Elisabet Høye

Sukkerbomber til frokost

Fem av 13 er så fulle av sukker at de hadde egnet seg bedre som dessert.

Frokostblandinger kan brukes som variasjon til brødmat, og er enkle å lage selv. Havregryn er det enkleste og billigste du kan bruke som frokostgryn. I tillegg er det svært næringsrikt. Du kan tilsette linfrø, solsikkekjerner, rosiner eller nøtter. Server frokostblandingene med melk, surmelk eller yoghurt naturell, og gjerne friske bær, oppskåret frukt eller syltetøy med lite sukker.

Alle blandinger er ca. 8-10 porsjoner.

Frokostblanding med havre og hvetekim

6 dl havregryn

2 dl havrekli

2 dl hvetekim

1-2 dl rosiner

Eller:

1 l havregryn

2 dl hvetekli

1-2 dl rosiner

Frokostblanding med havrenøtter

5 dl havregryn

1 l ristede havrenøtter

1-2 dl rosiner

Felles fremgangsmåte:

Bre kornene utover i en langpanne, og la dem stå i ovnen ved 200 ºC til grynene er blitt litt gylne, ca. 10-15 minutter. Du kan også riste kornene i en stekepanne på middels varme. Bruker du nøtter og/eller frø i blandingen, rister du dette sammen med grynene. Bland inn rosiner til slutt. Avkjøl, og oppbevar blandingen i en tett boks på et tørt sted.

Tilsett tørket frukt hvis du liker det.

Kilde: Helsedirektoratet

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!