Når forandringens vind blåser går noen i skjul, mens andre går ut for å bygge vindmøller

Antallet arbeidsledige har allerede begynt å øke, og sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier til dn.no at han venter at arbeidsledigheten vil nå toppen rundt midten av 2010.

- Vi vil få svært rask økning i ledigheten i første halvår 2009. Vi tipper 3000-5000 nye ledige hver måned, sier Juel.

Når forandring ikke fryder

Mange kjenner på usikkerhet og frykt for å miste jobben, men hvordan skal vi som arbeidstakere takle usikre tider på best mulig måte?

Per Anders Nordengen er prest og endringsveileder og reiser rundt til bedrifter med foredrag om hvordan man best kan takle endringer.

Han har også skrevet boka « Når forandring ikke fryder».

- Når en endring ikke er ønsket av deg selv, er det sjelden at forandring fryder. Men, det er viktig å fokusere på at det er du som velger hvordan du skal takle en forandring, sier Per Anders Nordengen til klikk.no.

Sorgprosess etter jobbtap

- Ingen kan gå gjennom livet uten uventede og ubehagelige endringer. Verden har aldri vært i så stor endring som den er i vår generasjon, og jeg tror vi må ta valget. Enten må vi bli endringsdyktige, eller melde oss ut. Mange snakker om å tilegne seg faglig kompetanse, men jeg tror det i dag er minst like viktig å tilegne seg endringskompetanse, sier han.

I jobben som prest har Nordengen gitt trøst til mange som har mistet en av sine nærmeste. Han sier at noen av de samme reaksjonene kommer når folk mister jobben.

- Sorgprosessen kan ligne, rett og slett fordi vi mister noe som betyr mye for oss. Alt rakner, og da er det lov å reagere med sorg og fortvilelse, sier Nordengen.

Se fremover

- Det er ikke slik at man kan ta alt med godt humør, men etter hvert er det viktig å ikke bli i fortvilelsen, men se fremover og komme videre. En mann som hadde mistet jobben, sa til meg at han kunne velge å bli sint eller se fremover. «Hvis jeg velger å bli sint, er det bare jeg som får hjerteinfarkt av det,» var hans refleksjon.

Nordengen bruker også et kinesisk ordtak for å illustrere hvordan mennesker takler endringer på forskjellig måte:

«Når forandringens vind blåser, går noen i skjul, mens andre går ut for å bygge vindmøller.»

Nye muligheter

Endringsveilederen har sett at mange får en enda bedre mulighet når de er nødt til å se seg om etter noe nytt.

- Jeg har hjulpet mange inn i nye jobber. Når de nå ser tilbake på den tiden, ser de at de fikk nye muligheter, og at de fikk brukt seg selv på en annen måte, sier Per Anders Nordengen.

Nedenfor kan du lese psykolog Per Krister Halcks råd til deg som

1) frykter at du kan miste jobben

2) har mistet jobben og

3) får en annerledes arbeidshverdag på grunn av omorganisering.

Per Krister Halck jobber i firmaet Psykologbistand.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!