Rengjøring komfyr

Du vasker vel ikke komfyren med Zalo?

Her er tipsene som får komfyren ren på 1-2-3

IKKE FAVORITTJOBBEN: Rekk opp hånda, hvor mange synes ikke at å rengjøre komfyren på innsiden er en skikkelig drittjobb? FOTO: Trine Jensen
IKKE FAVORITTJOBBEN: Rekk opp hånda, hvor mange synes ikke at å rengjøre komfyren på innsiden er en skikkelig drittjobb? FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

Å støvsuge kjapt når minsten har spist rosiner eller vaske over stuegulvet når fredagen kommer synes nok de fleste går nokså greit i en hektisk hverdag. Mange bytter også sengetøy slik det anbefales hver 14. dag og tørker litt støv her og der når det ser som verst ut.

Men for de aller fleste av oss er det noen jobber i huset som terskelen for å gå i gang med ligger litt høyere enn andre. Sånne jobber som det er så altfor lett å utsette, rett og slett fordi at bare tanken på å gå i gang er nok til å gjøre at du lengter etter å være ferdig.

Å vaske komfyren er uten tvil en av disse.

Grisete men viktig jobb

Med søl, fastbrent fett og kremerte matrester som sitter bom fast, så er det kanskje ikke så rart at denne jobben ofte er en av rengjøringsprosjektene som må finne seg i og bli utsatt på nytt og på nytt før man endelig fatter mot og går i gang.

Men fortvil ikke om du har innsett at julegjestene snart står på døren og at komfyren slett ikke er klar til å gå i gang med årets julegilde. Det er på tide å takle hjemmets mest forhatte oppgange.

SØL: Koketopp og komfyr krever en innsats å gjøre rent. FOTO: Trine Jensen
SØL: Koketopp og komfyr krever en innsats å gjøre rent. FOTO: Trine Jensen
FASTBRENT FETT: Her er ekspertenes råd når komfyren skal vaskes. FOTO: Trine Jensen
FASTBRENT FETT: Her er ekspertenes råd når komfyren skal vaskes. FOTO: Trine Jensen

- Det ER et tiltak å ta fatt på stekeovnen, og så altfor lett å bare utsette og utsette, bekrefter Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice til Klikk Bolig.

- Men det er viktig å vaske denne jevnlig og særlig viktig nå i disse førjulstider å man unngår full røykutvikling og røykvarsler som piper på selve julekvelden.

Men Skaar minner om at det er viktig å dobbelt-sjekke hvilken type komfyr man egentlig har før man går i gang med jobben.

- Har du en selvrensende eller delvis selvrensende stekeovn skal man ikke bruke vaskemidler inni stekeovnen, men følge produsentens anbefaling på "avbrenning".

Kjøp et spesialmiddel

Mange gyver løs på den svært fastbrente skitten i ovnen med Zalo eller annen universalspray, men da kan det hende du må skrubbe lenge for å få resultater.

- Har man ikke selvrensende ovn og må derfor manuelt rengjøre denne, så bør man anskaffe seg et spesialvaskemiddel for stekeovn, forklarer Skaar.

- Smusset er ofte ganske vanskelig å få vekk og krever vaskemiddel med litt kraft for å gjøre susen.

Spesialrådgiver i renhold og innemiljø hos Teknologisk institutt, Lena Furuberg, er enig.

- Kjøp et egnet middel som ovnsrens, forklarer Furuberg til Klikk Bolig.

- Og les bruksanvisngen nøye før du går i gang.

TIPS: Legg gamle aviser eller lignende foran ovnen , så du unngår sprut av vaskemiddel på gulvet.

SPESIALSPRAY: Bruk en rengjøringsspray som er beregnet på jobben. FOTO: Trine Jensen
SPESIALSPRAY: Bruk en rengjøringsspray som er beregnet på jobben. FOTO: Trine Jensen

Husk på virketid

Mange rensemidler til komfyr skal sprayes på, og da er det viktig å huske på å ikke ha liten tålmodighet når det gjelder å vente med å vaske av igjen.

- Det meste av disse rengjøringsmidlene skal virke en stund, så lenge som produsenten anbefaler, forklarer Furuberg.

- Når du har latt virke og vasket av, kan det noen ganger hende du må gjenta hele prosessen for å få det resultatet du ønsker.

Skaar er enig:

- Er det lenge siden sist du vasket, så må man nok gjøre dette noen ganger før alt smusset slipper.

Markedsansvarlig hos CityMaid Hjemmeservice i Oslo, Charlotte Sagvik, anbefaler også å varme opp ovnen litt mens rengjøringssprayen får tid til å virke.

- Da løsner ting ofte lettere, forklarer Sagvik til Klikk Bolig.

- Når produkter har fått virke en stund bruker du en svamp med middels grovhet og skrubb i vei med ren håndkraft.

Sagvik forklarer at det også går an å bruke litt skuremiddel i ovnen.

- Når du har fått ut all skitten bør du vaske over med rene mikrofiberkluter slik at du får «skylt» vekk vaskemidler, forklarer rengjøringsekpserten.

- Når det gjelder rengjøring er det verdt å huske at mikrofiber erstatter mye såpe, og man kommer derfor langt med en god mikroklut, og litt lunkent vann.

Men det finnes noe enda raksere og smartere du kan gjøre for å lette jobben mener Sagvik:

- Det absolutt beste tipset jeg har er at hvis du har ny ovn, så vask over ukentlig/ med en gang du søler, kun da blir jobben lettere.

Ta ut glasset

Ikke alle stekeovner har denne muligheten, men om din kan, anbefaler ekspertene at du tar ut glasset og rengjør dette for seg selv.

- På noen ovner kan glasset tas ut, bekrefter Sagvik.

- Gjør det om mulig og vask glasset i oppvaskmaskinen.

Skaar holder en knapp på oppvaskkummen.

- Prøv med kjøkkenspray eller skuremiddel og svamp på vanskelige flekker, forklarer eksperten.

TIPS: Dersom glasset ikke kan tas ut, bruker du kjøkkenspray eller skuremiddel og tørker godt av med en fuktig klut.

Dropp salmiakk-trikset

Det har den siste tiden florert med historier om hvordan man kan få stekeovnen skinnende ren ved hjelp av det såkalte "salmiakk-trikset", som går ut på å la en skål salmiakk stå i en varm ovn over natten. Morgenen etterpå kan du bare tørke ut alt skitt og fett som nå er fullstendig oppløst, og vips; stekeovnen er som ny.

Men ekspertene advarer sterkt mot dette "trikset", som kan gi farlige avgasser.

- Det stemmer det at salmiakk løser opp fastbrent fett, og ved å varme opp på denne måten vil vanndamp blande deg med salmiakken og være effektivt i å gjøre stekeovnen ren, forklarer Furuberg.

- Jeg vil likevel ikke anbefalt dette til noen da det medfører sterk lukt, og kan være svært plagsomt for både astmatikere og barn.

Skaar er enig:

- "Salmiakk-trikset" har vært mye omtalt i media fordi flere har blitt syke i ettertid. Når salmiakk varmes opp og dannes til gass kan den skape irritasjon i luftveier og tårekanaler.

Rengjøringseksperten forklarer at det er mange faktorer som påvirker hvor skadelig denne metoden er.

- Ulike ovner har for eksempel ulik tetthet, noen slipper ut mye luft mens andre lite. Noen har åpne kjøkkenløsninger hjemme og får dermed gassen ut i ett større rom, mens andre mindre. Overlege Nils Ebbehøjs uttalte nylig til Ekstrabladet i Danmark at man kan tro at folk muligens også er litt «rause» med mengde salmiakk, og kanskje legger til litt andre kjemikalier for å få enda bedre effekt, noe som jo kan bidra til at dette er enda mer skadelig.

BAKEPULVER: Har du prøvd dette smarte trikset? FOTO: Trine Jensen
BAKEPULVER: Har du prøvd dette smarte trikset? FOTO: Trine Jensen
TRIKS: Strø bakepulver i bunnen av ovnen, ha på litt vann, og gni. Vips; ren ovn. FOTO: Trine Jensen
TRIKS: Strø bakepulver i bunnen av ovnen, ha på litt vann, og gni. Vips; ren ovn. FOTO: Trine Jensen

Prøv bakepulver

Ser du deg fortvilet på å ta fatt med gummihansker og skrubb, finnes det likevel et annet triks du kan prøve.

- Strø bakepulver og ha på litt vann i bunn av stekeovnen når du nettopp har skrudd den av, forklarer Furuberg.

- Bakepulveret gjør at smuss løser seg og man kan skrape rester ut. Jeg har selv prøvd dette og kan si ovnen ble langt renere enn den var før forsøket.

Den siste tiden har mange blitt opptatte av å ikke bare spise sunt og naturlig, men også å vaske hjemmene sine på en måte som ikke etterlater skadelige kjemikalier på overflater og i luften hjemme. Om du er av samme mening, ja da bør bakepulver bli din nye bestevenn, for her snakker man virkelig multikunstner i hjemmet.

Håkon Lindahl, rådgiver i Framtiden i våre hender, har tidligere snakket varmt om bakepulver og natron som rengjøringmiddel til Klikk Bolig.

- Det stemmer at bakepulver kan brukes til mange oppgaver når det gjelder å gjøre rent, har Lindahl tidligere uttalt til Bonytt.no.

- Ikke bare vil du spare deg mange penger da jo tradisjonelle rengjøringsmidler både er dyre i innkjøp og i tillegg ikke spesielt drøye i bruk, men du vil også skåne innemiljøet i boligen din, slik at dere slipper å puste inn så mange kjemikalier.

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også