Giftige juleplanter for katter

Giftige juleplanter for katter

Symptomene kan være vanskelige å oppdage eller komme på et senere tidspunkt. Her får du oversikt over giftige juleplanter for katter, og hvilke symptomer du bør se etter.

GIFTIGE PLANTER: Det er viktig å være oppmerksom på hvilke planter som kan være giftige for katter. Dersom katten får i seg noen av disse, bør man rådføre seg med veterinær.
GIFTIGE PLANTER: Det er viktig å være oppmerksom på hvilke planter som kan være giftige for katter. Dersom katten får i seg noen av disse, bør man rådføre seg med veterinær. Foto: Getty Images
Publisert

I juletiden ønsker man gjerne å kjøpe vakre og stemningsfulle planter og blomster for å dekorere boligen, men dessverre er det ikke alle juleplanter og blomster katter tåler.

Du bør derfor være obs på hvilke planter og blomster du tar med deg inn i huset.

Giftige juleplanter for katter

Kristin Opdal Seljetun er veterinær seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet (FHI). Hun gir oss en oversikt over giftige juleplanter og blomster, og hvilke symptomer katten kan få:

AMARYLLIS: Kan være farlig for katten din.
AMARYLLIS: Kan være farlig for katten din. Foto: Getty Images

Amaryllis: Inntak av små mengder kan gi lette symptomer fra mage- og tarm som sikling, oppkast og diaré. Spiser katten løken eller større mengder plantemateriale kan det gi mer alvorlige symptomer med uro, pustebesvær, skjelvinger og kramper.

Julestjerne: I motsetning til hva mange tror er denne lite giftig for katt (og menneske), men inntak kan gi lette og selvbegrensende mage- og tarmsymptomer som sikling, slapphet og oppkast.

JULESTJERNE: Giftig, men mindre farlig for katten enn det mange tror.
JULESTJERNE: Giftig, men mindre farlig for katten enn det mange tror. Foto: Getty Images

Svibel: Inntak av små mengder kan gi lette symptomer fra mage- og tarm som kvalme, oppkast og lett diaré. Ved inntak av løken eller større mengder plantemateriale kan gi katten få kraftigere oppkast, diaré og skjelvinger.

JULEKAKTUS: Lite giftig, men kan gi lette tarmsymptomer.
JULEKAKTUS: Lite giftig, men kan gi lette tarmsymptomer. Foto: Getty Images

Julerose: Spiser katten julerose kan det gi mage- og tarmsymptomer som sikling, oppkast og diaré. Ved større inntak kan disse bli kraftige og i svært sjeldne tilfeller kan det påvirke hjertet.

Julekaktus: Denne er lite giftig for katt, men inntak kan gi lette og selvbegrensende mage- og tarmsymptomer som sikling, oppkast og diaré.

Furu/edelgran/gran: Disse er også lite giftig for katt, men spiser katten nålene kan den få lette og selvbegrensende mage- og tarmsymptomer som oppkast og magesmerter.

Ved store inntak av nåler kan de i sjeldne tilfeller sette seg fast som fremmedlegeme i tarmen.

JULEROSE
JULEROSE Foto: Getty Images

Azalea: Friske katter som spiser mindre mengder kan få mage- og tarmsymptomer som sikling, oppkast og magesmerter. Større inntak kan gi symptomer fra nervesystemet, pustebesvær og hjertepåvirkning. Katter med tidligere hjerteproblemer er i en risikogruppe.

AZALEA: Denne kan i verste fall gi katten hjerteproblemer.
AZALEA: Denne kan i verste fall gi katten hjerteproblemer. Foto: Getty Images

Kristtorn: Denne er lite giftig for katt, men inntak kan gi lette mage- og tarmsymptomer som sikling, oppkast og diaré.

KRISTTORN: Lite giftig for katt.
KRISTTORN: Lite giftig for katt. Foto: Getty Images

Les også: Forskerne har konkludert: Båndtvang for katter kan være positivt for naturen

Andre giftige juleplanter

Andre juleplanter som kan være giftige ifølge Cat office og Agria:

Ildtopp: Blomstene er spesielt giftige. Lette symptomer fra mage- og tarm (sikling, oppkast og diaré) og slapphet er vanlig. I sjeldne tilfeller kan katten få økende sløvhet, pustebesvær, skjelvinger og hjertepåvirkning.

For ildtopp er det altså ikke riktig at bevisstløshet er vanlig, heller ikke påvirkning av urinutskillelse.

Misteltein: Misteltein finnes i flere varianter, men den europeiske varianten er lite toksisk. Inntak hos kan eventuelt gi lette mage- og tarmsymptomer, men trenger sjelden behandling.

Giftige blomster for katter

Ifølge Seljetun er også disse blomstene giftig for katter:

Tulipaner: Små inntak kan gi lette symptomer som kvalme, oppkast og diaré.

Inntak av løken eller større mengder plantemateriale kan gi kraftigere symptomer fra mage- og tarmkanalen, pustebesvær og hjertebank.

GIFTIGE PLANTER: Veterinær seniorrådgiver ved FHI, Kristin Opdal Seljetun, råder å kontakte veterinær dersom katten har fått i seg giftige planter eller blomster.
GIFTIGE PLANTER: Veterinær seniorrådgiver ved FHI, Kristin Opdal Seljetun, råder å kontakte veterinær dersom katten har fått i seg giftige planter eller blomster. Foto: FHI

Liljer (De som er i slekten Lilium sp. og Hemerocallis sp. Dvs. de som ser ut som Martha-liljer): Ethvert inntak hos katt (også pollen) er potensielt alvorlig.

Planten er svært nyretoksisk for katt og kan gi oppkast, sikling og slapphet innen få timer etter inntak.

Det kan så sees en forbigående bedring før nyresvikt utvikles. Rask behandling hos veterinær er viktig og behandlingsstart senere enn 18 timer etter inntak gir dårlig prognose.

Dersom katten får i seg giftige blomster eller planter, råder Seljetun å gi katten litt å drikke siden mange av plantene er irritererende for mage- og tarmkanalen.

– Giftinformasjonen besvarer ikke henvendelser fra dyreeiere, så det viktigste eieren kan gjøre er å kontakte veterinær om katten har spist på en plante, sier hun.

TRYGG JUL FOR KATTER: Vær også forsiktig med å julekuler som kan knuse og kutte katten.
TRYGG JUL FOR KATTER: Vær også forsiktig med å julekuler som kan knuse og kutte katten. Foto: Getty Images

Andre tips for en trygg og koselig jul for katten din

  1. Ikke gi pelsklingen din rester fra julebordet. Fet mat kan utløse kraftig mage- og tarmproblemer.
  2. Vær forsiktig med å la glitter og gavebånd være tilgjengelig, da de lett kan sette seg fast i mage eller tarm.
  3. Plasser treet på et egnet sted i huset. Juletrekuler i glass kan kutte dyrepoter, og furunåler er vanskelige å fordøye for både hunder og katter.
  4. Tenk på levende lys som lett kan bli veltet av kattens hale. Plasser dem såpass høyt at kjæledyret ikke kan nå dem. La heller aldri din pelskledde venn være i et rom med levende lys uten tilsyn.

Kilde: Anicura

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2023.

Les også