Barn og karneval

Advarer mot ansiktsmaling for barn

Det er karnevalstid, men du bør tenke over hvor ofte du maler barn med ansiktsmaling.

ANSIKSTMALING: Husk å vaske den av så fort som mulig etter festen.

ANSIKSTMALING: Husk å vaske den av så fort som mulig etter festen. Foto: FOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Organisasjonen Grønn Hverdag har gjennomgått ansiktsmaling for småbarn og mener de har funnet stoffer som kan være hormonforstyrrende og allergifremkallende, melder VG Nett.

-Vi mener at når produsenter av ansiktsmaling bruker såpass tvilsomme produkter så tar de sjanser med barna våre. De har andre produkter de kunne brukt, sier miljørådgiver Håkon Lindahl til VG Nett.

Grønn Hverdag har gått gjennom 18 forskjellige typer av ansiktsmaling og kommet frem til at samtlige inneholder forskjellige stoffer som de mener kan være hormonforstyrrende. Blant annet har de funnet mye av en stoffgruppe som kalles parabener.

- Parabener er en stoffgruppe som finnes i samtlige undersøkte produkter. Det har vært gjort mange studier som viser at det kan påvirke fruktbarhet og kjønnsutvikling hos dyr, og det antas at disse effektene kan være relevante for mennesker, sier Lindahl.

Les også: Karnevalstid

Ikke bruk for ofte

- Det viktigste foreldre bør huske på er å ikke male barnet for ofte med ansiktsmaling. Jo oftere barn blir eksponert for disse stoffene, jo større er risikoen for at de reagreer på dem, sier Hakon Lindahl til Klikk.no

- I tillegg er det smart å se etter CE-merkede produkter. Det betyr at produsenten er ansvarlig for at produktet er innenfor det som er lovlig, men det betyr ikke at det er trygt for barn å bruke det, sier han.

Les også: Ikke bland deg inn i andres oppdragelse

Lindahl oppfordrer også foreldre til å bare kjøpe produkter som har innholdsdeklarasjon. Man bør heller ikke bruke dette på barn med tørr hud eller eksesmhud, og være nøye med å fjerne sminken etterpå.

Se produktene som er testet her

Les også:

Tid for karnevalsdrinker

Flyturene du ikke vil være med på

CE-MERKING: Smart å se etter når du kjøper ansiktsmaling til barn.

CE-MERKING: Smart å se etter når du kjøper ansiktsmaling til barn. Foto: FOTO: Colourbox

Noen er trygge

Mattilsynet bekrefter at enkelte av stoffene Grønn Hverdag har funnet er til vurdering, men sier også at noen er ferdigvurdert som ufarlige.

- To av parabenene er nå risikovurdert og er i EU sett på som trygge i bruk. Når det gjelder de andre parabenene er det en vurdering på gang der de har bedt om å få mer dokumentasjon på disse stoffene, sier Julie Tesdal Håland i Seksjon for omsetning til forbruker til VG Nett.

Når det gjelder hvorvidt ansiktsmalingen kan være allergifremkallende, sier hun det er vanskelig å bedømme ut i fra bare innholdet, fordi mengden spiller inn.

Les også: Derfor bør du reise til Rio

Trenger ikke være bekymret

Leketøysgiganten Top-Toy får i enkelte tilfeller kritikk av Grønn Hverdag, men sier at det ikke er noe som tilsier at parabener er utrygt i den grad de er brukt.

- De er velkomne til å foreslå hvilke andre stoffer vi skal bruke i stedet. Det er etter vår vurdering de beste konserveringsmidlet på nåværende tidspunkt. Blant annet norske og danske myndigheter har gjort noen konkrete vurderinger der man sier at det ikke er noen grunn til å være bekymret, sier produktsikkerhetssjef Jon Vestrup til VG Nett.

Han sier at det å droppe konserveringsmidler er et langt dårligere alternativ, og at andre midler er dårligere enn parabenene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning