Smokken har reddet nattesøvnen for mange hardt prøvede foreldre. I følge tyske Eltern fyller smokken 60 år i disse dager.

Engelske Wikipedia mener at den har eksistert siden begynnelsen av 1900-tallet, men det var først etter 2. verdenskrig at den ble satt i masseproduksjon.

Lavere risiko for krybbedød

Opp gjennom årene har meningene vært delte om det er positivt eller negativt å putte en gummipropp i munnen på et lite barn. Innvendingene mot smokkbruk har først og fremst gått på at den kan skape skjevstillinger i tennene.

På plussiden fremheves smokkens evne til å roe et barn, slik at det lettere kan sovne inn.

I følge Pasienthåndboka kan en smokk også virke smertelindrende, fordi den tar bort noe av oppmerksomheten rundt det ubehagelige.

Men den kanskje mest positive, og for så vidt livsviktige effekten av smokkbruk, er at den kan gi opp mot 90 prosent lavere risiko for krybbedød.

Les også: Gråt uten trøst kan gi dårlig selvbilde

Bedre teknologi

Smokkens utviklingen gjennom årene har gjort den stadig bedre, og en norsk smokk har til og med blitt tildelt Merket for god design for sin revolusjonerende utforming av sugedelen.

- Dagens smokker er blant annet bedre tilpasset ganen. Tidligere var man redd for at den skulle føre til skjevstillinger av tennene. For småbarn er ikke dette lenger noe problem, blant annet fordi gummien i smokken er forbedret, sier Gudrun Skjæveland, konstituert overlege ved barneavdelingen ved Haugesund sykehus.

Les også: Barnegråt på alvor

Smokken 60 år

SMOKKEN 60 ÅR: Ja, ikke sant. F © Foto: chimothy27 på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Tilfredsstiller sugeinstinktet

Smokken er basert på et enkelt prinsipp. Barnet fødes med et sugeinstinkt, som er livsviktig i dets første leveår. Det er denne refleksen smokken er ment å skulle tilfredsstille.

- Barnets sugeinstinkt er der for at det skal ta til seg mat, og et barn vil derfor oppleve smokken som et form for substitutt og kose seg med den, sier overlege Skjæveland.

Les også: Slik får du stoppet barnegråten

Avvenning

Men når skal barnet slutte med smokk? Skjæveland mener at man ved to- til treårsalderen bør forsøke å få barnet til å slutt. Dess lenger det bruker smokk utover dette stadiet, jo større kan også risikoen for tannproblemer bli.

Det kan imidlertid oppstå en utfordring dersom et yngre søsken fortsatt bruker smokk.

- Den eldste vil da kunne nekte å slutte fordi den minste fortsatt bruker smokk. Løsningen kan være at begge slutter, råder Skjæveland.

I følge Mammanett.no anbefales det å la avvenningen gå over tid, slik at det ikke skapes noen kampsituasjon.

Det rådes også til å begrense bruken til spesielle stunder, som for eksempel lesestunden eller når barnet trilles i vognen, og så ettrehvert fase smokken helt ut.

Les også:

Slik får du englebarn

7 tegn på at babyen elsker deg

Mp3-musikken kan gi bedre helse

Gi ungene skikkelig verktøy

Les hele saken