MUSEFELLE

De smarte musefellene: Nå får du varsel på mobilen når musen har gått i fella

Musefangst er blitt ganske avansert. Her får du oversikt over de nye, smarte musefellene.

MUSEFELLE: Denne fellen fra Goodnature trekkes opp automatisk etter at den er utløst og er klar for en ny mus. Den drives av komprimert CO²-gass, og er ikke avhengig av strøm. Goodnature komplett, kr 5999, skadedyrbutikken.no.
MUSEFELLE: Denne fellen fra Goodnature trekkes opp automatisk etter at den er utløst og er klar for en ny mus. Den drives av komprimert CO²-gass, og er ikke avhengig av strøm. Goodnature komplett, kr 5999, skadedyrbutikken.no. Foto: Goodnature
Sist oppdatert

Det har skjedd mye på musefellefronten siden den klassiske klappfellen.

I dag snakkes det om tekniske feller, multippel, human avliving og digitale, appstyrte løsninger.

Produsentene har skjønt at vi er minst like lite interessert i å få mus i hytta som før, men avlivingen skal skje effektivt og humant.

I tillegg vil vi se minst mulig til det stakkars dyret når det først har gått i fellen.

Slektstreff

Ikke undervurder hvor mange mus som faktisk er i hytta når de først har kommet seg inn, forklarer Trond Evensen i skadedyrbutikken.no.

Effektiv avliving

Regelverket gir ingen begrensninger på bruk av klappfeller. Elektriske feller skal være konstruert slik at strømmen går igjennom musens hjerne og avliver den effektivt.

Mus reproduserer raskt, og kan få seks-syv unger per kull hver tredje uke. Derfor er det lite sannsynlig at du kun har fått én ubuden gjest i hytta. Vi snakker heller om et helt slektstreff.

Start offensivt med mange feller, gjerne ulike typer. Bytt mellom flere typer lokkemat.

Hva er best å ha i musefella?

Nøtter og frø står høyt på musemenyen, og den mest effektive lokkematen er peanøttsmør eller nøttepålegg. Mus har et sug etter kalorier, noe som gjør at slikt pålegg blir uimotståelig.

Ikke legg for mye lokkemat i fellen, da vil musen få tak i maten uten å bli fanget. Mengden skal være på størrelse med en ert.

Peanøttsmør eller nøttepålegg på en stor engangssprøyte gjør utleggingen av åte enklere. Kapp av den ytterste delen av spissen slik at ikke peanøttsmøret setter seg fast. 
Peanøttsmør eller nøttepålegg på en stor engangssprøyte gjør utleggingen av åte enklere. Kapp av den ytterste delen av spissen slik at ikke peanøttsmøret setter seg fast.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Når musene trekker innendørs, vil de slå seg til ro for å bygge reir. Plasserer du reirmaterialer som bomullsdotter, tanntråd og garn rett ved fellen, kan det lokke musen nærmere.

På en fjærbasert felle kan du feste litt bomull rundt utløseren. Da vil musen dra og gnage på dette, slik at fellen løses ut. Mus liker ikke menneskelukt. Bruk hansker når du håndterer fellen, gjerne også når du skal fjerne mus, slik at du unngår å få bakterier på deg.

Les også: Det er tid for å sikre boligen mot rotter og mus

Den første natten

Det fanges flest mus den første natten musefellene er på plass. Den mest effektive strategien er å plassere feller med omtrent en halv til en meters avstand langs veggen. Mus beveger seg mest langs veggen og i mørke områder hvor den kan bruke værhårene sine for å navigere.

Åpningen til fellen bør være inn mot veggen, slik at musen blir trigget til å utforske den i stedet for å gå rundt. Andre smarte plasseringer er bakerst i et skap eller ved komfyren. Gjerne skuffen under stekeovnen.

Der det er mest mus, kan du sette fellene sammen med kun noen få centimeters avstand.

Hold musene ute

Den aller beste strategien er selvsagt å hindre at de kommer seg inn, men det er lettere sagt enn gjort på en gammel hytte.

MUS SØKER VARME: Når nettene blir lange og kulda setter inn, kan det bli musefest på hytta hvis du ikke gjør tiltak. Småskogmus er en art som gjerne flytter inn!
MUS SØKER VARME: Når nettene blir lange og kulda setter inn, kan det bli musefest på hytta hvis du ikke gjør tiltak. Småskogmus er en art som gjerne flytter inn!

Det første og enkleste tiltaket er å sørge for at omgivelsene rundt hytta er så lite attraktive som mulig for musene.

Klipp gresset og unngå busker, trær eller tette blomsterbed langs husveggen. Det er perfekte klatre- og gjemmesteder for mus.

Tett hull og sprekker i vegger, vinduer og gulv. Sjekk rør- og ledningsinntak. Overgangen grunnmur vegg er stedet de oftest kommer seg inn.

Hvis det ikke er montert musetetting bak kledningen, kan musebørste dyttes inn i spalten bak bordene.

Dersom de likevel skulle finne veien inn i hytta eller huset, finnes det flere musefeller du kan ta i bruk. Det mest effektive er å ta mange på en gang, på en rask og human måte.

Multikill

MULTIKILL: Denne fellen fanger 10 mus om gangen. Den drives enten med batteri eller med strøm fra et vegguttak. Produsenten lover 100 % fullstendig og human avliving av musene. TheVault Multi X, kr 1189, stick.no.
MULTIKILL: Denne fellen fanger 10 mus om gangen. Den drives enten med batteri eller med strøm fra et vegguttak. Produsenten lover 100 % fullstendig og human avliving av musene. TheVault Multi X, kr 1189, stick.no. Foto: Produsenten

Multikill er en type feller som avliver musene etter hvert som de krabber inn. De døde dyrene forsvinner ned i en skuff som kan oppbevare opp til 10 mus. Det kan ha noe for seg på en hytte som kun besøkes i helgene.

Mange vil også skjermes for synet av det døde dyret, og for all del unngå risikoen for kontakt med muse­liket når fellen skal tømmes. Da finnes det flere typer feller som kan tømmes på en renslig måte.

Les også (+): Stor test av rimelige fjellsko som ikke girgnagsår i lommeboka

Musefeller på markedet

Utvalget av musefeller er mangt. Nedenfor ser du bilde av noen utvalgte musefeller på markedet.

VARSEL PÅ MOBIL: Musefangsten har tatt skrittet inn i den digitale tidsalderen. Denne fellen har Wi-Fi-tilkobling slik at du får varsel via en egen app når musen sitter i fellen. Appen gir deg full oversikt over både fangst og batteristatus for alle hyttas musefeller. Smart-Kill Wi-Fi Elektrisk musefelle, kr 895, noragent.no.
VARSEL PÅ MOBIL: Musefangsten har tatt skrittet inn i den digitale tidsalderen. Denne fellen har Wi-Fi-tilkobling slik at du får varsel via en egen app når musen sitter i fellen. Appen gir deg full oversikt over både fangst og batteristatus for alle hyttas musefeller. Smart-Kill Wi-Fi Elektrisk musefelle, kr 895, noragent.no. Foto: Produsenten
DIGITAL MUSEFELLE: Musefangsten har tatt skrittet inn i den digitale tidsalderen. Denne fellen har Wi-Fi-tilkobling slik at du får varsel via en egen app når musen sitter i fellen. Appen gir deg full oversikt over både fangst og batteristatus for alle hyttas musefeller. Smart-Kill Wi-Fi elektrisk musefelle, kr 895, noragent.no.
DIGITAL MUSEFELLE: Musefangsten har tatt skrittet inn i den digitale tidsalderen. Denne fellen har Wi-Fi-tilkobling slik at du får varsel via en egen app når musen sitter i fellen. Appen gir deg full oversikt over både fangst og batteristatus for alle hyttas musefeller. Smart-Kill Wi-Fi elektrisk musefelle, kr 895, noragent.no. Foto: Produsenten
IKKE KOM I KONTAKT MED MUSEN: Disse klappfellene kan tømmes slik at du ikke kommer i kontakt med musen. Fellene har en åpen bunn. Da kan åtet legges på et mellomleggspapir og fellen settes oppå.
IKKE KOM I KONTAKT MED MUSEN: Disse klappfellene kan tømmes slik at du ikke kommer i kontakt med musen. Fellene har en åpen bunn. Da kan åtet legges på et mellomleggspapir og fellen settes oppå. Foto: Produsenten
AVANSERT KLAPPFELLE: Dette er en avansert utgave av den klassiske klappfellen. Den har en forsterket bøyle for sikker avliving av musen. Den løser ut både når gnageren nærmer seg åtet og ved kontakt. Fellen kan også monteres på piper, rør eller bjelker. Victor Power Kill musefelle, 10 stk. kr 545, noragent.no.
AVANSERT KLAPPFELLE: Dette er en avansert utgave av den klassiske klappfellen. Den har en forsterket bøyle for sikker avliving av musen. Den løser ut både når gnageren nærmer seg åtet og ved kontakt. Fellen kan også monteres på piper, rør eller bjelker. Victor Power Kill musefelle, 10 stk. kr 545, noragent.no. Foto: Produsenten
UNNGÅ BERØRING: Designet på denne fellen gjør at du unngår å komme i berøring med den døde musen ved tømming. Et åtegitter hindrer også at musen stikker av med åtet. Victor Clean Kill Musefelle 2 p., kr 169, felleskjopet.no.
UNNGÅ BERØRING: Designet på denne fellen gjør at du unngår å komme i berøring med den døde musen ved tømming. Et åtegitter hindrer også at musen stikker av med åtet. Victor Clean Kill Musefelle 2 p., kr 169, felleskjopet.no. Foto: Produsenten
FANG MUS LEVENDE: Vil du spare livet til musen, er denne fellen konstruert slik at den fanger mus levende. Da er det bare å bære den et godt stykke unna hytta, og håpe på at den lille gnageren ikke finner veien tilbake. Pico Musefelle, kr 59, felleskjopet.no.
FANG MUS LEVENDE: Vil du spare livet til musen, er denne fellen konstruert slik at den fanger mus levende. Da er det bare å bære den et godt stykke unna hytta, og håpe på at den lille gnageren ikke finner veien tilbake. Pico Musefelle, kr 59, felleskjopet.no. Foto: Produsenten
LAG EGEN MUSEFELLE: Med en plastflaske, en kleshenger i stål og noen bordbiter er det enkelt å lage en musefelle for levende fangst. Åtet legges inn i flasken. Musen krabber inn i tuten og flasken tipper ned. Da stenges samtidig åpningen. Bor hull i flasken litt foran midten. Bøy ståltråden fra kleshengeren i en vinkel og stikk den ene delen igjennom flasken. I den andre enden lager du en liten bøy. Fest kleshengeren på en lang bordbit. Foran tuten fester du en liten bordbit. Legg et par metallskiver under på den ene siden slik at den tilter litt mot tuten, da blir det helt tett når flasken har vippet ned.
LAG EGEN MUSEFELLE: Med en plastflaske, en kleshenger i stål og noen bordbiter er det enkelt å lage en musefelle for levende fangst. Åtet legges inn i flasken. Musen krabber inn i tuten og flasken tipper ned. Da stenges samtidig åpningen. Bor hull i flasken litt foran midten. Bøy ståltråden fra kleshengeren i en vinkel og stikk den ene delen igjennom flasken. I den andre enden lager du en liten bøy. Fest kleshengeren på en lang bordbit. Foran tuten fester du en liten bordbit. Legg et par metallskiver under på den ene siden slik at den tilter litt mot tuten, da blir det helt tett når flasken har vippet ned. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
SNAGERSTOPP: Har hytta sprekker og små hull som musene kommer seg igjennom, kan de stenges med en spesiallaget tetningsmasse. Den er laget slik at gnagerne ikke klarer å tygge seg igjennom. GnagerStopp, kr 149, skadedyrbutikken.no.
SNAGERSTOPP: Har hytta sprekker og små hull som musene kommer seg igjennom, kan de stenges med en spesiallaget tetningsmasse. Den er laget slik at gnagerne ikke klarer å tygge seg igjennom. GnagerStopp, kr 149, skadedyrbutikken.no. Foto: Produsenten
MUSEBØRSTE: Hvis musene finner veien inn fra undersiden av kledningen, kan du dytte inn noen meter med musebørste. Den har en rustfri metallkjerne som stopper musen, pluss at den er satt inn med en avskrekkende lukt. Mus- og rottebørste mint proff 4 meter, kr 499, Felleskjøpet.
MUSEBØRSTE: Hvis musene finner veien inn fra undersiden av kledningen, kan du dytte inn noen meter med musebørste. Den har en rustfri metallkjerne som stopper musen, pluss at den er satt inn med en avskrekkende lukt. Mus- og rottebørste mint proff 4 meter, kr 499, Felleskjøpet. Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2022, og sist oppdatert 21/10 2022.

Les også