Navn

Disse navnene er på vei opp, mens disse faller kraftig

Hvilke navn som er populære går ofte i bølger. Navnekspert Ivar Utne avslører hvilke navn som er på vei opp og ned, og hva som kjennetegner navnene.

NAVN: Navn er på «moten» frem til de blir oppfattet som gammeldagse.
NAVN: Navn er på «moten» frem til de blir oppfattet som gammeldagse. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Hvilke navn som er populære går ofte i bølger. Navn er på «moten» frem til de ikke lenger er trendy og oppfattes som gammeldagse, sier navneforsker Ivar Utne til Klikk.no.

– Navn er ofte populære i 20-30 år frem til de forsvinner nesten helt. Vi ser at navn ofte dukker opp igjen etter om lag 120 år og mer, sier han.

Navneguiden: I navneguiden her på Klikk.no kan du søke opp navn og se hva de betyr.

Navnene som er på vei ned

Over halvparten av navnene som var på topp ti rundt år 2000, er ikke på topp i dag.

Eksempler på navn som er på vei ned:

Høyt fall blant jentenavn: Karoline, Silje, Marte, Malin, og litt lavere fall for: Ida, Thea og Julie.

Høyt fall blant guttenavn: Marius, Kristoffer, Christian/Kristian, Martin, Andreas, Daniel, og litt lavere fall for: Jonas, Alexander/Aleksander, Sander, Markus og Mathias.

MALIN: Er et av jentenavnene som er på vei ned. Her ser vi at populariteten har sunket jevnlig siden rundt år 2000.
MALIN: Er et av jentenavnene som er på vei ned. Her ser vi at populariteten har sunket jevnlig siden rundt år 2000. Foto: SSB/Statistisk sentralbyrå
MARTIN: Er et av guttenavnene som er på vei ned. Her ser at populariteten har sunket jevnlig siden rundt år 2000.
MARTIN: Er et av guttenavnene som er på vei ned. Her ser at populariteten har sunket jevnlig siden rundt år 2000. Foto: SSB/Statistisk sentralbyrå

Utne begrunner fallet med at det skjer en utvikling, også med navn. Foreldre ønsker å markere en ny generasjon med «nye» navn.

NAVN: Navnforsker Ivar Utne forteller at navn som er populære går i bølger, og at folk ofte velger navn som er 120 år gamle og eldre.
NAVN: Navnforsker Ivar Utne forteller at navn som er populære går i bølger, og at folk ofte velger navn som er 120 år gamle og eldre. Foto: Privat

Noen navn brukes mindre enn enn andre.

– Dette er ofte navnene til mødre og fedre i dag, eller deres venner. Foreldre i dag gir sjelden disse navnene til barna sine. Mange oppfatter disse navnene som «gammeldagse».

– For 50 år siden og videre tilbake i tid, holdt navn mye lenger. Siden andre halvdel av 1900-tallet har navnene endret seg raskere. Disse navnene vil kanskje være på topp ti igjen, men trolig ikke før om mange tiår. Navn kommer ofte tilbake etter mange år, for da har ikke folk hørt dem på lenge.

Les også: Navnene som får deg til å stusse

Navnene som er på vei opp

Utne har trukket frem noen navn blant de 50 vanligste, som han tror kan nå topp 25 senere, kanskje noen helt til topp ti.

Jentenavn: Eva, Hedvig, Hermine, Saga, Ellinor, Live, Aria, Noelle, Louise, Mira, Ylva.

Guttenavn: Iver, Vetle, Alfred, Levi, Noel, Mikkel, Samuel, Emrik, Jens, Falk, Mio, Elliot, Amund.

HEDVIG: Er et av jentenavnene som har økt de siste årene, som Utne tror kan nå topp 25 eller til og med topp ti.
HEDVIG: Er et av jentenavnene som har økt de siste årene, som Utne tror kan nå topp 25 eller til og med topp ti. Foto: SSB/Statistisk sentralbyrå
ALFRED: Er et av guttenavnene som har økt de siste årene. Utne tror navnet kan nå topp 25, eller til og med topp ti.
ALFRED: Er et av guttenavnene som har økt de siste årene. Utne tror navnet kan nå topp 25, eller til og med topp ti. Foto: SSB/Statistisk sentralbyrå

Utne trekker frem tre steder folk gjerne henter inspirasjon fra:

– Den første tendenser vi ser, er navn som slår an fort og er i bruk nå, ofte er navn som var populære for 120 år siden, eller en vri på de navnene. Slike nå er Emma, Sofie, Ella, Oskar, Aksel, Jakob og Martin.

– Den andre tendensen vi ser, er navn som er brukt i andre land som blir «hentet» inn til Norge. Folk ønsker ofte internasjonale navn, som ofte kombineres med gamle navn. Slike felles navn er blant annet Emma og Jakob.

Noen finner også inspirasjon hos kjente mennesker, som kjendiser.

– Men det må være navn som passer til tiden. For eksempel vil Bjørn sjelden slå an nå, fordi det ofte er voksne folk som heter Bjørn. Navnet er ennå ikke blitt såpass gammelt at det har kommet tilbake.

– Nora har holdt seg godt, og vært oppe på topp. Det kan kanskje ha noe med Nora i TV-serien Skam å gjøre. Vi ser også at Lea er et populært navn. Navnet Leah med h fikk tydelig drahjelp fra Leah Isadora Behn.

Selv om noen kanskje finner inspirasjon hos kjendiser og via gamle navn, så er det sjelden eneste årsak til navnevalget.

– Både Nora og Lea/Leah var i ferd med å bli mye brukt allerede før Leahs fødsel og Skam. Navnene passet i tiden.

Han mener at navn som er over 120 år gamle, og er internasjonale, veier tyngst. Om kjendiser heter det, kan det også gi navnet et ekstra løft.

Les også (+): Vi var 19 år og møttes på fest – så ble jeg gravid. Reaksjonen hans var alt annet enn forventet

Navn med fin klang

– Vi ser at folk er ute etter en fin klang. Dette er en betydelig faktor.

Utne sier det er tre kjennetegn som gjør at foreldre synes navnet har en fin klang.

Første kjennetegn: - Vi ser at navn med -m, -n eller -l i navnet går veldig fint, mest -l:

Jentenavn: Emma, Olivia, Ella, Lea, Nora.

Guttenavn: Noah, Oliver, Lukas, Emil, Elias.

Andre kjennetegn: De har to vokaler inntil hverandre med ulike stavelser. Slik som:

Olivia (ia), Sofia (ia), Lea (ea), Noah (oa), William (ia), Liam (ia) Tobias (ia).

– Slike navn er ofte populære fordi de høres fine ut.

Tredje kjennetegn: Folk er ute etter korte navn.

– Utover 2000-tallet har det vært populært med korte navn. Jeg er overrasket over at William har holdt seg så bra så lenge, fordi det er ganske langt forhold til mange andre navn.

– Det skyldes nok at det har en fin klang. Navnet har både -l, -m og to vokaler inntil hverandre (ia). Til tross for at det er langt, flyter det fint.

Les også: Navneekspert spådde navnetrender åtte år før de kom. Fasiten vil imponere deg

Navn som holder seg bra

Utne trekker frem flere navn som har holdt seg bra, til tross for at de var ganske nye i bruk rundt år 2000:

Emilie: – Holder seg godt fordi det har alle de lydene jeg snakker om. Både -m, -l og -ie. Emilie har også en gammel tradisjon folk ønsker å holde på.

Henrik: – Vi ser at navn som ender på K har blitt mer og mer populære, slik som Isak, Ulrik, Didrik og Emrik.

– Dette er guttenavn som virker litt harde og litt guttete. Henrik oppfattes også som en gammel tradisjon. Folk vil ofte ha litt trygge og gamle navn.

Ingrid: – Jeg vet ikke helt hvorfor dette holder seg bra, trolig fordi det har en gammel tradisjon og gir trygghet. Navnet har også -ing lyden, som ligner den populære n-en i navn. Det er flere vokaler, og det er konsonanter som glir lett i munnen.

– Alle tenker forskjellig. Noen vil ha «nye» navn som vi ikke har hørt på lenge, mange tenker tradisjoner og mange tenker klang, avslutter han.

NB: Ny navnestatistikk for navnetoppen 2022 slippes tidlig om morgenen, onsdag 1. februar. Vi oppdaterer denne saken med de siste topplistene

Denne saken ble første gang publisert 26/01 2023, og sist oppdatert 27/01 2023.

Les også