liker godt - på et tidspunkt vi er sultne. Det gjelder også for små barn.
  • For barn er mestringsopplevelser viktige; velge selv, gjøre selv og spise selv. *Små porsjoner er mer appetittvekkende, og gjør det mulig for barnet å få oppleve å spise opp alt.
  • Barn velger ut fra matens konsistens, utseende, smak, lukt - og påvirkes av hva de ser at andre spiser. Matens farge og fasong kan avgjøre om barnet vil smake.
  • Fin pådekking og trivelig stemning rundt bordet påvirker også små barn. La barna være med på å forberede måltidene i matlaging og pådekking.
  • De voksne har ansvar for når, hva, hvor og hvordan maten serveres. Barna vil alltid ha hovedansvaret for å bestemme hva og hvor mye de skal spise.
  • Trivsel smitter. Men det blir ikke trivelig hvis all fokus er på barnet, og hva det spiser eller hvordan det spiser.

Spisenekt er normalt

Godt over halvparten av de drøyt 1500 foreldrene som svarte på undersøkelsen, sier at de sliter med å få barna til å spise grønnsaker og middagsmat. 20 prosent sier at barna kun spiser grønnsaker ukentlig eller sjeldnere. Mange opplever konflikter fordi barna ikke vil spise den maten de serverer.

Perioder med spisenekt hos små barn er et velkjent problem i de fleste småbarnsfamilier. Mange barn er småspiste, og rett og slett veldig kresne i perioder. Noen vil nesten ikke smake på ny mat.

Små barn finner seg ofte et favorittpålegg og forelsker seg i det - for en periode. Hvilken type mat barnet liker akkurat denne uka, kan svinge like fort som værmeldingen. Alt dette er helt normalt, og går som regel over av seg selv.

Les også: Gjør den sunne maten lett tilgjengelig.

MATGLEDE: Hvis barn får utforske maten har de større mulighet til å finne nye favoritter. © FOTO: ISTOCKPHOTO

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!