Krybbedød: TRYGG SØVN

Trygg soveplass for babyen: – Dette har ingenting i en babyseng å gjøre

Ekspertene deler sine 10 beste råd for trygg soveplass for babyen for å minske risikoen for krybbedød.

KRYBBEDØD: Risikoen for krybbedød er lav i Norge. Det er likevel flere hensyn du bør ta for å redusere risikoen.
KRYBBEDØD: Risikoen for krybbedød er lav i Norge. Det er likevel flere hensyn du bør ta for å redusere risikoen. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Det kan føles litt overveldende med alle rådene og reglene for trygg søvn. Da er det viktig å huske på, at det er svært lav risiko for krybbedød i Norge. Dette er noe som skjer utrolig sjeldent.

– Det er mye snakk om krybbedød for å øke oppmerksomhet rundt trygt sovemiljø hos spedbarn.

Tips for trygg soveplass for baby

♥ jeg vil ha minst mulig oppi sengen min, heller ikke pute, det kan bli for tett og jeg kan få dekket til hodet og ansiktet mitt

♥ jeg vil ha det luftig og passe varmt der jeg skal sove, ca 18° er fint

♥ kjenn etter nede i nakken min om det er for varmt eller klamt

♥ jeg trenger ikke lue inne

Kilde: Lub.no

– Fra slutten av 1980-tallet kom rådet om at barn bør legges på ryggen for å sove, noe som ser ut til å være en av de viktigste faktorene i forebygging av krybbedød. Årsaken til krybbedød er ikke fullstendig klarlagt.

Dette informerer allmennlege Lars Sylta (34) og legestudent og ambulansearbeider Malene Halland (31) om.

Det finnes flere måter å redusere risikoen på.

– Dette handler blant annet om å la barnet sove på ryggen, bruke en fast madrass, unngå for varmt sovemiljø, passe på at barnets ansikt ikke kan tildekkes i sengen og unngå at barnet blir utsatt for passiv røyking, sier legene.

Det er viktig å ta noen hensyn når man skal legge babyen til å sove i senga. Vi har spurt ekspertene om 10 «typiske» spørsmål foreldre lurer på om trygg søvn.

LEGENE: Allmennlege Lars Sylta og legestudent og ambulansearbeider Malene Halland
LEGENE: Allmennlege Lars Sylta og legestudent og ambulansearbeider Malene Halland Foto: Privat

1. Hvordan bør jeg legge babyen til å sove?

Forskning sier at det tryggeste for babyer er å bli lagt på ryggen for å sove.

– Man tror at risikoen av å legge babyen på magen kommer fra at babyen sover dypere, kan lettere bli for varm og kan lettere puste inn sin egen utpustede luft.

– Det er sannsynligvis bare noen spedbarn som har økt risiko for krybbedød ved å ligge på magen. Siden vi ikke vet hvem disse barna er, anbefales det at alle babyer legges ned på ryggen når de skal sove, informerer Therese Aarsæther om.

Hun er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn.

2. Babyen snur seg til magen. Hva gjør jeg?

– Fra fire til fem måneders alder kan du oppleve at barnet begynner å snu seg selv når det sover. Dette er helt naturlig og ikke noe du trenger å justere på, forteller Sylta og Halland.

– Hold på rutinen med å legge barnet på ryggen når det skal sove, men la barnet selv få velge egen sovestilling gjennom natten. Risikoen med mageleie er størst de første månedene og avtar så med barnets alder, legger de til.

– Hvis baby er så liten at hen klarer å snu seg til magen, og ikke tilbake. Hva gjør man da?

– Så lenge baby klarer å snu seg selv over til magen er dette ansett å være en trygg sovestilling, og de er da sterke nok i nakke/rygg til å snu hodet og sørge for frie luftveier, sier Aarsæther.

Les også: Å vente barn nummer fire var ikke noe stress. Så hørte jeg et fryktet ord jeg for lengst hadde fortrengt

3. Kan jeg bruke sengekant?

– Bruk av sengekantbeskytter er ikke anbefalt i sengen. Dette kan gi økt risiko for kvelning i form av lange festesnorer, eller at baby kan sitte fast mellom madrass og sengekantbeskytter, forteller Aarsæther.

– Det er også noe bekymring for at baby kan bli liggende med ansiktet for tett opp mot sengekantbeskytteren og dermed puste inn sin egen utpustede luft, slik at det blir økt karbondioksid og mindre oksygen, legger hun til.

4. Dette bør du IKKE ha i senga

– Generelt sett bør det være minst mulig i sengen til babyen. Tunge tepper, myke store kosedyr og lange snorer har ingenting i en babyseng å gjøre, understreker kiropraktoren.

5. Kan jeg ha spilledåser i senga?

– Når det gjelder spilledåser og andre ting som festes på sengen, er det viktig å passe på at det ikke er noen snorer eller annet som baby kan vikle seg inn og som kan gi en risiko for kvelning, sier Aarsæther.

6. Hvorfor bør man ikke bruke hodepute?

Hodepute kan øke risikoen for kvelning hos babyer og er derfor generelt ikke anbefalt før etter 2-års alder.

– Babyer har mye mindre og kortere nakke i forhold til hodets størrelse sammenliknet med voksne. Derfor kan bruk av hodepute hos baby forårsake at haken bøyes ned mot brystet som kan føre til en innsnevring av pusterøret, sier Aarsæther.

Legene påpeker at når du skal velge pute, er det lurt å sørge for at den er tynn, liten og fast.

Les også (+): Brannfakkel fra jordmor: – Denne gruppen takler best å bli mor

7. Kan jeg ha kosedyr i senga?

Det er også anbefalt å unngå å ha kosedyr i sengen for de yngste.

– Dersom man ønsker å bruke kosedyr for å lage søvnassosiasjoner er det viktig å passe på at den ikke er stor og tung, eller at den kan bli liggende over babyens nese eller munn etter innsovning, råder Aarsæther.

– Når kan man begynne å bruke kosedyr?

TRYGG SØVN: Therese Aarsæther råder å unngå store tunge kosedyr og tunge tepper i senga.
TRYGG SØVN: Therese Aarsæther råder å unngå store tunge kosedyr og tunge tepper i senga. Foto: May Langhelle

– Kosedyr eller koseklut kan brukes fra start, men det kan være lurt å fjerne de fra sengen etter babyen har sovnet for de minste babyene, svarer Aarsæther.

8. Bør jeg bruke dyne eller sovepose?

En sovepose/nattpose eller liten og lett alderstilpasset dyne er trygt fra start.

– Dersom babyen har en tendens til å sparke av seg dynen og bli kald, eller sparke dynen over hodet, kan det være bedre med sovepose/nattpose enn dyne. Ellers er ullpysj et godt alternativ for å holde varmen, men dette er avhengig av temperaturen på soverommet, tipser Aarsæther.

– Vektdyner og tunge nattposer er ikke anbefalt til babyer da man er bekymret for at de skal ha problemer med å snu seg for å sikre frie luftveier grunnet tyngden, påpeker Aarsæther.

9. I hvilken alder synker risikoen?

Etter seks måneder er risikoen betydelig lavere, og de fleste babyer vil da kunne endre stilling og ta ting vekk fra ansiktet selv.

– Det er også vanligvis rundt denne alderen at babyen vil kunne begynne å få sterkere søvnassosiasjoner til et kosedyr, sier Aarsæther.

10. Når bør babyen ligge på eget rom?

♥ dere er ikke-røykere

♥ dere ikke er påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter

♥ sengen er bred og madrassen fast slik at jeg får god plass, ikke kan trille ut eller falle ned i en sprekk

♥ jeg ikke er født for tidlig

♥ jeg har egen liten og lett barnedyne

♥ dere unngår samsoving i sofa og lenestol

Kilde: Lub.no

Se mer

– Det er generelt sett anbefalt å la babyen sove i samme rom som foreldrene de første seks månedene. Babyen kan sove i egen seng eller man kan samsove med babyen så lenge man sørger for trygg samsoving, sier Aarsæther og fortsetter:

– For mange gir det mer søvn å samsove med baby for å slippe å stå opp fra sengen så mange ganger i løpet av natten. Så lenge man tilpasser med et trygt samsovingsmiljø går dette helt fint. Det er da lurt å ha planlagt dette på forhånd så man slipper å ta disse vurderingene midt på natten.

Les også: Hvor lenge er det greit å samsove med barna?

11. Unngå denne typiske «tabben»

– I tillegg tror jeg mange foreldre kan glemme eller ikke være klar over at babyer har mye aktiv søvn hvor de sover lett og beveger seg mye. Nesten 50% av sovetiden kan være i aktiv fase og enda mer hos premature, informerer Aarsæther om.

Barn kan også åpne øynene i denne søvnfasen. Mange kan da tenke at babyen er våken, og velger derfor å løfte opp babyen.

– Men dette kan være en fase av den aktive søvnen og man kan da ende opp med å vekke babyen istedenfor. Det kan derfor være lurt å avvente litt eller legge en hånd forsiktig på babyen for å se om babyen faller til ro igjen. Med mindre babyen helt tydelig viser at den er våken, opplyser Aarsæther.

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2023, og sist oppdatert 23/01 2023.

Les også