FORELDRE OG TEKNOLOGI

Oops! Der glemte du barna – igjen

Barna dine blir såret når du er mye på facebook og sender sms. Slik unngår du at de blir det.

ALLTID TILGJENGELIG: Mange småbarnsforeldre er tilgjengelige på telefon og Facebook mens barna er våkne. - Sosiale medier er en tidstyv, mener noen.
ALLTID TILGJENGELIG: Mange småbarnsforeldre er tilgjengelige på telefon og Facebook mens barna er våkne. - Sosiale medier er en tidstyv, mener noen.
Sist oppdatert

Tips til "avhengige" foreldre:

  • Tenk nøye gjennom hvordan, hvor mye og når du bruker pc og mobiltelefon eller sjekker Facebook utenom arbeidstid.
  • Kan du redusere bruken når barna er hjemme og våkne? Tenk etter hvorfor du må gå inn på Facebook eller sjekke e-posten din akkurat nå? Dårlig vane? Ofte er det mulig å vente med å bruke sosiale medier og Internett til barna har lagt seg.
  • Legg bort mobilen, og slå av lyden når familien skal være sammen. Det kan også være forstyrrende for barna å høre mobilens «pip» hele tiden.
  • La måltider, lekestunder, legging og eventyrstund på sengekanten være mobilfri tid.
  • Ikke ring eller send tekstmeldinger i hente- og bringesituasjoner til barnehage og skole hvis du ikke må.
  • Husk at dine medievaner smitter. Barna vil gjøre som deg.

Ok. Jeg innrømmer det. Noen ganger overser jeg barna mine for å sende en rask tekstmelding, svare på mobilen eller sjekke noe på Internett. For det meste skjer dette på ettermiddagen og er arbeidsrelatert, men det hender det sniker seg inn en privat melding også. Det er bare så vanskelig å overse den lille pipetonen, det lille lyset som signaliserer at en ny melding er kommet til meg. Kanskje er det noe veldig viktig akkurat denne gangen?

Liv i fare

Dette er scener fra min hverdag, og før du dømmer, kjære leser, jeg har sett DEG overse dine barn også. Du sitter på kafé og tekster febrilsk mens barnet ditt sitter rolig og gomler på en bolle på andre siden av bordet, du sjekker Facebook og Yr i bilkøen hjem, du sitter med nesa i iPhonen din mens minsten spiller fotballkamp eller lager sandkaker.

For ikke å nevne deg jeg så som tekstet i et lyskryss, med barna i baksetet, dette er både forbudt og farlig.

Glem et lite øyeblikk barn og unges medievaner og økt tid foran pc, tv og Nintendo. Nå skal vi se nærmere på oss voksnes økende kjærlighet til - og bruk av - de nye teknologiske duppedittene. Disse tingene gjør barna sjalu.

Nære, men fjerne

Dagens foreldre er til stede, men ikke helt tilgjengelige for barna hele tiden.

Vi er der, men vi er opptatt med vårt.

Kanskje er de sosiale mediene ikke så sosiale likevel?

- Nå har barna begynt å klage på de voksnes vaner, sier Sherry Turkle, klinisk psykolog og professor ved Massachusetts Institute of Technology.

Alene sammen

Til sin nyeste bok Alone Together: Why We Expect More From Technology and Less From Each Other, har forskeren intervjuet 300 barn over 5 år og 150 foreldre og sett på hvordan foreldres bruk av teknologi påvirker barn og unge.

- Igjen og igjen fortalte barn at de følte seg såret, men ikke ville vise det, når foreldrene holdt på med apparatene sine i stedet for å vie barnet oppmerksomhet, sier Turkle til The New York Times.

Det har vært flere eksempler ulike steder i verden der foreldre har latt barn dø fordi de har vært for opptatt av å spille dataspill, og glemt bort barnet.

Fikle, fikle

Foto: Illustrasjon: Lisa Aisato

73 minutter daglig

Nordmenn brukte i 2009 i gjennomsnitt 73 minutter på nettet hver dag, ifølge Statistisk sentralbyrå. Sosiale medier - først og fremst Facebook og Twitter - står for mesteparten av økningen i tidsbruk.

Er vi foreldre tidstyver?

Er vi mer opptatt av å være tilgjengelige og oppdaterte enn av å snakke og leke med barna våre, de få timene de er våkne mellom middag og sengetid?

Sherry Turkle registrerte at barna synes at foreldrene ofte gir dem mindre oppmerksomhet enn de ga mobiltelefonen. Spesielt under måltider, mens de blir hentet på skolen og mens de deltar på sportsarrangementer.

Noen barn klagde til og med over at foreldrene fiklet med mobilen mens de fortalte godnatt-historier.

På jobb hele tiden

Den amerikanske professoren beskriver ikke denne typen foreldre som dysfunksjonelle, avhengige eller helt ute av kontroll. De tenker bare ikke nok over konsekvensene.

- Dagens arbeidstagere er forventet å være tilgjengelige døgnet rundt. Vi er på jobb hele tiden, og vi fantaserer om at det kan være noe viktig som ligger og venter i innboksen, forklarer Turkle i boka.

Kanskje er det vi som er forbilder for noe av barnas fjernsyns- og databruk?

Innfør kjøreregler

For å regulere barnas mediebruk, er det vanlig å lage regler for når på dagen - og hvor mye - barna kan spille dataspill, se på tv og lignende.

- Vi voksne kan med fordel også lage noen kjøreregler for vår egen bruk av sosiale medier eller mobiltelefon, sier seniorforsker Brita Bungum ved SINTEF teknologi og samfunn i Trondheim.

Til sin doktorgradsavhandling Barns tid og foreldrenes arbeidsliv, intervjuet hun både barn og yrkesaktive foreldre om deres mediebruk.

Fraværende på hjemmebane

- Mye av den tiden mange voksne bruker på nett, med smarttelefon, foran tv eller på Facebook, glir umerkelig inn i hverdagen - uten at vi tenker over hvordan dette påvirker samværet med andre, tror seniorforskeren.

Flere av barna i Bungums studie opplevde at foreldre med fleksibel arbeidstid virket fraværende når de var hjemme. De var uoppmerksomme, vanskelige å få kontakt med, og egentlig opptatt med noe annet hele tiden.

- Et artig funn jeg gjorde, er at mange barn og unge synes det er moro å spille gammeldagse brettspill sammen med foreldrene, til tross for at de har tilgang til pc, Xbox og PlayStation, forteller Bungum.

Bevisst holdning

- Kanskje vi bør vente med oppdateringer på Twitter og Facebook til ungene har lagt seg? spør Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i Barnevakten.

- Fjernsynets nyhetssendinger kan vi med fordel utsette når vi har små barn i huset, mener hun.

- Og legg gjerne mobilen igjen i bilen ved levering og henting i barnehagen!

Se og bli sett

Tonheim Tønnesen understreker at barn har et grunnleggende behov for å bli sett og hørt av sine nærmeste.

- Det kan være sårende å måtte dele mamma og pappa med datamaskiner, iPader og mobiltelefoner hele tiden. Snakk med barna om teknologiens gleder og utfordringer. De som vokser opp i dag, er morgendagens foreldre. De har aldri kjent en verden hvor man ikke alltid er tilgjengelig og oppdatert, påpeker hun.

- Selvfølgelig ønsker alle foreldre å prioritere sine barn, men i en travel hverdag er det lett å komme inn i gale spor.

Les også:

Kaja glemmer kreftsmertene med musikk

Finnes det noe kjedeligere enn småbarnsforeldre på bygda?

Månedens mest populære navn

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Denne saken ble første gang publisert 03/06 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også