Kjæledyr i ferien

Pass på pus i påska

Mange reiser på ferie og lar kjæledyret være hjemme alene. Har du ordnet ferien for pus og passopp?

ALENE HJEMME: Noen dyr i Norge går en ensom påske i møte.

ALENE HJEMME: Noen dyr i Norge går en ensom påske i møte. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock/Ruzanna Arutyunyan

Publisert Oppdatert
SKYLDER PÅ BARNA: Foreldre skylder ofte på barna når Dyrevernnembda tar affære.

SKYLDER PÅ BARNA: Foreldre skylder ofte på barna når Dyrevernnembda tar affære. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock/Morozova Tatiana

Påsken står for dør, og mange pakker sekken for å dra bort noen dager. Dessverre glemmer noen Pus, Kalle Kanin eller Passopp i alle ferieforberedelsene.

- Generelt så er det mange som reiser fra dyrene sine. Klart vi er bekymret nå før påska. Av erfaring vet vi at det kommer en del meldinger, sier Skrede, som er daglig leder i Dyrevernnemnda, regionkontoret for Oslo, Asker og Bærum.

- Vanlige folk

Dyrevernnemnda arbeider for at dyrevernloven etterleves, og Skrede forteller om mye mislighold av dyr - spesielt i ferier og helger.

- Hvem er det som reiser fra kjæledyrene sine og overlater dem til seg selv?

-Det er vanlige folk som du ikke ville trodd kunne gjøre det, i tillegg til noen narkomane og mennesker med psykiske lidelser som ikke klarer å ta vare på kjæledyret. Noen er uvitende og blir sinte når vi blander oss inn. Andre møter oss med en nedlatende holdning, sier Skrede.

OMSORG: Liv Skrede i Dyrevernnembda minner om kjæledyr trenger omsorg i tillegg til mat og vann.

OMSORG: Liv Skrede i Dyrevernnembda minner om kjæledyr trenger omsorg i tillegg til mat og vann. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Hun forteller om en hund som var overlatt til seg selv i flere dager. Eieren hadde bare satt fram en fôrsekk og en bøtte med vann. Endel katteeiere setter bare fram en kasse med kattesand - og reiser fra katten.

Alternativene for kjæledyret

Dyrepensjonat

Bestill plass i god tid. Undersøk gjerne stedet på forhånd, for å se hvordan pensjonatet er.

Pass i hjemmet

Få gjerne dyrepasseren til å bo i boligen din. Hvis ikke må noen komme innom en gang om dagen og mate og eventuelt lufte dyret. Allier deg med familie/venner/naboer som kan ta ansvaret. Flere foretak tilbyr pass av dyr i eget hjem.

Dersom katten bare har maten på trappen, og ikke tilgang på hjemmet, er sjansen stor for at pus vandrer videre og ender opp som hjemløs.

Hjemme hos andre

Familie/venner/naboer kan også ha kjæledyret ditt boende hos seg selv. Når det gjelder katter er det veldig viktig at katten ikke blir sluppet ut i denne perioden, da den vil kunne forville seg vekk. Katten tåler fint en ferieuke innendørs.

Med på tur

Reiser fører ofte til stress og ubkvemhet for kjæledyret, dersom det ikke er vant å reise. Skal du kjøre bil med katten, bør den plasseres i bur og på forhånd ha blitt vant til korte bilturer. Katten bør holdes innendørs eller i bånd i minst en uke første gang den er på feriestedet.

Husk at reising med dyr krever planlegging i forveien, spesielt ved reise til utlandet. For reiser mellom Norge og Sverige er det ingen andre krav enn at du kan dokumentere lovlig opphold for kjæledyret i Sverige/Norge, ved f.eks en vaksinasjonsattest eller lignende. Til de fleste andre land er det derimot en rekke regler som krever nøye planlegging.

Kilde: Dyrebeskyttelsen.no

Spesielt mye mislighold er det av kaniner. Mange har måttet klare seg alene i et bur i en kald garasje med en vannbøtte - hvor vannet har fryst, så kaninen ikke får i seg drikke.

Når Dyrevernmemnda får tips fra publikum om mislighold av dyr, tar de kontakt med politiet som sllipper dem inn i boligen. Deretter blir dyret tatt i forvaring.

Foreldrene har ansvaret

Skrede minner om at foreldre som gir barna dyr, må ta ansvaret. Hun opplever at mange voksne skylder på barna.

- Når vi kommer på besøk, får vi ofte høre: "Jammen, det er min datters kanin". Da må vi minne dem om at det faktisk er foreldrenes ansvar å ta vare på dyret. Man kan ikke overlate det ansvaret til et 12 år gammelt barn, sier Skrede.

Har du tips til dem som ikke vet hva de skal gjøre med kjæledyret sitt i ferier?

- De må sørge for tilsyn. Er det vanskelig å få plass på dyrepensjonat i siste liten, så kontakt med naboen, familie eller venner som kan se til dyret ditt. Har man først skaffet seg dyr, må man ta ansvaret.

Skrede fraråder på det sterkeste å reise fra kjæledyret sitt uten tilsyn - selv for et døgn.

- Vi er avhengig av at folk observerer og sender inn en bekymringsmelding hvis det er grunn til det, sier Skrede.

Hun oppfordrer alle som vet om mislighold av dyr om å melde fra på vakttelefonen 0640.

Pus og post

Dersom du ikke har fått tak i barnevakt til pus, finnes det gode alternativer til dyrepensjonat.

Les også: Når Doffen dauer

For 250 kroner per besøk kommer Marika Mørkestøl fra Passeriet hjem til kjæledyr i Oslo-området som er alene hjemme. Hun besøker hovedsaklig katter, men også kaniner, hamstre, chinchillaer, ildere, gullfisker, og fugl i bur.

- Det er veldig hektisk til påske, jul og i juli, sier Mørkestøl, som har 750 personer på kundelisten.

- Har det best hjemme

HJEMMEBESØK: Marika Mørkestøl kommer hjem til kjæledyr som er alene hjemme.

HJEMMEBESØK: Marika Mørkestøl kommer hjem til kjæledyr som er alene hjemme. Foto: Foto: Passeriet.com

Mørkestøl gir dyret mat og stell, samt litt kos. Prisen er den samme om du har flere dyr som trenger tilsyn. Mørkestøl tar også inn posten, og vanner planter om du vil.

- Hvis katten har en som stikker innom og ser til at alt er vel, er det bedre for katten å være hjemme enn at den sitter i et bur på pensjonat, mener Mørkestøl.

Har du noen tips til dem som ikke har råd til å få Passeriet eller et dyrepensjonat til å passe katten?

- Prøv å få venner og familie til å stikke innom, og allier deg med andre kattepassere for å få til en ordning. Kanskje du kan se etter andre katter denne påska, mot at de ser etter din katt neste gang. Nettsiden Dyrenett.no har også bytttetjenester. Personlig ville jeg nok vært litt skeptisk til det, men det er jo en mulighet, sier Mørkestøl.

Les også:

Se Mette-Marits påskeparadis

PASS AV PUS: Allierer du deg med andre dyreeiere, kan dere bytte på å se etter kjæledyrene i ferier og helger.

PASS AV PUS: Allierer du deg med andre dyreeiere, kan dere bytte på å se etter kjæledyrene i ferier og helger. Foto: Illustrasjonsfoto: Ingvar Karmhed/SCANPIX

Nå kan blomstene settes ut

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning