Tak og shingel:

Slik legger du takshingel

Se og lær av ekspertene.

KLART DU KAN: Shingel er et typisk "gjør det selv-produkt". Det er ikke vanskelig å legge. Ny shingel kan du legge rett på gammel.

KLART DU KAN: Shingel er et typisk "gjør det selv-produkt". Det er ikke vanskelig å legge. Ny shingel kan du legge rett på gammel. Foto: FOTO: Icopal

Publisert Oppdatert

- Ser du sprekkdannelser i overflaten eller spikere som kommer opp, kan det være tegn på at du må legge ny takshingel.

- Det samme gjelder hvis taket er veldig tørt og sprøtt, sier daglig leder Tom Jenkins i Nor-Dekk.

Del

Inspeksjonsrunde

Taket bør inspiseres to ganger i året. Ligger det utsatt til, bør du sjekke det oftere.

Icopal har laget denne leggevideoen:

Følg leggeanvisning

- Takshingel er et typisk gjør det selv-produkt. Noen hevder at det er feigt å lese bruksanvisningen, men det skal du ikke høre på. Følg den nøye. Du bør samtidig sjekke om det er behov for å skifte takrenner og beslag, sier Jenkins.

Takvinkler

Takshingel kan legges rett på solid undertak av kryssfiner, rupanel eller lignende. Et skikkelig tretak stiver av hele takkonstruksjonen og er en god forsikring.

SHINGELTAK: Ved vindskien bøyes shingelen opp på trekantlekt og spikres. Spikrene skal dekkes av neste shingelplate. Deretter skjæres shingelen langs vindskien.

SHINGELTAK: Ved vindskien bøyes shingelen opp på trekantlekt og spikres. Spikrene skal dekkes av neste shingelplate. Deretter skjæres shingelen langs vindskien. Foto: FOTO: Icopal

- Husk at takshingel krever et utluftet "kaldt" tak. Ved takvinkler fra 15° t.o.m 18° skal det benyttes underlagsbelegg, sier Petter Knutsen i Isola.

Legg selv

Ny shingel kan du legge rett på gammel shingeltak.

Ved legging er det viktig at det nye belegget har samme byggehøyde, og du må legge i samme mønster.

LEGG SELV: Start leggingen ved takfot. Først legges shingelplater motsatt vei, det vil si med tungene inn i mellomrommet mellom tungene i den nederste shingelraden. Renskjær så ved takfot.

LEGG SELV: Start leggingen ved takfot. Først legges shingelplater motsatt vei, det vil si med tungene inn i mellomrommet mellom tungene i den nederste shingelraden. Renskjær så ved takfot. Foto: FOTO: Icopal

- Har du aldri lagt tak før, anbefaler vi at du benytter spiker, fordi muligheten for feilmontering er større med såkalte kramper. De egner seg best for profesjonelle, råder Jenkins.

Slik går du frem

Start leggingen ved takfot.

Shingelplater legges motsatt vei, det vil si med tungene inn i mellomrommet mellom tungene i den nederste shingelraden. Renskjær så ved takfot.

Tungene limes til underlaget med taklim og spikres.

Shingelen stiftes til underlaget cirka 2,5 centimeter ovenfor hvert innsnitt. Det skal stiftes i klebefeltet på hver side av skjøten.

Deretter legges hver rad slik at tungenes nedkant flukter med bunnen av innsnittene i forgående rad.

Kontroller at shingelradene er rette og parallelle med takfoten eller mønet. Påse at stiften treffer sikkerhetsstripen på underliggende skiferplate. Ved vindskien bøyes shingelen opp på trekantlekt og spikres, råder Icopal.

Spikrene skal dekkes av neste shingelplate. Deretter skjæres shingelen langs vindskien.

Shingeltekkingen legges cirka 15 centimeter forbi pipens forkant, slik at beslaget vil dekke shingelraden i pipens forkant minimum ned til innsnittet.

Innsnitt og skjøter, som blir liggende under flensen, påføres taklim.

Bland pakker

For å oppnå best mulig fargespill - og dermed liv i taket - anbefales det at shingelplater fra 2-3 pakker blandes under tekkingen.

Benytt shingel fra samme produksjon på en takside. Du finner produksjonsdato på etiketten på pakkene.

Les også:

Suveren malingsfjerner

Nyttig tips med stikksag

Ekspertene digger denne saga

Dette gjør barna skoleflinke

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag