Babysvømming

Disse barna får bedre balanse

Barn på babysvømming får bedre balanse og bevegelse enn andre barn, viser ny, norsk studie.

BABYSVØMMING: Mange islandske barn går på babysvømming to ganger i uka. Det gir bedre balanse og bevegelseskontroll, viser NTNU-studie.

BABYSVØMMING: Mange islandske barn går på babysvømming to ganger i uka. Det gir bedre balanse og bevegelseskontroll, viser NTNU-studie. Foto: FOTO: Eyþór Árnason / Ungbarnasundsnorra.is

Publisert Oppdatert

En ny studie fra NTNU i Trondheim har nå dokumentert at babysvømming er bra for utviklingen av barnets balanse og motorikk.

Sammenlignet 38 barn

Hermundur Sigmundsson, professor i psykologi ved NTNU, dro til Island sammen med psykologiprofessor Brian Hopkins fra Lancaster University.

Der undersøkte de 19 tidligere babysvømmere mot en kontrollgruppe på 19 barn som aldri hadde deltatt på babysvømming.

Bedre balanse og finmotorikk

- Barna som hadde deltatt på babysvømming, hadde helt klart bedre statisk balanse enn barna i kontrollgruppen, sier Sigmundsson til Dinbaby.com.

Han forteller at instruktøren de fulgte, løftet tre måneder gamle babyer rett opp slik at de balanserte stående i håndflaten hans - slik fikk barna mye trening av balanse på et tidlig stadium.

Et annet sterkt funn var forskjellen på barnas finmotorikk.

- Babysvømmerne hadde også betydelig bedre øye-hånd-koordinasjon enn de andre barna.

Dette tror Sigmundsson har sammenheng med at barna på babysvømmekurset var trente i å plukke opp flytende leker i vannet - som de siden kunne leke med.

- Det finnes ingen tidligere publiserte studier som har dokumentert akkurat dette. Men det vi vet fra tidligere, er at fysisk aktivitet og stimulering er viktig for barns motoriske utvikling, sier han.

Mer om barn og fysisk aktivitet: Aktive barn er smarte barn

Fire år etter

Det eneste som skilte babysvømmerne fra kontrollgruppen, var svømmingen. Alle andre faktorer, som foreldrenes utdannelse, bosted og økonomi, var like.

Babysvømmerne hadde vært på kurs to timer i uka fra de var 2-3 måneder til de var cirka 7 måneder gamle.

Øvelsene de hadde gjort under babysvømmingen, var for eksempel å rulle på matte i vannet, dykke under vann, hoppe fra bassengkanten, balansere i hånda til instruktøren og plukke opp leker som fløt i vannet.

Fire år senere ble både babysvømmerne og kontrollgruppen testet med øvelser som lignet på dette, som å gå på tærne, balansere på en fot, hoppe over tau, rulle en ball inn i mål og ta imot en pose med bønner, skriver forskning.no.

- Gi barna utfordringer

Barn blir gode på det de øver mye på, det gjelder alle typer ferdigheter, undestreker Sigmundsson, som oppfordrer foreldre til å gi barna fysiske utfordringer.

- I 2-3 måneders alderen er det begrenset hva man kan finne på med barnet. Det blir mest aktivisering på lekematte og lignende. Derfor kan babysvømming være et smart alternativ, mener Sigmundsson, og legger til:.

- Babysvømming er også positivt for samspillet mellom foreldre og barn. Tiden i bassenget er en fin sosial stund. I tillegg venner barna seg til å være i vann.

Det gjør det betydelig lettere å lære barnet å svømme senere.

 

Risiko for luftveisplager

Barnet bør være 2-3 måneder gammelt og veie over 4 kilo før det begynner på babysvømming.

Babyer inntil 7 måneder har en lukkemekanisme som gjør at de kan dykke uten å svelge vann. Jo tidligere man begynner, destor mer tid har barnet til å utforske muligheten vannet gir.

Tidligere forskning har vist at babysvømming gir noen barn økt risiko for luftveisplager.

Barn av mødre med allergi eller astma, har økt risiko for å utvikle luftveisplager i forbindelse med babysvømming, ifølge tall fra Den norske mor- og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet.

Tilsetting av klor i svømmebasseng innendørs er den mest åpenbare årsaken.

- Islendinger er heldige fordi vi har så mye varmt vann, og kan skifte vannet i bassengene ofte. Dette gjør risikoen for luftveisplager etter babysvømming mindre, sier Sigmundsson.

Verdens eldste menn

Det var ikke uten grunn at forskerne valgte å gjennomføre studien på Island. Ifølge Hermundur Sigmundsson har landet en sterk badekultur, og islandske barn har i flere tiår deltatt på babysvømming.

- Problemet i Norge er at her står bassengene tomme. Vi må ha åpne basseng der det bor folk. Det er ikke bare bra for barn, men også for eldre, og folk med psykiske og fysiske vansker.

- Islendingene elsker å bade, og vi er også det landet i verden hvor menn lever lengst. Kanskje det er en sammenheng? spekulerer professoren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning