Jo, det litt mer jobb å lage seg en frisk og lekker drink enn å helle cola i et glass. Men det er jo også desto mer spennede. Dessuten trenger du ikke alfor mange ingredienser.

- Du trenger noe friskt, noe som gir sødme og noe som gir syre, forteller Jan Vardøen, norsk musiker, forfatter og restauranteier, da vi møtte han på baren Aku-Aku Tikibar i Oslo.

Dette høres kanskje vanskelig ut, men egentlig er det ganske enkelt.

- Du kan bruk saft fra friske frukter for å tilføre syre. Roses Lime er også et godt alternativ. Det tilfører både sødme og syre. Det finnes også veldig mye god eplemost nå. Velg de typene som er ferske og økologiske, anbefaler Vardøen.

Han legger til at det er viktig å ikke gjøre drinkene altfor søte.

- Et godt tips er å bruke honning som søtning, sier han.

Viktig å pynte

Selv om det er smaken som avgjør om en drink blir en sukess, er Vardøen også opptatt av at drinken skal se bra ut.

- Ikke vær redd for å pynte. En drink skal se innbydende og flott ut. Du kan bruke alt som er spiselig, oppfordrer han.

Like viktig er det å ikke være gjerrig med mengden, mener drinkeksperten.

- En drink skal være stor! Man skal ikke bli ferdig med en drink i løpet av et par slurker.

Disse oppskriftene har vi fått av Jan Vardøen og Frelsesarmeens bok, Tørst - salig er den som tørster.

Virgin Mojito

DU TRENGER:

1 neve ferske mynteblader (ikke peppermynte!)

2 ss hvitt sukker

1 lime

Knust is

SLIK GJØR DU DET:

Ha myntebladene i et stort, høyt glass.

Bruk en lang skje og mos dem sammen med 2 ss hvitt sukker.

Ha i saften fra en hel presset lime. Fortsette å røre med skjeen. Det er viktig at sukkeret blir helt oppløst.

Ha i en god del knust is (pakk isbiter inn i et kjøkkenhåndklæ og slå med en kjevle, eller kjøp ferdig knust is). Rør alt godt sammen.

Fyll glasset med mineralvann og rør en siste gang. Pynt med en skive lime og et mynteskudd.

Mango Lassi (til 2)

DU TRENGER:

1 hel moden mango

6cl tyrkisk eller gresk yoghurt

4 cl helmelk

2 ss honning

1/2 ts finmalt kardemomme

SLIK GJØR DU DET:

Ha mangokjøttet i en blender (eller bruk en stavmikser)

Tilsett yoghurt og helmelk, honning og kardemomme.

Bland godt sammen og hell over i to store glass.

Pynt gjerne med litt finhakkede pistasjenøtter.

Aku Limonade

DU TRENGER:

6cl appelsinjuice

6cl ananassaft

3 cl sitronsaft

2 cl limesaft

2 cl sukkerlake

SLIK GJØR DU DET:

Bland appelsinjuice og ananassaft.

Tilsett sitronsaft, limesaft og sukkerlake.

Pynt fargerikt. Gjerne med chili og ananas.

Solbærsangria

Denne smaker både Syden og norsk sommer. Hva med å servere den som velkomstdrink?

DU TRENGER:

Bruk 200 g solbær til 1 liter vann.

Stikkelsbær

Sukker

Fersk appelsin

Kanelstang

SLIK GJØR DU DET:

Lag saft.

Her har vi laget en solbærsirup ved å koke ned ferske bær med én spiseskje sukker pr. 100 g bær. Kok det ned med litt vann til en tykk sirup.

Stikkelsbærene er på forhånd lagt i fryseboksen og fungerer som isbiter med smak.

Fersk appelsin vaskes grundig og skives.

En kanelstang gir drinken en spennende vri.

Server sangriaen kald.

Oppskrift alkoholfrie drinker

© Foto: Frelsesarmeen/Johannes Worsøe Berg

Bloody Bangkok

En deilig thaivariant av Virgin Mary. Denne må være perfekt for alle som er glad i thaimat.

DU TRENGER:

4 thai-basilikumblader

1 liten neve koriander

1 cm sitrongress

2 cl honninglake

1 knivsodd revet hvitløk (legg hvitløken i honninglaken og la den trekke)

7 cl tørr tomatjuice

2 cl ferskpresset limesaft

1 cl worchestersauce

2 dæsjer tabasko

2 klyper maldonsalt

9 vridninger svart pepper

SLIK GJØR DU DET:

Ha alt i en shaker.

Fyll opp med is og vend shakeren (ikke rist) ca. 20 ganger.

Ha drinken i et glass med mye isbiter.

Pynt med selleri, cherrytomat, thaibasilikum og lime.

oppskrift alkoholfrie drinker

© Foto: Frelsesarmeen/Johannes Worsøe Berg

Bringefær

Bringebærdrinken smaker fantastisk og faller garantert i smak hos både voksne og barn.

DU TRENGER:

2 cl bringebærsirup (bær kokes med sukker. 1 ss sukker til 100 g bær)

3 cl fersk limejuice

4 cl eplemost

1 skive finhakket ingefær

7–8 ferske bringebær

SLIK GJØR DU DET:

Ha alt i en blender til du får en fin og jevn puré. Frys det så ned – gjerne i store porsjoner, klare til bruk.

Lag en iskule av den ferdige «sorbeen», og ha denne i en shaker med 5 cl vann. Nå har du en nydelig fruktcocktail!

Pynt med to kvaster rosmarin og en tynn skive ingefær.

Oppskrift alkoholfrie drinker

© Foto: Frelsesarmeen/Johannes Worsøe Berg

Basilikum- og myntedrikk

Friskere drink enn dette får du ikke. Bær blant annet falle i smak hos alle som vanligvis liker Mojito.

DU TRENGER:

Mye mynte

Mer basilikum

Like deler sukkerlake og lime

2 deler vann

(Sukkerlake: Smelt 2 dl sukker i 2 dl vann. Dette kalles «simple syrup» på fagspråket.)

SLIK GJØR DU DET:

Ha alt i en blender med én del sukkerlake, én del fersk limesaft og to deler vann. Ha i isbiter og kjør i blender til du får en fin slushkonsistens.

Restene fra drikken kan du lage isbiter av. Frys smaksatt vann i fine former, og du får is som pynter opp i glasset. Her har vi laget mynteis ved å finblende fersk mynte og vann. Frys og pynt!

I drikker som helst ikke skal vannes ut for mye, kan et alternativ til isbiter være å fryse bær og fruktbiter. De holder på kulda, avgir smak og ser flotte ut.

Oppskrift alkoholfrie drinker

© Foto: Frelsesarmeen/Johannes Worsøe Berg

Ripsstikk

Kombinasjonen av rips og stikkelsbær kan gi deg sommerfølelse når som helst på året. Sørg for å legge bær i fryseren når det er sesong.

DU TRENGER:

1 neve rips til 5 stikkelsbær

1 ts melis

SLIK GJØR DU DET:

Blendes til ønsket konsistens med is, eller med vann for en mer flytende konsistens.

Knus bær sammen med is og litt melis.

Nytes en varm sommerdag med ferske bær på toppen. En perfekt måte å vise fram sommerens hagefangst på.

Oppskrift alkoholfrie drinker

© Foto: Frelsesarmeen/Johannes Worsøe Berg

Les hele saken