spedbarn og sol

Dette må du vite om spedbarn og sol

Sol og sterk varme kan være farlig for de minste. Små barn er følsomme for varme og kan lett få væskemangel, men det er mye du som forelder kan gjøre for å hindre dette.

SPEDBARN OG SOL: Babyen bør, så langt det lar seg gjøre, oppholde seg i skyggen på solfylte dager.
SPEDBARN OG SOL: Babyen bør, så langt det lar seg gjøre, oppholde seg i skyggen på solfylte dager. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Med sommeren kommer det forventninger om sol og varme. Med et spedbarn bærer det med seg flere bekymringer og forberedelser før du kan nyte noen timer i sola.

Hvor mye tåler en baby? Her finner du svar på flere av spørsmålene om spedbarn i sola.

Spedbarn og sol

– Spedbarn under ett år bør ikke utsettes for direkte sollys. Vær også klar over at lys hud tåler mindre enn mørk hud, informerer helsesykepleier Merethe Bragstad.

For mye sterk sol uten tilstrekkelig beskyttelse, kan føre til solbrenthet.

– For mye av solens ultrafiolette stråler (UVB og UVA) kan skade de øverste hudlagene. Huden kan bli rød, hoven, varm og øm, og hudens elastisitet kan svekkes, informerer jordmor og leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup.

Solforbrenning er vondt og ubehagelig på kort sikt, men det er langtidskonsekvensene som er verst.

Siden barnehuden er tynnere og ofte mindre pigmentert enn voksen huden, har den lettere for å få skader som kan utvikle seg negativt over tid.

– Solskader fører til raskere hudaldring, mer rynker, samt økt risiko for pigmentering. Den verste konsekvensen er økt risiko for hudkreft, deriblant føflekkkreft, sier farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1.

Les også: Test: Så varmt ble det i en tildekket barnevogn

Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1.
Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1. Foto: Privat

Unngå direkte sollys

Tegn på solforbrenning kommer gjerne noen timer etter oppholdet i solen, og det er derfor ikke nok å følge med på om barnets hud blir varm og rød.

– Hudleger fraråder at barn under tre år eksponeres for direkte sollys.

– Det kan nemlig ta inntil to år før barnets hudbarriere og pigmentsystem er ferdigutviklet og klar for å fungere som et beskyttende organ, sier Informasjonsfarmasøyt ved Vitusapotek Jernbanetorget, Ilona Hotvedt.

Bragstad minner for øvrig om at barn også skal ta tran eller D-vitamintilskudd om sommeren.

Siden de ikke skal eksponeres for direkte sol, vil de ikke få i seg D-vitamin gjennom solen slik vi voksne gjør på fine sommerdager eller i Syden.

Hvordan kle babyen?

Bragstad anbefaler å holde seg i skyggen når du er ute med barnet, i hvert fall når sola er på sitt sterkeste mellom klokken 12-15.

For å beskytte babyen mot sola bør en ha på solhatt og klær.

– Babyen kan godt ha på seg lette bomullsklær for å beskytte huden. Unngå for mye klær, tenk luftige bomullsklær og ikke tettsittende. Helst kledd i fargerike klær, som beskytter mer enn lyse. Husk å smøre barnet godt, sier Bragstad.

Barn bør bruke solkrem med minst solfaktor 30. Men jo høyere beskyttelse, desto mindre skade og senvirkninger på huden.

Bragstad råder derfor å bruke solfaktor 50 for optimal beskyttelse, og gjerne solkrem som er vannresistent og tilpasset barn. Hun minner forøvrig om at høy solfaktor ikke fungerer som sunblock, og at man likevel bør følge solvettreglene.

Schjelderup råder å ha på litt solkrem under klærne ettersom solstrålene kan trenge gjennom tekstilene.

Jordmor Hanne Charlotte Schjelderup er leder i jordmorsforbundet NSF.
Jordmor Hanne Charlotte Schjelderup er leder i jordmorsforbundet NSF. Foto: Privat

Les også (+): Ernæringsfysiolog har testet næringsinnholdet i snacks til barn: Bare tre får terningkast 5

UV-telt i varmen?

Ved å ta med et UV-telt på stranden, minimeres risiko for at baby skal bli solbrent eller få utslett.

– Fordelen med et UV-telt er at du enkelt kan lage et komfortabelt oppholdssted for babyen din uansett hvor dere måtte reise. I teltet er det le for vind, skygge for solen og et tørt underlag, informerer Schjelderup.

Om en bruker UV telt bør dette plasseres i skyggen, da det fort kan bli varmt i teltet.

– Gjerne pass på at temperaturen i teltet er greit. Barnet skal ikke ligge alene her, sier Bragstad.

Melk eller vann som tørstedrikk?

I varmen bør man holde kroppen hydrert. Tilby hyppige drikkepauser, det er ikke alltid barnet sier ifra når det er tørst.

– Hold til de rutinene dere har for mat, og tilby drikke mellom måltidene også. Husk å tilby barnet godt med drikke selv om det oppholder seg i skyggen, sier Bragstad.

Mange lurer på om det er greit å gi babyen vann. Barn under seks måneder skal bare ha morsmelk eller morsmelkerstatning.

– Dersom magen fylles opp med vann, vil det ta plassen for næringsrik melk. Det er viktig å følge med på hydreringen. Dersom barnet ikke har våte bleier, og ikke gir like godt kontakt, kan det være at det får i seg for lite væske, Schjelderup.

Barn over seks måneder kan gjerne få vann som tørstedrikk – i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning.

1. Ta pauser fra sola mellom klokken 12 og 15, når den er sterkest.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller. Ta hensyn til hudtype. Barn med rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minst faktor 30. Pass på at kremen beskytter mot både UVA og UVB-stråler.

4. Smør barnet ofte og godt - også etter at det har badet- og selv om solkremen er vannfast. En håndfull krem til en barnekropp.

5. Tilby barnet drikke så ofte som mulig.

Kilde: Foreldre & Barn, Kreftforeningen

Se mer

Dehydrering

Hvor mye som skal til for at barn blir dehydrert, avhenger av alder. Når babyen bare er noen uker gammel, er marginene mindre enn hos et større barn.

– Sjekk om babyen er våken og kvikk. Undersøk om bleiene er skikkelig våte og om allmenntilstanden er god. Sover de mer, eller er sugeevnen påvirket? Er du usikker, kontakter du heller lege en gang for mye enn en gang for lite, råder Schjelderup.

En liten kropp inneholder mye mindre vann enn en voksen kropp. Derfor har den i utgangspunktet mindre å gå på når det gjelder væsketap og dehydrering.

Les også: Så mye sol tåler barn

Hvordan avkjøle baby?

Baby kan bade i saltvann, men ikke i vann som er under 20 grader.

– Spedbarn har lite underhudsfett og da barnet kan raskt bli nedkjølt. Derfor er det lurt å ikke ha barnet så lenge i vannet av gangen. Tørk barnet når en går opp , og skift til tørre klær, sier Bragstad.

Et lite badebasseng eller en badebalje i skyggen er fin avkjøling.

– Om babyen ikke orker eller klarer å suge, er det viktig at dere drar raskt bort fra varmen. Kanskje kan dere være i en kjøligere kjeller, sette på en vifte eller bruke varmepumpen som air condition. Det går også an å kjøle ned huden med våte omslag, anbefaler Schjelderup.

Les også: Helsesykepleier advarer: – Skal ikke mange minuttene til

Pass på temperaturen i bilen

Temperaturen inni bilen stiger veldig fort når det er varmt ute.

– Dessverre dukker det med jevne mellomrom opp hendelser hvor barn har blitt forlatt eller glemt i bil, og noen av episodene har fått tragisk utgang. Ta alltid barnet med deg – også om det sover eller du tenker at du bare blir borte i noen minutter, advarer Schjelderup.

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2017, og sist oppdatert 13/06 2023.

Les også