Du husker ganske sikkert å smøre barna når dere er på stranden, men er du like flink når de bare skal ut og leke litt?

En time i sandkassen eller på fotballbanen midt i solsteiken kan også gi brente nakker og neser, og det er derfor lurt å oppbevare solkremen lett tilgjengelig gjennom hele sommeren. Det finnes mer enn 8 soltabber du bør unngå. Her får du tipsene.

Verst midt på dagen

- Barn har generelt mer følsom hud enn voksne, og fordi de har mindre pigment blir de lettere solbrent.

Spesielt bør man være forsiktig mellom klokken 11.00 og 15.00 da solen er på det sterkeste, sier hudlege Ylva Ohlsson ved Hudklinikken i Oslo.

Husk også å sende med junior en tube med solkrem i barnehagen eller på skolen.

De aller fleste barn tilbringer mange av de sterkeste soltimene borte fra mamma og pappa.

Smører for tynt lag

- Jeg har inntrykk av at de fleste foreldre i dag er flinke til å smøre barna sine, sier farmasøyt Åse Ertesvåg ved Vitusapotek Blindern.

Her er de vanligste solkremtabbene

- Du glemmer å smøre når barna bare skal ut og leke

- Du glemmer å smøre ører, hårfeste og nakke

- Du smører for tynt lag

- Du smører for sjelden

- Du bruker solkrem som har mistet virkningen etter lang tid i strandbagen

- Du venter med smøringen til dere er kommet til stranden

- Du glemmer å sende med solkrem i barnehage eller på skolen

Slik får du mer smørevillige barn

  • Gi barnet en klistremerkebok og la ham heller henne klistre inn ett nytt merke hver gang smøringen går greit
  • La barnet smøre deler av kroppen selv
  • Velg en solkrem som er behagelig og lett å smøre ut

Kilde: Farmasøyt Åse Ertesvåg

Hun er også en av forfatterne som har utarbeidet foreldre og barn-brosjyrene i regi av Apotekforeningen.

Likevel er det noen feil som går igjen.

- Mange smører nok på for lite krem, og når laget med krem blir for tynt vil man i realiteten ikke sitte igjen med så høy faktor som det står på solkremtuben, sier hun.

Bruk en håndfull

Når faktoren på produkter skal måles, gjøres nemlig dette på et laboratorium.

Her smøres det på et relativt tykt lag med solkrem, og de færreste av oss bruker denne mengden på egen eller barnas hud.

- En huskeregel er at man skal bruke en håndfull solkrem til en hel kropp. Voksne skal bruke sin egen hånd for å måle mengden, mens barna skal ha en barnehåndfull, sier Ertesvåg.

Faktor 15 holder som oftest

Så var det valg av solkrem og solfaktor. Skal man alltid gå for høyeste faktor eller bør man kanskje dekke til barnet helt i en drakt med solfilter?

- Man trenger ikke nødvendigvis å velge faktor 50. Valg av faktor kommer både an på hudtypen og hvor man befinner seg. Ved havet, på fjellet når det er snø og i Syden trengs høyere faktor. Generelt kan man si at solfaktor 15 holder for de fleste for norske forhold, men noen vil trenge høyere faktor spesielt på utsatte områder som ansikt og skuldre, sier hun.

Spesielle soldrakter er ikke nødvendig, men ta gjerne på barnet trøye, solhatt og solbriller når solen er på sitt sterkeste.

- Og husk at en fargesterk trøye beskytter bedre mot solen enn en hvit, sier farmasøyten.

Ikke vannfast hele dagen

Skal dere på stranden, må du smøre barna godt før bading og huske å fylle på med mer solkrem i løpet av dagen.

Det at solkremen er vannfast betyr ikke at den gjør nytten sin helt til dere skal hjem.

- At en solkrem er vannresistent, innebærer at man kan bade med den i 2x20 minutter uten at den mister effekten. Det finnes også ekstra vannresistente solkremer som man kan bade med i 4x20 minutter, sier hudlegen.

Hvor lenge holder solkremen?

Som oftest vil du finne et symbol av en åpen krukke på solkremtuben, og tallet på krukken forteller hvor mange måneder produktet er holdbart etter at du åpner det.

Husk at holdbarheten blir kortere hvis solkremen oppbevares varmt eller i direkte sollys for eksempel på stranden.

Kilde: Vitusapotek.no

Smør ofte nok

Husk videre at det å tørke seg, ligge på håndkleet eller å sitte i sanden vil være med på å forkorte tiden mellom hver smøring.

Da sliter du nemlig av deg solkremen fortere.

- Og vanligvis er barn i mer bevegelse enn voksne. De løper opp og ned i vannet og graver i sanden, og derfor bør man smøre dem enda oftere enn deg selv. En del solkremer beregnet på barn tar imidlertid spesielt hensyn til dette, sier Ohlsson.

Hold babyen i skyggen

De aller minste barna trenger ekstra beskyttelse. Trill vognen inn i skyggen og kle på barn under ett år når de skal være ute i solen.

- Det er ikke farlig å smøre babyer med solkrem, men det aller beste er at de unngår solen, sier Ohlsson.

Når alt kommer til alt har nok heller ikke junior på seks måneder den helt store gleden av å ligge på et teppe midt i solsteiken.

- De minste barna har det ofte best i skyggen, legger Ertesvåg til.

Når skal man smøre?

Det anbefales å smøre barnet 15-30 minutter før det skal ut i solen. Da får kremen trekke skikkelig inn før han eller hun eksponeres for sollys.

Kilde: Vitusapotek.no

Ikke dropp solkremen

- Solen har mange positive effekter med sin varme. Den gir mange et økt velvære og hjelper oss også å bygge vitamin D i huden. Store soldoser i barneårene kan imidlertid også legge grunnlaget for at man lettere får solskader som voksen, sier Ohlsson.

Særlig gjelder det hvis man fortsetter å eksponere seg for store doser UV-lys.

- D-vitamin får man jo i seg gjennom maten samt ved å være ute i solen, så man bør ikke unngå å bruke solkrem med tanke på D-vitamin, sier hun.

La barna hjelpe til

Har du en liten som slettes ikke vil smøre seg, bør det dessverre være lite rom for diskusjoner. Solkrem er viktig, og det må også barna lære seg.

Din jobb blir da å gjøre smøringen så behagelig som mulig for junior.

- Velg en solkrem som er god å smøre ut. Da blir det mer behagelig å bli smurt. Hvis barnet vil hjelpe til med å smøre seg selv, er det heller ingenting i veien for det. Pass bare på at det er nok krem på hele kroppen og å smøre over de delene av kroppen han eller hun glemte eller ikke kom til før dere går ut, sier Ertesvåg.

Les hele saken