Mange lurer på hvor ofte de bør bade babyen. Noen gjør det hver dag, andre mener det holder med en gang i uka.

- Nyfødte babyer trenger ikke bade mer enn én gang i uken, har jordmor Lena "Mille" Milling tidligere uttalt til Foreldre & Barn.

Men når nyfødtperioden er tilbakelagt, kan du selv avgjøre om du vil bade babyen oftere.

- Barn liker ofte å bli badet, slik at badet er like mye en kosestund som for å bli ren for de aller minste. Etter hvert blir bading en dyd av nødvendighet fordi barnet blir skitten av å krabbe rundt overalt, sier Nina Misvær, helsesøster, førstelektor og forfatter.

Tips til hvordan du kan bade babyen

Utenom badene er det selvsagt nødvendig å vaske babyen etter en bæsjebleie. Men bør de også vaskes etter en tissebleie?

- Det er ikke absolutt nødvendig å vaske barn mellom hvert tissebleieskift, men det er lurt å tørke av huden i bleieområdet med en våtserviett eller en fuktig klut for å unngå at barnet lukter av tiss, sier Nina Misvær.

Bare rent vann

Ifølge Astma- og Allergiforbundet er ikke hyppigheten på badingen av barna det avgjørende momentet:

- Viktigere er det å se på hva man har i vannet man bader dem i. Hyppig bruk av oljer tetter igjen hudporene, mens hyppig bruk av såper fjerner det naturlige fettlaget og tørker ut huden. Bruk gjerne produkter i vannet av og til, men vær bevisst på hva de inneholder. Parfymefritt er alltid best, sier kommunikasjonsrådgiver Bo Gleditsch.

- Bader du barnet ditt ofte, ikke bruk produkter hver gang. Barnet har godt av å bade i bare rent vann også.

Han understreker imidlertid at barn er forskjellige og har forskjellige behov, så det er vanskelig å gi generelle råd.

Barn med eksem

Heller ikke barn med tørr eksemhud bør bade for mye i olje.

Oljebad er en liten del av forebyggingen og behandlingen av eksem, men på atopisk hud blir det ofte for tett med bare olje. Hvis du ikke rengjør huden skikkelig med mild hudvask, vil oljen kunne kapsle inn bakterier, noe som igjen øker faren for infiserte sår.

bade baby

KOSESTUND: Bading handler ikke bare om å bli ren. Mange babyer setter stor pris på den lille kosestunden med foreldrene. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Les hele saken
Les alt om: