Økonomi og barn:

Snakk med barn om økonomi

Ukomplisert hvis du gjør det riktig - her er noen gode tips.

SPØRSMÅL FRA BARN: Klare spørsmål krever klare svar. Også når det handler om penger og sosial status.
SPØRSMÅL FRA BARN: Klare spørsmål krever klare svar. Også når det handler om penger og sosial status. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto.com
Sist oppdatert
SAREPTAS KRUKKE: - Har du ikke penger, kan du vel bare ta ut litt mer på kortet ditt, foreslår ofte barn. For foreldrene er det ikke alltid like enkelt.
SAREPTAS KRUKKE: - Har du ikke penger, kan du vel bare ta ut litt mer på kortet ditt, foreslår ofte barn. For foreldrene er det ikke alltid like enkelt. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Når barn kommer opp i en viss alder, begynner de å vise interesse for penger og hva foreldre tjener. Da gjelder det å være forberedt.

Direkte og overraskende spørsmål

- Jeg ble helt satt ut da 4-åringen min ville vite hvorfor vi ikke hadde et sommerhus, skriver Ron Lieber, økonomispaltist i New York Times .

Han har satt opp en liste over pinlige pengespørsmål fra barn, og forslag til hva du kan svare.

Foreldre & Barn har har fått forbrukerøkonomene Ellen Dokk Holm i Postbanken og Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnbNor samt sosiolog Ragnhild Brusdal i Sifo (Statens institutt for forbruksforskning) til å komme med forslag til hva foreldre kan svare når barn stiller disse fem spørsmålene, som kan være pinlige for foreldrene.

Har du andre forslag? Kom med dem i kommentarfeltet nedenfor!

PENGESPØRSMÅL 1: HVOR MYE TJENER DU?

Skal man oppgi det konkrete beløpet? Kan barn forholde seg til et tall? Hva om de forteller om det til alle andre?

Må ikke oppgi beløpet

- Man må ikke svare konkret på dette. Litt større barn kan lett bruke dette overfor andre barn for å hevde seg, eller kan oppleve utrygghet dersom egne foreldre tjener mindre enn vennenes foreldre. Dessuten er det for mange vanskelig å forstå verdien av ulike store pengebeløp. Det man kan svare er for eksempel "jeg synes jeg har en god lønn og vi har råd til det meste som vi trenger." Synes man for eksempel at man tjener dårlig og at det er et problem for familien, blir det en avveining om man vil inkludere barna i dette eller ikke. Det er jo også stor forskjell på hva barn i ulike aldre forstår, sier Ellen Dokk Holm.

Spør hvorfor de spør

- Spør gjerne barnet om årsaken til at han/hun vil vite det? Er det kanskje noe "barna i gata" snakker om? Du kan si konkret hva du tjener, men si at dette er noe vi ikke snakker om ute på gata. Spør om barnet trenger å ha et svar klart hvis venner spør. Man kan også svare at et tall i seg selv ikke betyr så mye. Det som er viktig er at vi tjener nok til å leve slik vi gjør. Ha denne boligen, denne bilen, klær og fritidsaktiviteter og kan dra på ferie av og til. Det er viktig å ikke bruke mer penger enn man har. Det gjør ikke vi. Derfor sier vi noen ganger nei og kjøper ikke alt vi har lyst på. Eller vi sier nei, selv om vi har penger, fordi vi skal spare til noe annet isteden, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Les også: Derfor er boligforsikring dyrere for barnefamilier

Umoderne ikke å fortelle

- For litt eldre barn har det ingen hensikt ikke å gi dem det eksakte beløpet, mener sosiolog Ragnhild Brusdal.

- Det er litt gammedags bare å avfeie et slikt spørsmål med at barnet ikke har noe med det. Unge kan enkelt gå på internett og sjekke skattelistetallene til foreldre og venners foreldre. Men om de klarer å forholde seg til beløpet, er en annen sak, sier hun.

- Men man kan jo også prøve å forklare at selv om man tjener mange penger, koster det mye å drive en familie, og ikke alle pengene kan brukes til å ha det gøy.

Nekter å si beløp

En leser av Ron Liebers liste mener foreldre ikke burde svare konkret på dette spørsmålet.

- Jeg vil ikke at barna mine skal snakke om dette i skolegården. Og jeg synes også det er rart når foreldre oppgir konkrete beløp som de vet blir fortalt videre. Da har de kanskje behov for å hevde seg gjennom barna, skriver Brent Kessel.

Les også: Dette sier du ikke til barn om penger

VANSKELIGE SUMMER: Barn har ofte ikke begrep om store pengesummer, selv om de gjerne vil vite akkurat hvor mye foreldrene tjener.
VANSKELIGE SUMMER: Barn har ofte ikke begrep om store pengesummer, selv om de gjerne vil vite akkurat hvor mye foreldrene tjener. Foto: FOTO: Istockphoto.com

PENGESPØRSMÅL 2: HVEM TJENER MEST AV DERE?

RIKE: Det kan være vanskelig å definere hva det vil si å være rik overfor et barn.
RIKE: Det kan være vanskelig å definere hva det vil si å være rik overfor et barn. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Er man to foreldre, kan barn fort få en idè om hvem som tjener mest. Bør de vite det?

Forklar at det er et felleskskap

- Jeg synes man kan svare på dette, men man trenger ikke svare direkte. Ha heller fokus på at familien er et fellesskap og si at "det viktigste for oss er fellesskapet og at begge bidrar", sier Ellen Dokk Holm.

Forklar at jobber er ulike

Sidsel Sodefjed Jørgensen tror også man skal fokusere på fellesskapet.

- Svar at i vår familie legger vi sammen det vi tjener, så det er ikke viktig hva den ene tjener og hva den andre tjener. Men mange voksne har forskjellig lønn. Det har de fordi de har gått på forskjellige skoler, eller kanskje de ikke er på jobben hver dag, kanskje bare annenhver dag, og da tjener de mindre.

Les også: Økonomisk sans går i arv

Betyr det noen ting?

- Finn ut hvorfor barnet spør, og spør barnet om det tror det har noen betydning å vite det. Forklar at det ikke er slik at den som tjener mest kan bruke masse penger på seg selv uten å tenke på de andre i familien. Er det en som er hjemme eller jobber mindre, er det viktig å forklare verdien av det, skriver Ron Lieber .

PENGESPØRSMÅL 3: ER VI RIKE?

VOKSENVERDEN: - Det beste du kan gjøre er å berolige barn om at dere alltid vil ha penger til mat og et sted å bo.
VOKSENVERDEN: - Det beste du kan gjøre er å berolige barn om at dere alltid vil ha penger til mat og et sted å bo. Foto: FOTO: Istockpoto.com

Absolutt et spørsmål som krever et nyansert svar.

Sammenlign med resten av verden

- Her kan man for eksempel svare at "jo, vi opplever oss som rike fordi vi tjener penger hver dag og synes vi har råd til det meste". Si at vi kanskje ikke er de rikeste i Norge. Men dersom vi sammenligner oss med en del andre mennesker i verden er vi veldig rike. Et mer utdypende svar på dette er å også snakke om at man ikke føler seg rik bare på grunn av penger, men også pga. at vi er så heldige som har hverandre, og at jeg som mamma/pappa har deg - da føler jeg meg veldig rik. Da får man fokusen litt bort fra penger og prøver å formidle at penger ikke er alt her i livet, men vel så viktig er det at vi som familie har det bra sammen og er glad i hverandre, sier Ellen Dokk Holm.

Les også: Dette får barn i ukelønn

Prøv å definere "rik"

- Det er viktig å spørre barnet hva han/hun legger i spørsmålet. Er det noen de kjenner de tenker på? Mener de "Onkel Skrue-rike". Mener de om vi kan kjøpe alt vi har lyst på? Hva er det å være rik? Tenker de bare på penger? sier Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Jeg ville svart at det er flere måter å være rik på. Man tenker ofte at de som er rike kan kjøpe alt de har lyst på. De gjør det ikke (alltid), men de kan. Det føles godt å vite at man har penger nok til å betale regninger, det å bo, det å ha bil (hvis man har det), at man ikke må spise billigst mulig mat til middag hver dag, men ofte kan spise det man har lyst på. Jeg vil si det er å være rik, sier hun.

Les også: Dette koster tannlegen

PENGESPØRSMÅL 4: ER VI RIKERE ENN NABOEN?

Barn elsker å sammenligne. Og de får fort oversikt over hvem i vennegjengen eller barnehagen/skolen som har mest av de nyeste lekene, de fineste klærne eller de nyeste telefonene.

ULIK MODENHET: - En 14-åring vil naturligvis forstå langt mer enn 7-åring. Men barn modnes i ulik grad, slik at to 10-åringer kan forstå pengespørsmål helt ulikt, sier Ellen Dokk Holm
ULIK MODENHET: - En 14-åring vil naturligvis forstå langt mer enn 7-åring. Men barn modnes i ulik grad, slik at to 10-åringer kan forstå pengespørsmål helt ulikt, sier Ellen Dokk Holm Foto: FOTO: Istockphoto.com

Kan skape utrygghet

- Dersom man er rikere enn naboen, kan man velge å svare på det. Men det er viktig å ta hensyn til alder og hva man ønsker at skal være fokus. For mange barn vil dette kunne brukes for å hevde seg og skape utrygghet hos andre barn, og jeg vil tro de færreste foreldre ønsker at barna sine skal opptre slik overfor andre barn, sier Ellen Dokk Holm.

Ikke viktig å være rikest

- Jeg ville svart at det ikke er viktig i seg selv å være rikere enn noen hvis begge har nok til å leve godt i hverdagen. Det kan være litt urettferdig at vi har mer. Noen velger å dele litt av det de har med de som har mindre. Noen har for eksempel et fadderbarn i et annet land. I Norge betaler alle skatt til statskassen, og så sørger statskassen for at de som trenger det, får et sted å bo og har mat og klær, så vi er ikke fattige på den måten mange andre i andre land er, råder Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Les også: Når skal du bry deg om naboens barn?

Ikke alltid de rikeste som viser det

- Prøv også å fortelle at det ikke alltid er de med mest penger som er opptatt av å vise det, og at det ikke er noen automatikk i at de barna som får mest, har de rikeste foreldrene, sier Ragnhild Brusdal.

Alltid noen som har mere

- Når barna begynner å bli litt eldre, kan man forklare dem at det alltid vil være noen som har mer eller mindre enn dem. Ikke alle kan ha alt, men alle må gjøre valg og prioriteringer om hva som er viktig for dem, skriver Ron Lieber

PENGESPØRSMÅL 5: MISTER VI ALLE PENGENE HVIS DU MISTER JOBBEN?

Andre spørsmål fra barn det kan være vanskelig å finne svar på? Tips oss i kommentarfeltet nedenfor.

Kan finne ny jobb

KAN LÆRE: Barn kan lære mye positvt om sparing og økonomi hvis man snakker om økonomi på en ordentlig måte, mener Ron Lieber.
KAN LÆRE: Barn kan lære mye positvt om sparing og økonomi hvis man snakker om økonomi på en ordentlig måte, mener Ron Lieber. Foto: FOTO: Istockphoto.com

- Dersom man har en utrygg jobb, er det viktig ikke å skape for stor usikkerhet. Det er min oppfatning at de fleste foreldre med yngre barn ikke snakker om dette med barna. Men, dersom man får et slikt konkret spørsmål, er det viktig å svare at dersom jeg mister jobben, vil jeg finne meg en annen jobb som gjør at jeg tjener penger igjen. Dessuten er det viktig å si at man får arbeidsledighetstrygd - og forklare hva dette er - dersom man mister jobben, sier Ellen Dokk Holm.

Les også: En av to vil kutte kontantstøtten

Lurer mest på om de må flytte

- Si at mamma og pappa fortsatt vil ha nok penger, men kanskje litt mindre. Forsikre dem om at dere ikke behøver å være redde for å måtte flytte fra hus og hjem for å bo på "gata". Dersom mamma eller pappa mister jobben sin, vil de fortsatt få penger fra statskassen, men ikke så mye som mens de jobber. De får likevel så mye at de fortsatt kan kjøpe mat og klær, og at hele familien kan bo sammen i et varmt og trygt hjem. Hvis man vet at man må flytte dersom man mister jobben, må man ikke love barna at det ikke skal skje, råder Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Les også: Så smart kan garderoben bli

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også