Forkjøpsrett ved sameie?

– Jeg og min fetter har eid brygge og naust sammen. Nå har han solgt sine eiendommer. Har jeg forkjøpsrett på parsellen?

– Vi har hørt at vi som sameiere har forkjøpsrett når en sameier vil selge sin andel? spør hytteeieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm forsøker å svare.

Pluss ikon
JURIDISK PROBLEM: Strandparsellen har vært eid 50/50 mellom slektningen, men nå har den ene solgt. Det skaper hodebry for den ene parten. Hyttelivs advokat forsøker etter beste evne å forklare hva som gjelder i en slik situasjon. Naustet på bildet er et illustrasjonsbilde og har ingenting med saken å gjøre.
JURIDISK PROBLEM: Strandparsellen har vært eid 50/50 mellom slektningen, men nå har den ene solgt. Det skaper hodebry for den ene parten. Hyttelivs advokat forsøker etter beste evne å forklare hva som gjelder i en slik situasjon. Naustet på bildet er et illustrasjonsbilde og har ingenting med saken å gjøre. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har en hytte på en eiet tomt som ligger ca. 150 meter fra sjøen. Tomten er fradelt en større familieeiendom hvor det har vært gårdsdrift i flere generasjoner.

Gården eies i dag av min fetter og hans kone som bruker den som feriebolig. Ved fradeling og overdragelsen av hyttetomta til meg fikk jeg også overdratt en halvpart av et eget bnr. i bukta øst for hytta.

Denne parsellen har frem til overdragelsen til meg tilhørt gården. Den andre halvparten tilhører fortsatt eier av gården. På parsellen har min fetter og jeg bygget felles brygge og naust som vi eier med en halvpart hver.

Nå har fetter solgt gården og sin halvpart av strandparsellen, inkludert brygga og naustet.

Vi vet ikke hvem og hvordan de nye eierne er, men vi er usikre på hvordan det skal gå med det vi eier sammen.

Vi har hørt at vi som sameiere har forkjøpsrett når en sameier vil selge sin andel?

T.W.

Svar:

Slik du beskriver situasjonen, eier du strandparsellen med brygga og naustet i sameie med din fetter med en halvpart hver.

Ved overdragelse av en andel i et sameie er hovedregelen at de gjenværende sameierne har forkjøpsrett til andelen i henhold til sameieloven § 11, første ledd, som lyder slik:

«Når part i sameige skifter eigar, har medeigarane forkjøpsrett».

Ved å bruke forkjøpsretten, vil gjenværende sameier kunne hindre utenforstående i å bli sameiere når en vil selge sin andel. Sånn sett kan man si at forkjøpsrett er vel begrunnet.

Vi kan likevel tenke oss at strandparsellen og retten til naust og brygge i dette tilfelle er viktige funksjoner for gården. Når du bruker forkjøpsretten, vil du overta disse fasilitetene, samtidig som gården mister tilgang til brygge og naust.

Det kan være upraktisk hvis gården for eksempel ligger på en øy og eier er avhengig av båt for å komme til og fra.

Sameieloven § 11, tredje ledd, har derfor følgende unntaksbestemmelse:

«Fyrste stykke gjeld ikkje part som ligg til fast eigedom og skifter eigar saman med den.»

Slik du beskriver situasjonen, ser jeg ikke bort fra at andelen i strandparsellen med naust og brygge vil kunne anses som en «part som ligg til fast eiendom», nemlig gården. Det vil si at du som sameier likevel ikke har forkjøpsrett til andelen i bryggeparsellen ved overdragelse av gården.

Om unntaksbestemmelsen i sameieloven § 11, tredje ledd, kommer til anvendelse, vil likevel bero på en konkret vurdering.

Henvendelsen din gir ikke tilstrekkelig med informasjon til å kunne gi et endelig svar.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2022, og sist oppdatert 04/07 2022.

Les også