Så lenge er det alkohol i morsmelken

Vår ammekalkulator viser deg når det er trygt å amme igjen etter å ha drukket alkohol.

Du våkner morgenen etter en fuktig kveld på byen av at den lille poden gråter. Hodet dunker og formen er svært dårlig. Kan du amme, eller må far lage klar en flaske med melk?

- Du kan amme selv om du ikke er i form etter en kveld på byen, det som er viktig er at du ikke har noe promille i blodet. En god tommelfingerregel er at du kan amme igjen når du kan kjøre bil, forteller Bente Sørreime, helsesøster ved Grünerløkka helsestasjon i Oslo, som ofte får spørsmål fra nybakte mødre om amming og alkohol.

Vin eller øl?

Helsedirektoratet anbefaler at man avstår helt fra alkohol de første seks ukene, men Sørreime anbefaler ammende mødre å holde seg helt unna de tre første månedene etter fødselen.

- Dette er fordi det fremdeles er uforutsigbart når barnet vil ha mat, og skadevirkningene av alkohol er usikre. Et spedbarns lever bryter senere ned alkoholen enn hos en voksen person, og barnets hjerne de tre første månedene er spesielt sårbar, sier hun.

Tine Greve, jordmor og rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming, anbefaler å vente med amming tre timer etter en enhet alkohol.

- Promillen i melken går ned i takt med promillen i blodet. Hvis man skal ta seg ett glass vin eller en øl bør man derfor gjøre det rett etter at man har ammet, og vente minst tre timer før man ammer neste gang, anbefaler hun.

Farligere under graviditeten

Fosteret får all sin næring gjennom mor. Når en gravid kvinne drikker får barnet derfor samme promille som mor. Slik er det ikke når du ammer.

- Det er stor forskjell på å drikke alkohol når du er gravid og når du ammer. Når du ammer drikker barnet melk med promille, og promillen barnet får blir lavere enn mors, forklarer Greve.

Amming etter alkohol

  • Alkoholinntak bør unngås inntil seks uker etter termin.
  • Du bør vente 2 til 3 timer før du ammer etter inntak av ett glass vin.
  • Ved større inntak gjelder det å vente med amming til du er kjørbar.
  • Det er fint å pumpe seg til barnets vanlige spisetider for å opprettholde melkeproduksjonen og unngå brystspreng mens du er adskilt fra barnet ditt. Pumping vil imidlertid ikke gjøre at du raskere får vekk promillen i melken.

Kilde: Ammehjelpen

Avliver myte

Mange tror at man må pumpe og kaste morsmelken for å bli kvitt alkoholen, men det stemmer ikke.

- Det er en myte. Når promillen er ute av blodet er den ute av melken også. Eneste grunnen til at man trenger å pumpe seg er for å unngå melkespreng, forklarer Greve.

Alkoholfritt øl gir mer melk

Det har blitt spekulert i om litt alkohol gjør at man slapper av og melken flyter lettere. Jordmor Greve kan avkrefte dette, og forteller at alkohol heller har motsatt virkning.

- Det viser seg at noen faktisk får problemer med utdrivningsrefleksen i lang tid etter at de har drukket. Men alkoholfritt øl derimot har vist seg å gi mer melk, forteller hun.

Ikke slutt å amme for å drikke

Selv om man ikke kan drikke like mye hvitvin i sola som man gjerne ønsker når man ammer, håper ikke Greve at det fører til at mødre slutter å amme.

- Du skal ikke slutte å amme for å kunne ta deg ett glass vin. Men vær måteholden. Det er jo bare snakk om noen måneder av livet ditt, sier hun.

Helsesøster Sørreime oppfordrer også den nybakte pappaen til å kutte ned på alkoholen i ammeperioden.

- Pappa kan godt være litt solidarisk den første tiden. Det er jo ikke noe gøy for mor hvis han går på fyllefester hele sommeren mens hun sitter hjemme. Når man får barn starter en ny epoke i livet, og det gjelder for begge parter, mener hun, og legger til at nybakte foreldre bør diskutere egne holdninger til alkohol og bli enige om hva som er akseptablet forbruk av alkohol etter at de har fått barn.

- Allerede veldig tidlig merker barn at foreldre forandrer seg når de har drukket, og dette kan oppleves utrygt, påpeker Sørreime.

Les hele saken