Finner ikke bomnøkkelen og hvor er nøkkelen til annekset? Du kan få et bedre system og sikrere låser på hytta.

Hengelås på bommen og båten. Egen lås til hytta og annekset, og enda en hengelås til vedskjulet...

Alle disse nøklene kan erstattes av en eneste nøkkel. Det er mulig, selv om hele hyttefeltet skal ha tilgang til bommen, og du kanskje deler båten med hyttenaboen. På toppen av det hele kan du også ha samme nøkkel til inngangsdøren hjemme.

- Jeg har kun én nøkkel. Den går til alle låsene hjemme, på jobben og på hytta, sier låsesmed Arild Andersen, som driver Låsspesialisten i Oslo.

Vær oppmerksom på at enkelte låser er utrolig enkle å dirke opp. Klikk.nos journalist dirket opp en lås på få sekunder.

Nøkkelsystem

- Dette er det samme opplegget som mange har i en bygård. Da skal de som bo der låse opp tre dører før de er inne. Alle i gården har tilgang til porten i bakgården. Kun de som bor i oppgang A har tilgang til A-døren, og til slutt er det selvsagt bare den enkelte som kan låse opp sin egen dør. Det kalles en systemnøkkel, og er laget slik at brukeren kan ha tilgang på ulike nivåer.

Alle på hyttefeltet trenger ikke bli en del av et slikt system. Men det er en forutsetning at bommen har en lås med en system­nøkkel. Med utgangspunkt i denne låsen og nøkkelen kan du få laget et opplegg slik at bomnøkkelen også passer til de andre låsene dine. Selvsagt uten at hele hyttefeltet kan åpne låsen på din hytte.

Lag en plan

Du trenger hjelp fra fagfolk for å lage et slikt system. Du tenker kanskje at her må alle låsene skiftes, men slik er det ikke nødvendigvis.

Alle låsene må være sylinderlåser, også hengelåsene. Disse låsene kan enten kodes om eller du må bytte sylinderen. Begge deler er en enkel operasjon. En låsesmed kan lage en oversikt over hva som må gjøres.

LEGG DEN PÅ ET LURT STED: Vil du ha en reservenøkkel hengende på hytta, bør du styre unna de opplagte gjemmestedene. Det sikreste er å kjøpe en nøkkelboks med kodelås. Den kan du skru opp på et lurt sted, slik at du alltid har en nøkkel i reserve. Boksen finnes i mange varianter og kan kjøpes hos låsesmeder, pris fra 400 til 800 kroner.

LEGG DEN PÅ ET LURT STED: Vil du ha en reservenøkkel hengende på hytta, bør du styre unna de opplagte gjemmestedene. Det sikreste er å kjøpe en nøkkelboks med kodelås. Den kan du skru opp på et lurt sted, slik at du alltid har en nøkkel i reserve. Boksen finnes i mange varianter og kan kjøpes hos låsesmeder, pris fra 400 til 800 kroner. © Foto: Øivind Lie

Slik bytter du sylinderen

En vanlig dørlås består av to hoveddeler; selve låskassen og låssylinderen. Når det skiftes lås på døren, er det sjelden at hele låsen byttes, det vanlige er kun sylinderen. Du kan gjøre det selv og bytter den på noen minutter. Da har du samme lås, men ny nøkkel. Alt du trenger er en skrutrekker. Metoden for bytte av sylinder varierer etter fabrikat og type. Det vanligste er at du skrur ut to skruer ved siden av vrideren, eller en skrue på låsstolpen.

SYLINDER: Du slipper å skifte hele låsen.

SYLINDER: Du slipper å skifte hele låsen. © Foto: Øivind Lie

Variant 1: Du skrur ut to skruer ved vrideren. Da kan sylinderen plukkes ut fra utsiden. Variant 2: Du skrur ut en skrue på stolpen. Da står dørvrideren over låsen. Sylinderen kan da plukkes ut fra utsiden.

Variant 1: Du skrur ut to skruer ved vrideren. Da kan sylinderen plukkes ut fra utsiden. Variant 2: Du skrur ut en skrue på stolpen. Da står dørvrideren over låsen. Sylinderen kan da plukkes ut fra utsiden. © Foto: Øivind Lie

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!