- Ikke veldig skadelig, tror doktor Miklos Degre, spesialist i infeksjonssykdommer og imunologi.

Beskyttertrang?

Mange norske foreldre reagerer når de ser babyer med øredobber. Diskusjonene på nettet vitner om at et eller annet primalinstinkt, eller kulturell miljøarv, styrer oss i retning av at det er overgrep dersom vi tar hull på spedbarn uten medisinsk grunnlag.

- Det er opp til enhver, hva man vil gjøre med sine barn, skriver en forelder i VGs diskusjonsforum (ekstern link) der debatten dreier seg om når det er riktig å la barna få hull i ørene. Både barnet til posteren og posteren selv fikk øredobber ved 6 måneders alder.

- Vi ser ofte spedbarn med latin-amerikansk og asiatisk bakgrunn med øredobber. Tror du det er kulturelt betinget, når vi velger å la barna få hull i ørene?

- Jeg kjenner ikke til debatten, men på medisinsk grunnlag skal det ikke være noen forskjell om barnet er 6 måneder eller 12 år, sier doktor Degre.

Frykter infeksjoner

Debatten rundt hvorvidt spedbarn og småbarn kan ha hull i ørene, dreier seg mye om frykten for infeksjonsfare og fremprovosering av allergier.

- Infeksjoner er et av de vanligste problemene. Særlig hvis utstyret ikke er rent, om øredobben er skitten, eller om den sitter for stramt på babyens øre, skriver ivillage.com.

- Noen har en forestilling om at barn blir fortere allergiske enn voksne. Men det er ingen som har klart å bevise det når det kommer til nikkelallergi, sier professor i yrkes- och miljødermatologi på Karolinska Institutet, Carola Lidén, til alltombarn.se.

Samme regler

Doktor Miklos Degré oppfordrer foreldre som tar hull i ørene på babyene sine, å følge de samme reglene for rensing som alle andre som tar hull i ørene.

- Hold det rent, og bruk edelmetall i øredobbene, råder han.

- Spedbarn lever i ganske beskyttede miljø. Kan det i realiteten være bedre å ta hull i ørene på babyer enn på småbarn eller 10- eller 12-åringer?

- Jeg tror man like godt kan ta hull i ørene på småbarn som på store barn.

Les også:

Fiks hullet i veggen

Enormt svart hull

Oslo på kariestoppen

Dyrebitt - hva er farlig?

Les hele saken