Det finnes mange ulike oppvarmingsmetoder.

Og alternative energiløsninger blir stadig mer populært.

Hver tredje eneboligeier har nå installert varmepumpe i løpet av de to siste årene, viser TNS Gallups ferske Klimabarometermåling utført på oppdrag av Enova.

- Mange har valgt å la være å kjøpe varmepumper nettopp på grunn av utseendet. Men vi har forstått at utseendet på pumpene er viktig for boligeiere, forteller salgssjef Stig Jørgensen i Bauerenergi.

Del

KUNSTPUMPE: LG har en modell der frontpanelet faktisk er en bilderamme. © FOTO: Produsentbolig

Anbefalingene fra eksperter har stort sett vært å styre unna de billige varmepumper.

Blåser opp

- Det har skjedd mye de siste årene både i forhold til design og teknologi. Forbedringen av designet på pumpene har ikke godt på bekostning av funksjonalitet, hevder informasjonssjef Ingrid Røeggen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP)

- LG kom for fire år siden med sin første designmodell LG Art Cool og har siden utviklet denne og også kommet med nye, forklarer Stig Jørgensen i Bauerenergi.

Men de fleste merker har nå én eller flere serier som omtales som designmodeller.

MODERNE: LG single split har fått et moderne preg. Den selges fra 15.000 kroner, eks montering. © FOTO: Produsentbolig

Større variasjon

Du kan velge en slanke og diskrete hvite pumper eller vifter med stålfront. Det er også mulig å kjøpe pumper som ser ut som bilder.

Dette gjelder da for luft/luft-varmepumper.

Luft/vann- og vann/vann-pumper har imidlertid har en innedel som plasseres i et eget teknisk rom og sprer varmen via et vannbårent system som radiatorer eller gulvvarme.

Form og funksjon behøver altså ikke å utelukke hverandre, skal vi tro produsentene. Og valgmulighetene blir stadig større.

Klikk.no har tidligere skrevet at varmepumper kan være et godt alternativ.

BYGGET INN: Med MIBAs varmepumpe kan du bygge inn innedelen. Denne koster 26 000 pluss snekkerarbeid. Etilkobling kommer i tillegg. © FOTO: Produsentbolig

Pumpehus mot slitasje

Ifølge Norsk Varmepumpeforening finnes det ikke per dags dato ikke så store variasjonsmuligheter med tanke på design for utedelen til luft til luft-pumpene.

Men det finnes ulike overbygg, såkalte varmepumpehus. Husene er gjerne i tre. Variasjonen kan du eventuelt skape ved å male selv. Et eget overbygg kan for øvrig være smart i forhold til at de beskytter pumpene for unødig slitasje.

Gir effekt?

- For best mulig varmeeffekt bør du velge en modell tilpasset egen bolig, gjerne etter anbefaling fra fagfolk som har vært på befaring i boligen, understreker Røeggen i NOVAP.

MINIMALISTISK: Panasonic er en av de største varmepumpeleverandørene. Prisen på modellen som er avbildet koster fra 14.500 kroner, eks montering. © FOTO: Produsentbolig

GULVMODELL: Toshiba har en gulvmodell som kan være et godt alternativ for deg som ønsker en diskret varmepumpe. Prisen er satt til 21.990 kroner. © FOTO: Produsentbolig

Oversikt over forhandlere som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening og de ulike varmepumpemerkene i Norge finner du her.

Les også:

Dette gjør boligen mest attraktiv

Her havner de beste loppene

Slik blir badet funksjonelt

Slik fikser du hakk i bordet

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!