Gunhild Hokholt Bjerve

Ettåringen er en utforsker

Ettåringen er høyt og lavt, og har en ekstrem lærekurve. Vi har oppsummert hva som er typisk for alderen.

Tolv måneder:

Når barnet er tolv måneder skal det:

- Ha begynt å krabbe

- Kunne stå på tærne

- Stå av seg selv

- Vinke farvel

- Vise hvor stort det er

- Si mamma og pappa

Når barnet er 12 måneder gammelt skal det ha blitt flink til å krabbe.

- De aller fleste barn krabber når de er rundt ett år. Noen barn krabber derimot aldri, de drar seg i stedet fremover. Vi har noen rullere og noen rumpeakere, alle typer er like normalt, slår Jon Skranes, barnelege/overlege dr med ved Sørlandet sykehus HF, avdeling Arendal fast.

Skal kunne stå

Barnet skal også i 12 månedersalderen kunne klare å stå alene uten støtte. Barnet skal også kunne reise seg til stående stilling og det skal kunne stå på tå. Barnet skal kunne hente ting fra bordet og flytte tingen ned på gulvet.

Les også: Slik er 1-åringen

For å trene barnet på denne ferdigheten kan du plassere leker på stolseter eller på små bord slik at barnet kan reise seg opp og hente tingen eller leke med den.

Noen kan gå

Når det er rundt ett år gammelt skal barnet kunne gå noen skritt med støtte i kun en arm, mot to hender tidligere.

- Noen foreldre sier at barnet deres kan gå når det er åtte måneder gammel, men dette må være noe av det aller tidligste. Gjennomsnittsalderen for å gå er 15 måneder, sier Skranes.

Les også: Lærerike leker for barn på 12 måneder

Mer avanserte leker

Nå er det spesielt artig med leker som har knapper som man kan trykke på slik at de lager lyd. Barnet skal kunne vise hvor stort det er og det skal ha lært seg å vinke.

- Barn i denne alderen synes det er artig å leke leker som "titt hei", "bake kake" og det kan også gjøre enkle ting på kommando. Når foreldrene sier "kom her", så kommer barnet. Barn i denne alderen babler masse under lek og det bør ha lært seg å si mamma og pappa. Ellers kommer det lange lekser som man ikke skjønner noe av, sier Skranes.

Neste video om Theodor - 15 måneder

 

Les også:

Barn trenger faste søvnrutiner

Unngå syke barn på reisen

Tilbake til Klikk Foreldre

Les hele saken