Tiden er inne for å gå på jakt etter kilder til varmetap, og den største delen av varmetapet skjer gjennom utettheter, blant annet som følge av dårlig isolasjon rundt vinduer.

Generelt står vinduene for mye av varmetapet, til tross for sin beskjedne overflate i forhold til resten av bygningen.

- Du kan absolutt spare penger på å skifte ut gamle vinduer. Disse kan føre til store varmetap i boligen, sier seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova til klikk.no.

Selv om vinduene i en vanlig bolig utgjør kun 5 til 10 prosent av boligens overflate, kan vinduene stå for hele 40 prosent av varmetapet.

Del

Varmeøkonomi

Enova anbefaler derfor at du møter vinteren med nye vinduer: Dette skal gi deg bedre inneklima, støydemping og varmeøkonomi.

For jo eldre vinduene er, desto større varmetap vil det være med etterfølgende kaldras.

Enova har også laget en egen vinduskalkulator som viser hvor mye energi kan du spare ved å bytte vindu.

LIGHTEN UP: Du kan aldri tenne for mange stearinlys © FOTO: Enova

Halv dag

Siden vinduene spesielt i vinterhalvåret er kritisk for temperaturen i boligen, er det derfor ønskelig at arbeidet utføres hurtig. Med god planlegging kan en håndverker ta ut et gammelt vindu og sette inn et nytt på cirka en halv dag.

Men er du litt handy kan du gjøre jobben selv.

Montere selv

I anvisningen "Utskifting av vinduer" i Byggforskserien, har SINTEF Byggforsk laget en detaljert beskrivelse

Her er noen av momentene du bør huske på:

1.Måltaking

Hvert av de eksisterende vinduene bør måles i bredden, i høyden og diagonalt. Som oftest må gerikter og utfôringer først løsnes for at man skal få tatt nøyaktige mål.

2.Utmontering

Rivearbeidet medfører at det støver, spesielt fra murvegger. Alle horisontale flater i rommet innenfor bør derfor være tildekket. Eksisterende lister som skal brukes på nytt, må løsnes forsiktig, f.eks. ved hjelp av trekiler.

3.Oppretting

Etter riving må smyget renses for gammel støv og skitt. Hvis sidene i smyget er ujevne, anbefales det at de rettes opp, slik at de blir plane og fugebredden noenlunde jevn på alle sider av det nye vinduet. Du må også undersøkes om deler av veggen, spesielt under vinduet, er skadet etter eventuelle regnlekkasjer. Materialer med råteskader må skiftes.

INNSETTINGSDETALJER: Figur b viser et eksempel på innsettingsdetaljer etter vindusutskifting. Eksempelet gjelder forøvrig innsetting av vindu i trevegg. Kilde: Byggforskserien 723.638 Utskifting av vinduer, SINTEF Byggforsk © Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

4.Plassering

Vinduene bør vanligvis plasseres i samme posisjon i forhold til utvendig kledning eller veggliv som de opprinnelige. I pussede, massive vegger av tegl eller lettbetong kan det ofte være en fordel å plassere det nye vinduet litt lenger ut i vindusnisjen (ca. 15 mm, lyder rådet).

5.Tetning

Feil utførelse av monteringsfugen mellom karm og vegg gir ofte lekkasjer av luft og regnvann, og fører lett til skader på selve vinduene og veggen omkring.

God og sikker regntetthet oppnås enklest ved å utføre monteringsfugen etter prinsippet om såkalt totrinns tetning med atskilt regn- og lufttetning.

Fugen dekkes utvendig av en regnskjerm. Mellom denne regnskjermen og den ytre vindtetningen må det være et drenert og ventilert hulrom, som bør være minst 10 mm dypt. I sidefugene må den ytre lufttetningen utføres slik at eventuelt vann som likevel når inn til lufttetningen renner ned på vannbrettbeslaget og videre ut av veggen.

6.Tettematerialer

Den ytre lufttetningen utføres ved hjelp av elastisk fugemasse, fugeskum eller remser av et vindsperremateriale som klemmes godt til karm og vegg.

Kilde: Byggforskserien 723.638 Utskrifting av vinduer, SINTEF Byggforsk

LES OGSÅ:

Ny stue med ekspertenes hjelp

Vil du bo i en låve

Enkle tips til smarte soverom

Slik kan du oppbevare veden

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!