6 råd for barneføtter:

  1. Bruk så lite som mulig sko
  2. Gå helst barbent eller med sokker
  3. Ha god alltid plass til tærne
  4. Ingen fotseng
  5. Forfot-hæl må kunne bøyes 90 grader
  6. Heller sklisokker enn tøfler

Kilde: Barnefysioterapaut Ute Imhof

- Tøfler skader ikke bare føttene til barna, men hele holdningen deres, sier spesialist i barnefysioterapi Ute Imhof. Hun har jobbet med barnefysioterapi på Akershus Universitets Sykehus i 20 år, og driver nå Barnas Fysioterapeut.

Hun påpeker at et barns fot er svært forskjellig fra en voksen fot, både når det gjelder anatomi og funksjon. Små føtter vokser raskt, både i lengde og bredde.

Føttene på et lite barn vokser gjennomsnittlig 15-18 millimeter i året. Tøfler og innesko hindrer bevegelsesfriheten og kan bidra til at tær og føtter utvikler seg unormalt, ifølge Imhof.

- Hælen er i en utviklingsprosess, og bruk av for avanserte og oppbyggende såler kan ødelegge denne prosessen.

Kan bli deformerte

Fysioterapauten får støtte fra skofaglærer Karl Jacob Solheim.

- Foten er en svært komplisert del av menneskekroppen. Føttene til små barn er bløte og føyelige og de kan lett bli deformerte hvis de utsettes for unormalt trykk, sier Solheim.

Han er utdannet skofaglærer i Tyskland, og holder blant annet foredrag og opplæring i skofag. Også han advarer foreldre mot ukritisk bruk av tøfler hos småbarna.

- På grunn av føyeligheten og elastisiteten i vevet hos barn er føttene deres mindre ømfintlige for smerte og trykk. Derfor kan barn komme til å gå med gale sko, uten å legge merke til det.

BEST BAREBENT: barnefysioterapeut Ute Imhof mener at det beste for barn i barnehagen er å gå barbent. FOTO: Privat

Kan gi vond rygg

  • Dårlig tilpassede sko og tøfler i barndommen kan føre til en rekke problemer i voksen alder. Unormale belastninger kan lett føre til at foten blir deformert.
  • Det kan være alt fra hammertær til vond rygg og feilstilling på foten.
  • Bare 40 prosent har sunne føtter når de blir voksne.
  • Foten skal være sjefen, ikke skoen. Gode barnesko former ikke foten, men støtter den.

Kilde: Karl Jacob Solheim, skofaglærer.

Best å gå barbent

Fremfor å investere i dyre tøfler anbefaler ekspertene foreldre rett og slett å la barna gå barnbent. Da får de små føttene optimal kontakt med underlaget, uten at veksten hindres.

- Sko skal hovedsakelig beskytte føttene i de første årene, men de begrenser også barnets mulighet til å kjenne føttene sine, og de begrenser bevegelser i leddene. Derfor bør spedbarn og små barn være barbent så ofte som mulig, sier Solheim.

Også Ute Imhof mener foreldre med fordel kan la barna droppe tøfler og la de nakne tærne få fri utfoldelse i hverdagen.

- Ved å gå uten sko utvikler barnet muskulatur og styrke i føttene samt gripeevne i tærne, sier Imhof.

Sørg for balanse

Så hva gjør man hvis barnehage eller skole insisterer på at de små må ha på seg innesko?

Barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen, leder av faggruppen for Barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk fysioterapiforbund sier foreldre bør vektlegge variasjon, og sørge for at tøflene har god oppbygning.

- De minste barna kan bruke sandaler og de eldre lette joggesko. Alle har forskjellige føtter, og det finnes mange flotte innesko. Men dropp tøfler uten støtte.

En løsning hvis det er gulvkaldt er å velge ullsokker, gjerne med anti-sklifelter under. Eventuelt kan barna bruke enkle turnsokker for å holde varmen uten at de begrenser føttenes bevegelsesrom.

Bruun Haugen anbefaler å innføre rutiner i barnehagen ved å gå halve dagen med innesko og resten av dagen barbent.

- På den måten får barnas føtter god kontakt med underlaget slik at de får utfordret føttene, og i tillegg støtte med riktige innesko.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!