Fødselsdepresjon

10 til 15 prosent av norske kvinner har symptomer på nedstemthet og/eller depresjon de første månedene etter fødsel, viser tall fra Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

En tredjedel av depresjonene oppstår i svangerskapet.

Kilder: Folkehelseinstituttet.no og Depresjonsscreening av gravide og barselkvinner.

- Det er langt fra alle som opplever morslykken med en gang babyen er født, og det er helt normalt. Det er viktig å ha i bakhodet at den aller første tida etter en fødsel blir mange mødre lett beveget og tar fort til tårene. Dette går vanligvis over av seg selv, og er ikke noe å bekymre seg for, sier Hanne Holme, helsesøster ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse.

Men det er ikke alltid så lett å skille mellom normale humørsvingninger og alvorligere problemer i starten.

- Hvis barseltårene derimot varer i flere uker eller måneder og stadig blir mer alvorlige, er det på tide å finne ut om du er på vei mot en depresjon, sier hun.

- Men dette er fremdeles et tabuemne, og de færreste tør å innrømme at de ikke føler seg spesielt lykkelige etter fødsel, legger hun til.

Fem tegn på fødselsdepresjon

Barseltårer er helt normalt og ingenting å bekymre seg for. Men dersom du opplever at symptomene i listen under vedvarer, er det lurt å søke hjelp. 

Dette er de fem typiske tegnene på fødselsdepresjon:

1. Hverdagen oppleves som tung og grå over tid.

2. Du føler deg initiativløs og tom, og alt virker meningsløst.

3. Du orker ikke se andre folk.

4. Du har vondt i kroppen.

5. Du har en følelse av håpløshet og likegyldighet.

Den gode samtalen

Den britiske psykiateren John Cox og hans medarbeidere utviklet i 1987 spørreskjemaet EPDS, som er oversatt til 25 språk, deriblant norsk. I dag har over 200 norske kommuner tatt dette verktøyet i bruk. Foreløpige resultater viser at Edinburgh-metoden er et godt verktøy for å måle depressive symptomer hos barselkvinner.

- Det særegne ved EPDS er at skjemaet ikke inneholder spørsmål om kroppslige symptomer, som naturlig kan være relatert til fødsel og spedbarnsomsorg, som trøtthet, lite energi, forandringer i søvnmønster, seksuell lyst eller appetitt. Kvinnen er derfor mentalt åpen på en helt annen måte enn tidligere, før selve samtalen finner sted, sier helsesøster Holmen.

- Mange opplever at det plutselig ikke er så vanskelig å sette ord på følelsene.

Store forskjeller

Norsk forskning, blant annet ved sykepleier og førsteamanuensis Kari Glavin ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har vist at det er store forskjeller på hvor mange kvinner med barseldepresjon som kartlegges i de kommunene som bruker Edinburgh-metoden, sammenlignet med kommuner som ennå ikke har tatt metoden i bruk.

- Etter hvert som flere kan tilby Edinburgh-metoden, vil nedstemthet og depressive symptomer hos barselkvinnene bli oppfanget på et tidligere tidspunkt, noe som kan forhindre utvikling til alvorlige depresjoner, sier Glavin.

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt du må vite om barseltiden