SOMMERHUS

Sophie måtte ta et vanskelig valg etter skilsmissen

Sophie måtte ta en alvorsprat med seg selv: – Hvis jeg ville beholde sommerhuset, måtte jeg ta meg voldsomt sammen og lære å klare alt dette selv.

IDYLLISK: Det var nettopp denne utsikten Sophie falt for da hun så annonsen for det lille sommerhuset for 16 år siden. Da hun så det lille huset, var hun ikke i tvil.
IDYLLISK: Det var nettopp denne utsikten Sophie falt for da hun så annonsen for det lille sommerhuset for 16 år siden. Da hun så det lille huset, var hun ikke i tvil. Foto: Tia Borgsmidt.
Publisert

Sophie Christensen og hennes daværende mann var egentlig på vei for å underskrive kontrakten på en hyttetomt da Sophie kom over en annonse for et bittelite sommerhus med havutsikt i en blindvei på Orø i Danmark.

Sophie fikk lokket med seg mannen på en tur til den lille øya i Isefjorden før de skulle underskrive kontrakten på hyttetomten.

Da paret sto foran det lille, hyggelige sommerhuset med den sjarmerende utsikten, var det ingen tvil:

Det var her de skulle tilbringe de neste somrene, og det ble aldri noe tomtekjøp. Det er 16 år siden nå.

Les også: For 100.000 kroner kan du få et eget hus i hagen

FAVORITTPLASS: Langs hele sommerhuset er det bygget en raus terrasse i tre. Benken i enden av den store terrassen er en av Sophies favorittplasser.
FAVORITTPLASS: Langs hele sommerhuset er det bygget en raus terrasse i tre. Benken i enden av den store terrassen er en av Sophies favorittplasser. Foto: Tia Borgsmidt.

Startet på nytt

Sophie Christensen. Har kjæresten Ole Christian og barna Annika og Linus.

Hva?

Sommerhus ved havet.

Hvor?

Øya Orø i Danmark.

Se mer

– Det er virkelig mye kjærlighet forbundet til dette stedet, og gjennom årene har jeg blitt veldig knyttet til huset. Jeg har sett mine to barn vokse opp her, jeg er blitt skilt, fått alt revet opp med røttene og startet på nytt, sier Sophie.

Da hun og mannen gikk fra hverandre for mange år siden, insisterte Sophie på å få lov til å ta over sommerhuset.

– Det har jeg aldri angret på. Men jeg hadde hverken tenkt på hvordan jeg skulle slå gresset, tenne opp i ovnen eller reparere noe som helst, sier hun.

NYTT, GAMMELT OG BRUKT: Fra stuen kan man se rett inn til det nye tilbygget. Det var viktig for Sophie at den nye delen skulle passe naturlig inn i det gamle huset. Derfor er gulvene like med mørk treolje, og de nye veggene er kledd slik at de skal ligne de opprinnelige veggene. Sofaen i stuen fra Ikea er kjøpt brukt, pleddet har Sophie arvet fra sin mor, mens putene blant annet er fra Eline Engen.
NYTT, GAMMELT OG BRUKT: Fra stuen kan man se rett inn til det nye tilbygget. Det var viktig for Sophie at den nye delen skulle passe naturlig inn i det gamle huset. Derfor er gulvene like med mørk treolje, og de nye veggene er kledd slik at de skal ligne de opprinnelige veggene. Sofaen i stuen fra Ikea er kjøpt brukt, pleddet har Sophie arvet fra sin mor, mens putene blant annet er fra Eline Engen. Foto: Tia Borgsmidt

– Så jeg måtte ha en streng, indre dialog med meg selv om at hvis jeg ville beholde sommerhuset, måtte jeg ta meg voldsomt sammen og lære å klare alt dette selv. Det ligger en stor styrke i å oppdage at jeg faktisk kan klare det. Huset er blitt et bilde på selvrealisering, og det avspeiler mine barn og meg som en liten, sterk og tett familie.

Nytt tilbygg

Sammen med kjæresten Ole Christian og barna Annika og Linus koser hun seg glugg her.

Hun har innredet huset med hyggelige ting som enten er arvet eller kjøpt brukt. Noen få møbler fulgte med huset, og andre har Sophie fått av en venninne.

I sin iver etter å klare tingene selv, har Sophie montert hengerfeste på bilen og lært seg å både kjøre og rygge med henger. Dermed ble det lettere å skaffe seg møbler.

Den kunnskapen fikk hun god bruk for da hun i 2017 bygde på to ekstra rom til det lille huset. Det opprinnelige huset er fra 1966. Det gamle huset og det nye tilbygget, som nå er på totalt 98 kvadratmeter, ble forent på en flott måte ved å slipe alle gulvene og olje dem mørke for å få et ensartet uttrykk.

Sofie har dessuten valgt å kle alle flatene i de nye rommene med panel slik at det føles som en naturlig utvidelse av det eksisterende huset. Langs hele huset er det laget en stor tre-terrasse med utgang både fra stuen og soverommet.

Les også(+): – Jeg og min fetter har eid brygge og naust sammen. Nå har han solgt sine eiendommer. Har jeg forkjøpsrett på parsellen?

FAMILIEHYGGE: Sophie beskriver huset som familiens fristed. De spiser ute på terrassen så sant været og sesongen tillater det.
FAMILIEHYGGE: Sophie beskriver huset som familiens fristed. De spiser ute på terrassen så sant været og sesongen tillater det. Foto: Tia Borgsmidt.

– Dette er vårt fristed

Samtidig ble sommerhuset gjort mer handikapvennlig uten terskler og med en rampe til terrassen, ettersom Sophies søster har sklerose og sitter i rullestol.

– Det er ikke så lett for søsteren min å besøke oss i leiligheten i byen, men her kan vi alltid være sammen, og jeg elsker det når hun kommer. Dette er vårt fristed. Her kan vi hygge oss, fylle opp huset med familie og venner, komme helt i hvilemodus og bruke en hel dag på brettspill, baking eller matlaging. Jeg har forsøkt å gjøre huset så vedlikeholdsfritt som mulig, slik at vi ikke skal tenke på annet enn å slappe av når vi er her. Når jeg sitter på fergen, er det som om jeg etterlater alt stress på bryggen, avslutter Sophie.

Les også: Slik stabler du veden best

EKSTRA SOVEPLASS: I hjørnet av spiseavdelingen, har de bygd en sofa som også fungerer som en ekstra soveplass. Det blomstrede teppet er et loppefunn, mens putene er fra Broste Copenhagen.
EKSTRA SOVEPLASS: I hjørnet av spiseavdelingen, har de bygd en sofa som også fungerer som en ekstra soveplass. Det blomstrede teppet er et loppefunn, mens putene er fra Broste Copenhagen. Foto: Tia Borgsmidt
KJØKKENKROK: Kjøkkenet er gammelt, men de har gjort det hyggelig og brukbart ved hjelp av diverse loppefunn.
KJØKKENKROK: Kjøkkenet er gammelt, men de har gjort det hyggelig og brukbart ved hjelp av diverse loppefunn. Foto: Tia Borgsmidt
SJARMERENDE: Badet er oppgradert med hvitmaling og et fint, gammelt speil fra et loppemarked.
SJARMERENDE: Badet er oppgradert med hvitmaling og et fint, gammelt speil fra et loppemarked. Foto: Tia Borgsmidt
LYST OG LUFTIG: Sophie nyter å ha sitt eget soveværelse i den nybygde delen av sommerhuset. Det er koselig innredet med to skap fra Dba.dk og mange flettede ting. Sengeteppet er indisk og funnet på Etsy.
LYST OG LUFTIG: Sophie nyter å ha sitt eget soveværelse i den nybygde delen av sommerhuset. Det er koselig innredet med to skap fra Dba.dk og mange flettede ting. Sengeteppet er indisk og funnet på Etsy. Foto: Tia Borgsmidt

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2022.

Les også