Ødelagt lås

Slik ødelegger du låsen

Se hva du ikke må gjøre med låsen din for at den skal vare.

Ikke smøres: Noen låser skal ikke smøres. Da går de i stykker
Ikke smøres: Noen låser skal ikke smøres. Da går de i stykker Foto: Foto: Øivind Lie
Sist oppdatert
Slark: En dørvrider som henger og slenger ødelegger hele låsen hvis det ikke fikses.
Slark: En dørvrider som henger og slenger ødelegger hele låsen hvis det ikke fikses. Foto: Foto: Øivind Lie
Stram til: Noen dørvridere har en egen strarmmeskrue.Den sitter bedre med litt Locktite.
Stram til: Noen dørvridere har en egen strarmmeskrue.Den sitter bedre med litt Locktite. Foto: Foto: Øivind lie
Kopi av kopi: Ta vare på en av originalnøklene som du lager kopier fra.
Kopi av kopi: Ta vare på en av originalnøklene som du lager kopier fra. Foto: Foto: Øivind Lie
Tilholderlås: har du en slik nøkkel har du en tilholderlås.
Tilholderlås: har du en slik nøkkel har du en tilholderlås. Foto: Foto: Øivind Lie

Dørvrider som slenger og trege låser er en av de tingene i huset som burde appellere til vaktmester-genet i deg, men som ikke alltid gjør det. Litt som å fikse hakk og riper i møblene eller andre ting rundt i boligen din.

Vi viste hvor enkelt det er å dirke opp hengelåser og hvilke hengelåser du bør kjøpe.

Her får du oppskriften på hva som ødelegger låsen din og hvordan det skal fikses.

Dørvrider som slenger

Er det slark i dørvrideren er det lurt å fikse det med en gang.

- Den største feilen folk gjør er at de lar dørvrideren henge og slenge til den nesten faller av, sier Frank A. Sørensen. Han er Låsmester og daglig leder hos Follo lås og glass-sikring AS.

Det blir som å kjøre rundt med et punktert dekk, følgeskadene blir større enn den opprinnelige skaden. Slik er det med et håndtak som henger og slenger også. Etter hvert ødelegges hele låsen. Her er det ulik medisin som skal til, avhengig av hva slags lås du har. Alt fra å bytte dørvrider til å stramme låseskruen. I det siste tilfellet kan det være lurt med Loctite på skruen (den svakeste typen)

- Da sitter det, forklarer låsmesteren.

Riktig olje

- Riktig type olje eller fett er avgjørende for at lås og hengsler skal fungere, forklarer Jan Petter Nordstrand. Han er seniorselger hos Trioving.

Feil type olje eller olje på feil sted kan ødelegge låsen. Bruk kun olje som er beregnet for låser, anbefaler Nordstrand.

-Sprayer du inn verktøy på boks inneholder denne oljen store mengder vann. Dette vannet gir rustdannelser inne i låsen, noe som igjen gjør at delene skjæres i stykker innenifra, forklarer Arild Andersen. Han er Låsesmedmester hos Låsspesialisten as.

-Bruk en olje som har høyt innhold av smørestoffer. Disse finner du hos låsesmeden, forklarer han.

Blande grafitt og olje

Grafitt og olje er bra produkter hver for seg, men sprayer du olje inn i en lås der det er brukt grafitt blir det en seig grøt som ødelegger låsen. Samme effekten får du om det kommer fuktighet inn i låsen.

Kopi av kopi

Får du laget en kopi av originalnøkkelen er det uproblematisk. Sliper du en kopi av kopien får du en nøkkel som sliter på låsen. Jo lenger unna du er originalnøkkelen, jo mer slitasje får du.

Kopierer du i tillegg nøkkelen et sted hvor de bruker dårlige nøkkelemner får du en nøkkel som skjærer i stykker låsen innenifra.

Her ser du hvordan en slik lås fungerer:

</p> <p> <strong>Tipset her er å legge til side en av originalnøklene når låsen er ny, og bruke kun den når du skal kopiere nye nøkler.</strong> </p> <h4>Ikke smør tilholderlåsen</h4> <p>En tilholderlås er den typen du finner i de fleste innvendige dørene.</p> <p>Typisk for disse låsene er at nøklene har «skjegg».</p> <p>Når du vrir på en slik nøkkel løfter du et antall skiver inne i låsen. Smører du denne låsen limes disse skivene sammen og låsen blir umulig å åpne.</p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article489555.ece">Hvordan snekre effektivt</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article702183.ece">Slik borer du rett</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article687974.ece">Slik unngår du blå tommel når du spikrer</a> </p> </div>

Denne saken ble første gang publisert 17/10 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også