Vanning av juletre

Seks juletretabber du bør unngå

Dette må du gjøre for at treet holder seg fint hele julen.

JULETRE: Årets juletre vil forhåpentligvis holde seg fint gjennom hele julen. Det gjelder bare å unngå de klassiske juletretabbene.
JULETRE: Årets juletre vil forhåpentligvis holde seg fint gjennom hele julen. Det gjelder bare å unngå de klassiske juletretabbene. Foto: Jeanette L. Bækkevold
Sist oppdatert

Årets juletre vil forhåpentligvis holde seg fint gjennom hele julen. Det gjelder bare å unngå de klassiske juletretabbene.

Dersom du er en av de som venter med å sette opp juletreet til lille julaften og får det ut av hus igjen i romjulen, vil du sannsynligvis styre unna de fleste konsekvensene som dårlig juletrepleie kan gi.

Om så er tilfelle, er det sannsynligvis bare én av de seks vanligste juletre-tabbene du ikke kommer ifra.

Juletretabbe 1:
Du glemmer å akklimatisere treet

Den aller største tabben du kan gjøre, er å glemme å akklimatisere treet før du tar det inn i huset.

– Dersom du tar treet fra minus 20 grader og inn i 20 varmegrader vil treet få sjokk og det vil kaste nålene, har Hilde Poppe som jobber som driftssjef for Andersen Garterni AS sagt til Klikk.no.

Ettersom denne reaksjonen kan vises raskt på treet, er det lurt å være oppmerksom på denne viktigste delen av juletreholdet – selv om du bare skal ha treet fremme i få dager.

En kjeller eller en garasje er eksempler på gode steder der treet får akklimatisert seg.

– Under akklimatiseringen kan du ta av nettingen på treet slik at greinene får bredd seg godt ut, oppfordrer Poppe.

Les også: Lær av stylisten. Aina Sollie-Steen viser tre ulike måter å pynte stuebordet til jul

3 kjappe om juletrær

1. Valg av juletre: Stort sett to valg, enten edelgran eller vanlig norsk gran. Edelgran holder lengst på nålene og tørker ikke så lett. Vanlig gran er sartere og tørker lettere ut.

2. Norsk gran: Kjenn at nålene sitter godt på grenene.

3. Transport av treet: En gran som er festet til biltaket, tørker lett ut pga. fartsvinden, fuktigheten trekkes ut av nålene og opp gjennom stammen.

Det best er å transportere treet inni bilen eller under presenning på tilhenger.

Kilde: Tore Molteberg, Det Norske Skogselskapet

Juletretabbe 2:
Du gir treet vann for tidlig

– Treet skal ikke ha vann før det kommer inn i huset eller du skal i gang med akklimatiseringen, har juletreselger Ole Inge Stava sagt til Klikk.no.

Selv om du ikke bør la treet stå i vann i perioden mellom kjøp og oppsett i hjemmet, kan det være lurt å spyle det før du tar det med deg inn i huset, opplyser Norges astma- og allergiforbund i brosjyren «Frisk jul for alle».

Treet kan nemlig være en god yngleplass for allergener i form av muggsopp og gammelt pollen.

Det betyr at alle, allergikere eller ei, bør bruke noen minutter på å spyle treet før det skal innomhus.

– Alle trær, enten det er snakk om vanlig gran eller edelgran, bør spyles. Det vil nemlig alltid være dyr i treet, har juletreselger Steinar Skaar sagt til Klikk.no.

Etter at treet har blitt spylt rent, bør det tørke en dag eller to. Gjerne på et sted der det er varmere enn utendørs, som nevnt tidligere – i en garasje eller kjeller.

Les også: Sjekk fargen og barnålene før du kjøper juletre

Juletretabbe 3:
Du glemmer å kutte av stammen

Når treet skal inn i stua, skal du først kutte av 2-3 cm nederst på rotenden, som om det var en rose.

– Før du tar treet inn, bør du kappe av nederst på stammen slik at treet gjør seg klart til å trekke vann. Deretter sager du et kryss inn i stammen slik at treet får ekstra god sugeevne. På denne måten åpner du treets porer, forklarer Skaar.

For å gi treet ekstra næring, har juletreselgeren oppskrift på det som skal være den ultimate juletredrikken for et friskt og sunt juletre:

Fyll en bøtte halvfull med med kaldt vann. Hell i en 0,33 liter øl. Knus en hodepinetablett, og rør den ut i vannet.

– La treet stå og trekke dette vannet i en dag eller to mens det akklimatiseres, sier Skaar.

Ølet skal gi næring til treet, og i hodepinetabletten finnes det visstnok en syre som treet elsker.

– Når du senere flytter treet inn i stuen og setter det i foten, fyller du på med vannblandingen til det tar slutt. Det bør være varmt vann første gang, men når du skal fylle på igjen, kan det være kaldt, legger Skaar til.

Mange eksperimenterer med ekstra næring i juletre-vannet, alt fra sitron til juleakevitt. Men om det har en beviselig virkning, er usikkert.

Ifølge Jan-Ole Skage, planteforedler innenfor juletrær ved Det Norske Skogfrøverket, bør du uansett fylle på varmt vann første gang når du setter treet inn i stua.

– Bruk gjerne det varmeste vannet du kan få ut av tappekranen, men for all del ikke kokende vann. Det varme vannet vil løse opp kvaen som danner seg i porene når treet blir kuttet på nytt, sier han.

HUSK Å KUTTE: Du må huske å kutte av den nederste delen av stammen før du tar treet inn i huset.
HUSK Å KUTTE: Du må huske å kutte av den nederste delen av stammen før du tar treet inn i huset. Foto: Plantasjen.

Juletretabbe 4:
Du spikker på stammen

En fjerde feil du kan gjøre med juletreet, er å kjøpe et tre som har for stor stamme, slik at den ikke passer i juletrefoten.

– Det er viktig å ikke spikke på stammen for at den skal få plass i foten. Det kan gjøre at treet holder seg dårligere, da det ikke vil trekke vann der hvor barken har blitt spikket bort, forteller Poppe.

Å sjekke at foten passer, er spesielt lurt med tanke på edelgran, som ofte har tykkere stamme enn vanlig gran.

Les også: 11 julesanger vi synger feil

Juletretabbe 5:
Du settet treet for nært en varmekilde

Tenk igjennom hvor i stuen du plasserer treet.

Dersom du kan unngå det, bør treet helst ikke plasseres rett ved en varmekilde.

– Ikke sett juletreet inntil peisen eller en varmeovn. Da kan treet komme til å drysse raskere. Vannet i juletrefoten fordamper raskere, og du må vanne treet oftere, har Poppe uttalt.

Les også: Hvor lenge lar du juletreet stå?

Juletretabbe 6:
Du glemmer å etterfylle vann

En siste feil mange gjør etter at treet har kommet i hus og julefreden har senket seg, er at de glemmer å etterfylle vann.

– Treet drikker mye vann, og det er viktig at du husker å fylle på, ellers er treet ferdig. Har det først gått tomt for vann, er det lite man kan gjøre for å rette opp feilen igjen. Da er løpet kjørt! avslutter Skaar.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2015, og sist oppdatert 22/12 2023.

Les også