Nøstebarn

PENGER I BARNEKLÆR: Daglig leder og eier av Nøstebarn, Jannecke Riisøen, har jobbet 100 timer i uka i perioder for firmaet, og tar ut en million i lønn med god samvittighet.

Nøstebarn

NØSTEBARN: Ull kan bli til gull. © FOTO: Nøstebarn

Eier av kjedebutikken Babyshop, Andreas Tønnesen , tjente i fjor kr 918.212 og Per Christian Rollum administrerende direktør i Barnas Hus AS hadde en inntekt på kr 650.722.

Gull i ull

Hardt arbeid ligger også bak formuen til Jannecke Riisøen , daglig leder og eier av Nøstebarn. Firmaet er blant annet kjent for sine ullklær fri for kjemikalier og for tøybleier. Hun har en formue på 4,7 millioner og en inntekt på en drøy million kroner.

- Formuen min ligger stort sett i aksjene i firmaet. Det er sånn sett ikke penger jeg kan reise på ferie for med mindre jeg selger firmaet, og det har jeg ingen planer om. Jeg føler ikke jeg er millionær. Jeg har som så mange andre også lån i banken, sier Jannecke Riisøen. Formuen avhenger dessuten av at Nøstebarn fortsatt går godt .

Hun overtok foreldrenes firma i 1995, og kunne kun ta ut en lønn på rundt 10.000 kroner måneden de første årene. Nå har hun tre butikker i Oslo, Bergen og Trondheim pluss en nettbutikk.

Hun tror de har lyktes på grunn av sitt spesielle konsept.

- Stadig flere erfarer hvor godt barna har det når de er kledd i ubehandlet ull som i tillegg har god barnevennlig design. Barn er ikke små voksne. Klærne vi selger er fri for skadelige kjemikalier, noe stadig flere er opptatt av. I tillegg er våre klær IVN-godkjent som sikrer at andre barn, dyr og miljø ikke lider for at våre barn skal ha fine klær sier Riisøen.

Hun står oppført med en inntekt på en drøy million kroner. Årsaken er et stort arbeidspress det siste året, med lange arbeidsuker som innimellom kommer opp i over 100 timer.

- Hvis du ser snittlønnen min de siste 13 årene ligger den nok under en normal lønn, til tross for lange arbeidsuker, forklarer Riisøen.

Ariane Spandow

FAMILIEPENGER: Ariane Spandow i Den kule Mage AS forteller at hun var helt avhengig av familiepenger for å starte opp © FOTO: Aftenposten

Avhengig av familieformue

- Nei man blir ikke rik på å starte opp butikk med klær til gravide og småbarn, sier Ariane Spandow , eier av butikken Den kule mage på Glassmagasinet i Oslo.

Hun står oppført med en innntekt på kr 376.951 og har en formue på over tre millioner.

- Formuen min kommer fra familiebedriften Babo-gruppen, og ikke fra butikken min. Uten familiepenger hadde jeg ikke kunne startet opp dette firmaet.

I løpet av denne måneden åpner hun sin andre butikk på Majorstua i Oslo.

- Jeg startet opp på Grünerløkka i 2003 med butikk og babykafé. Kaféen fikk jeg ikke til å gå rundt, og måtte stenge. Da jeg flyttet til Glassmagasinet gikk det bedre. Men selv om foreldre kjøper mye klær og stæsj til barna sine, er det ikke noe lukurativt å selge det, sier Ariane Spandow.

Kommer til å bli rik

Lise Arvesen er eier av nettbutikken Virre Vapp as. I fjor tjente hun kr 296. 754.

- Jeg vet at jeg kommer til å bli rik av dette en gang i fremtiden. Men jeg er ikke kommet dit ennå selv om jeg snart har holdt på i ti år. At jeg setter en pris på mitt eget hode, og tar ut en "decent" lønn, er en forutsetning. Jeg hadde jo tjent mye mer om jeg hadde jobbet i et større firma. Hvis man driver gründervirksomhet og ikke kan ta ut lønn på mange år, burde man slutte med det man driver med.

IIkke rike

- Jeg er ikke blitt rik av dette, formuen er i firmaet, og det er ikke penger jeg har på bok, sier eier og daglig leder Hege Arnesen i Sprell AS, som selger barneleker. I fjor hadde hun en inntekt på 416.545 og en formue på 3,6 millioner. Hege Arnesen startet firmaet Sprell for 12 år siden, og har i dag tre butikker i Oslo og Bærum.

- Det har ikke vært en dans på roser hele veien. Gründerlivet er hardt arbeid og lave inntekter i begynnelsen. sier Hege Arnesen.

Det første Hege Arnesen solgte var barneluer laget av foreldre til handikappede barn i Russland. Deler av salgssummen fra lekene gikk til et institutt for funksjonshemmede i Russland. Sprell AS er mest kjent for sine treleker og pedagogisk riktige leker.

- Vi er opptatt av at lekene skal ha et innhold, ikke bare noe barna ønsker seg fordi alle andre har det, men at de kan brukes til noe og lærer noe av, sier gründeren. Selv er hun siviløkonom og sier hun kunne tjent det dobbelte av inntekten på 416.545 kroner som hun hadde i fjor.

- Men da hadde jeg ikke hatt det like morsomt, sier hun.

Søk i skattelister her.

LEKER: Hege Arnesen tjener gode penger på firmaet Sprell og har tre butikker i Oslo og Bærum.=

LEKER: Hege Arnesen tjener gode penger på firmaet Sprell og har tre butikker i Oslo og Bærum. © FOTO: Sprell

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!