Livmorfremfall

Det du bør vite om fremfall etter fødselen

Symptomene på og behandling av livmorfremfall og nedsunken livmor.

LIVMORFREMFALL: Det kan føles som om noe er i ferd med å ramle ut, og hos enkelte blir livmoren synlig i skjedeåpningen. Knipeøvelser vil hjelpe, både før og etter fødsel. Foto: Gettyimages.com.
LIVMORFREMFALL: Det kan føles som om noe er i ferd med å ramle ut, og hos enkelte blir livmoren synlig i skjedeåpningen. Knipeøvelser vil hjelpe, både før og etter fødsel. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

Livmorfremfall, også kalt underlivsprolaps, er en tilstand der muskler, vev og leddbånd som holder livmoren på plass i bekkenet svekkes. Livmoren kan da sige ned i skjeden.

Fremfall av fremre eller bakre skjedevegg vil si at skjedeveggen er så svekket at den gir etter for bakenforliggende organer i bekkenet, som endetarm eller urinblære, slik at disse faller inn mot skjeden.

Symptomer på fremfall er trykkfølelse i underlivet, nedpress eller en tyngdefølelse i underlivet.

Det kan føles som om noe er i ferd med å ramle ut, og hos enkelte blir livmoren synlig i skjedeåpningen. Man kan få vansker med å gjennomføre samleie, og enkelte får problemer med vannlating eller avføring. Plagene forverres i stående stilling, ved hoste, forstoppelse og tungt fysisk arbeid.

Fremfall etter fødsel

- Det er en misforståelse at fremfall av livmor er veldig vanlig etter en fødsel. Jeg vil heller si det er uvanlig, sier gynekolog Inger Øverlie ved fertilitetsklinikken Medicus.

Fremfall av livmor er nokså vanlig hos eldre kvinner, fordi et lavt østrogennivå fører til at slimhinnene blir tynnere og mer sårbare. Eldre kvinner som opplever fremfall vil trenge operasjon. Hos kvinner i fertil alder er det derimot som regel snakk om en midlertidig svakhet i ”opphenget” til livmoren, både på grunn av tøyningen under svangerskapet, og på grunn av det lave østrogennivået som er normalt hos nybakte mødre. Når østrogennivået er normalt igjen, vil problemet gå over av seg selv.

- Livmoren henger i toppen av vagina og er forbundet i buken med en rekke ligamenter. Alt dette tøyes voldsomt under svangerskapet, men trekker seg normalt sammen igjen etter fødselen. Men på grunn av det lave østrogennivået i kroppen etter fødsel og under amming, kan disse ligamentene bli svakere i tillegg til at slimhinnene i vagina blir tynnere og det blir lite hold i muskulaturen. Dette vil normalisere seg når man er ferdig med ammingen og østrogennivået øker, forklarer Øverlie.

Les også: Alt du lurer på om underlivet etter fødsel

Nedsunken livmor

I enkelte tilfeller kan det riktignok skje også hos yngre kvinner at livmoren sklir ned i skjeden, noe som kalles nedsunken livmor. I alvorlige tilfeller kan livmoren sige helt ned til skjedeåpningen.

- Dersom man opplever et skikkelig livmorfremfall, kan det bli nødvendig med operasjon. Men ofte setter man inn en pessar-ring som holder livmoren på plass inntil slimhinner og østrogennivå er normalisert. Man kan også gi østrogensprøyter lokalt, sier Øverlie.

Flere graderinger

Tove Villumstad er fysioterapuet og akupuntør ved Bekken og barn kiropraktorklinikk på Skøyen. Klinikken spesialiserer seg på behandling av gravide, kvinner og barn. I motsetning til gynekolog Øverlie er Villumstads erfaring at problemer med fremfall i varierende grad er nokså vanlig hos kvinner som nylig har født.

- Forskning har faktisk vist at det er så vanlig som hos hver tredje kvinne som har født. De vanligste symptomene er tyngdefølelse i underlivet og følelsen av å ha noe inne i skjeden. Særlig når man trener eller er ute på trilletur, forklarer Villumstad.

Knipeøvelser

Behandlingen består i stor grad av trening av muskulaturen i bekkenet.

- Knipeøvelser, akkurat som hvis man sliter med inkontinens, vil hjelpe. Det er vist at ved god og riktig trening kan muskulaturen løfte seg opptil en og en halv centimeter, sier fysioterapeuten.

Villumstad foreslår serier av 3 ganger 10, der man kniper med maksimal styrke og holder så lenge som mulig. Dette må man regne med å gjøre daglig i 3-6 måneder.

- Man kan gå til en fysioterapeut som spesialiserer seg på kvinnehelse og bekkentrening og få veiledning slik at man gjør øvelsene riktig. Det går også an å få behandling med elektrostimuleringsapparat som kan gi impulser til musklene for å komme i gang, men det er egeninnsatsen som er viktigst, sier hun.

Les også: Hemoroider og forstoppelse er helt vanlig etter fødsel

Forverring av symptomene

Ting som kan forverre symptomene er "trykking" på do, overvekt, tunge løft, hopping, hosting og nysing.

- Det er viktig med gode toalettvaner, med regelmessig avføring og å ta seg god tid på do. Pass på ikke å løfte for tungt også. Unngå mye hopp i treningen, og knip bekkenbunnen når du hoster, nyser eller løfter tungt, anbefaler fysioterapeuten.

Villumstad anbefaler også bruk av pessar-ring som kan støtte opp muskulaturen og bidra til å holde prolapset på plass. Denne må tilpasses individuelt hos gynekolog.

- Vi skulle gjerne sett at flere kvinner som nylig har født får tilbud om en slik pessar-ring, fordi det kan være til god hjelp. Operasjon vurderes som regel ikke før etter omtrent et år etter fødselen, når kvinnen har sluttet å amme og menstruasjonssyklusen er tilbake, fordi mange da vil oppleve at plagene blir mye mindre. Kroppen ordner opp i mye selv, sier Villumstad.

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2017, og sist oppdatert 11/04 2018.

Les også