OPPUSSING PÅ BUDSJETT

Rune og Trude hadde egentlig ikke råd til hytte, men slo til likevel. Med enkle og billige grep er hytta blitt god som ny

Mye gjenbruk og stor egeninnsats gjorde det mulig for Rune og Trude å oppgradere 90-tallshytta. Den har de gitt den navnet Finnbo, noe den kler godt.

HYTTE: Hytta ligger høyt til med skog rundt seg. Rundt tomten har tidligere eiere tatt hensyn til at dyr kan beite friere, her er det korridorer mellom tomtene. Ingen tomter grenser direkte til hverandre. Lenger nede ligger hyttene mye tettere.
HYTTE: Hytta ligger høyt til med skog rundt seg. Rundt tomten har tidligere eiere tatt hensyn til at dyr kan beite friere, her er det korridorer mellom tomtene. Ingen tomter grenser direkte til hverandre. Lenger nede ligger hyttene mye tettere. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Med utsikt mot Skeikampen ligger hytta som Rune Kronberget og Trude Breda Grimeland fant i 2015.

Her kommer Rune nærmere sin hjemplass Follebu, noe som gir en god balanse i livet, siden paret bor på Trudes hjemsted i Asker. De har til sammen fire voksne barn.

– Egentlig hadde vi ikke råd til hytte, men så dukket denne opp. Det at vi har gjort mye selv, gjør den til vår. Vi ville aldri byttet den ut mot en større og flottere hytte noe sted, sier Trude.

Gjorde det meste selv

Alle overflater lyste mot dem med ubehandlet furu da de tok over hytta, som var bygget i 1996.

Byggeår: 1996

Størrelse: 70 m²

Utvendig kledning: Beiset panel

Tak: Torv

Rominndeling: 2 soverom, bad, stue med kjøkken, entre, bod. Stabbur.

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann.

Slåsetra ved Skeikampen

Høyde over havet: 745 meter

Kommune: Gausdal

Fylke: Innlandet

Se mer

– Vi ønsket lysere tak, men uten å male, med alt det innebærer. Vi ville også beise veggene, men var usikre. Så vi fikk låne med oss flere prøver som vi testet ute i boden på panelet der, som var like gulnet som inne. Dermed fant vi de for oss perfekte fargene, forteller Trude.

Så begynte alt arbeidet. Alle gulv, vegger, dører, vinduskarmer og tak har de selv behandlet.

HYTTEKOS: Hytta med utsikt mot Skeikampen utgjør en fin balanse i Rune og Trudes liv. Siden han er fra Follebu i Gausdal, kommer de nærmere hans familie når de er på hytta. Ellers bor de på hennes hjemsted i Asker. Stolene hadde Trudes foreldre tidligere i en båt.
HYTTEKOS: Hytta med utsikt mot Skeikampen utgjør en fin balanse i Rune og Trudes liv. Siden han er fra Follebu i Gausdal, kommer de nærmere hans familie når de er på hytta. Ellers bor de på hennes hjemsted i Asker. Stolene hadde Trudes foreldre tidligere i en båt. Foto: Kathrine Sørgård

– Sliping av gulv hadde vi aldri gjort før, men vi brukte Pippi Langstrømpes motto og tenkte at det klarer vi sikkert. Vi er litt handy begge to og liker å holde på med oppussing, forteller Trude.

Sengetepper, puter, veggteppe og pledd har hun selv laget. Sommeren 2021 gjøv de løs på prosjekt inngangsparti, og da ble halve terrassen innlemmet i hytta. Vinduer og ytterdør til tilbygget kjøpte de brukt på nett.

– Alt tok lengre tid og mye ble vanskeligere enn vi trodde, men tak og vegg kom på plass. Skiferlegging unner vi ingen nybegynnere, men vi ble fornøyde.

– Platting og nye trapper laget vi selv av materialer som ble til overs fra en hytte i nærheten, forteller Rune, som har støpt fundament og satt opp en sjarmerende port. Ytterdøren restaurerte Trude sammen med Runes far.

– Det verste vi har gjort, og den eneste gangen vi virkelig ble sure på hverandre, var da vi skulle montere dusjkabinett. Det var nesten umulig, forteller Trude og ler. Langt bedre var stemningen da de sammen snekret hylle til badet, det gikk knirkefritt.

Les også: Engla har fått maksimal fornyelse for en billig penge og enkle grep på kjøkkenet

FØR: Stuen før alle overflater ble behandlet og innredningen ble byttet ut.
FØR: Stuen før alle overflater ble behandlet og innredningen ble byttet ut. Foto: Privat
ETTER: Pynteputene har Trude selv sydd. Sofaen er et salgskupp fra Bohus. Designstolen i spansk eik ble kjøpt i nabobygda for 500 kroner.
ETTER: Pynteputene har Trude selv sydd. Sofaen er et salgskupp fra Bohus. Designstolen i spansk eik ble kjøpt i nabobygda for 500 kroner. Foto: Kathrine Sørgård

Skaper historie

Selv om de ønsket seg en enkel stil, har det sneket seg inn noen koselige bondeantikviteter.

– Mine foreldre flyttet fra et stort tømmerhus og da tok vi vare på mange fine ting vi ønsket å beholde i familien, forteller Trude, som setter pris på å kle hytta med sin egen historie.

– Vi ble vi enige om at gjenbruk skulle være tema. Vi kaller hytta vår Finnbo, fordi vi har funnet så mye av møblene på finn.no, forteller Rune, som har planer om å skifte ut skigarden med en variant som heter hongjerde.

Stolpene ligger allerede under hytta, også de er et bruktkupp.

De leier ut hytta tidvis for å dekke noen av utgiftene. Men først og fremst er den en bruksinvestering for fremtiden.

– Vi har det topp når vi jobber fra vi står opp til vi legger oss. Ferie er jo å gjøre noe annet enn man gjør til vanlig, og vi trives veldig godt med det, forteller Trude. Hun setter pris på at Runes sønn Ulrik, som bor på Lillehammer, gjerne stikker innom med gode innspill til alle hytteprosjektene.

– Her skal vi bli gamle. Og skulle barn og fremtidige barnebarn ha lyst til å være her sammen med oss, bygger vi kanskje et større anneks. Når vi møter krokbøyde skiløpere i høy alder, tenker vi at sånn skal vi bli!

Les også (+): Hvor er det best å plassere peisen i rommet? Sjekk ekspertens råd

Se flere før og etter bilder:

KJØKKEN FØR: Kjøkkenøya, som er et avlastningsbord på hjul, er med videre. Innredningen ble redesignet med maling, ny benkeplate og nye håndtak i skinn.
KJØKKEN FØR: Kjøkkenøya, som er et avlastningsbord på hjul, er med videre. Innredningen ble redesignet med maling, ny benkeplate og nye håndtak i skinn. Foto: Privat
ÅPEN: At stuen ligger åpent til mot spisekroken og kjøkkenet, er noe Trude og Rune trives veldig godt med.
ÅPEN: At stuen ligger åpent til mot spisekroken og kjøkkenet, er noe Trude og Rune trives veldig godt med. Foto: Kathrine Sørgård
KJØKKEN ETTER: Kjøkkenet er redesignet med ny benkeplate og malte fronter i fargen Jotun S 3500-N. Avlastningsbordet fungerer som en kjøkkenøy uten å ta mye plass. Gulvet er behandlet med Osmo hardvoksolje.
KJØKKEN ETTER: Kjøkkenet er redesignet med ny benkeplate og malte fronter i fargen Jotun S 3500-N. Avlastningsbordet fungerer som en kjøkkenøy uten å ta mye plass. Gulvet er behandlet med Osmo hardvoksolje. Foto: Kathrine Sørgård
FØR: Spisekroken slik den opprinnelig så ut.
FØR: Spisekroken slik den opprinnelig så ut. Foto: Privat
ETTER: å hytta er det sakte tid ute i skiløypene eller kos med litt spill og gode samtaler som gjelder. Pleddet har Trude heklet. Bordet er kjøpt brukt via nettet. Taket er beiset med et slør, en blanding av 30 % maling og 70 % white spirit/mineralterpentin. Veggen er satt inn med Tyrilin interiørbeis Stølsbrun 0020.
ETTER: å hytta er det sakte tid ute i skiløypene eller kos med litt spill og gode samtaler som gjelder. Pleddet har Trude heklet. Bordet er kjøpt brukt via nettet. Taket er beiset med et slør, en blanding av 30 % maling og 70 % white spirit/mineralterpentin. Veggen er satt inn med Tyrilin interiørbeis Stølsbrun 0020. Foto: Kathrine Sørgård
Foto: Kathrine Sørgård
ENTRE: Verandaen har fått tak, og fungerer nå som en romslig entre med en smart innredning bygget av moduler fra Ikea, kjøpt brukt. Putene har Trude selv sydd. Alle veggene i hytta er satt inn med Tyrilin interiørbeis Stølsbrun 0020.
ENTRE: Verandaen har fått tak, og fungerer nå som en romslig entre med en smart innredning bygget av moduler fra Ikea, kjøpt brukt. Putene har Trude selv sydd. Alle veggene i hytta er satt inn med Tyrilin interiørbeis Stølsbrun 0020. Foto: Kathrine Sørgård
PEIS: Peisen i skifer likte paret heldigvis, for det ville ha blitt mye jobb å fjerne den, samt å montere noe nytt. Fotskammelen har Runes far snekret i samme stil som de danske designstolene av Børge Mogensen, som er kjøpt på nettauksjon. Stålampen er et bruktkupp.
PEIS: Peisen i skifer likte paret heldigvis, for det ville ha blitt mye jobb å fjerne den, samt å montere noe nytt. Fotskammelen har Runes far snekret i samme stil som de danske designstolene av Børge Mogensen, som er kjøpt på nettauksjon. Stålampen er et bruktkupp. Foto: Kathrine Sørgård
ANNEKS: Annekset, som er formet som et gammelt stabbur, var et verksted under oppussingen. Det ble deretter gjort om til et ekstra soverom.
ANNEKS: Annekset, som er formet som et gammelt stabbur, var et verksted under oppussingen. Det ble deretter gjort om til et ekstra soverom. Foto: Kathrine Sørgård
<b>FØR: Badet før det ble beiset</b>
FØR: Badet før det ble beiset Foto: Privat
FØR: Badet før det ble beiset
FØR: Badet før det ble beiset Foto: Privat
ETTER: Badet ble beiset, og dusjkabinettet og vasken ble byttet ut.
ETTER: Badet ble beiset, og dusjkabinettet og vasken ble byttet ut. Foto: Kathrine Sørgård
FØR: Den opprinnelige gangen før den ble beiset
FØR: Den opprinnelige gangen før den ble beiset Foto: Privat
ETTER: Skiferen på gulvet i den opprinnelige gangen har inspirert valget av gulv i tilbygget. Før tilbygget kom på plass, var ytterdøren til høyre. Den er bevart. Soverom rett frem og til høyre. Vuggen er arv fra Trudes familie.
ETTER: Skiferen på gulvet i den opprinnelige gangen har inspirert valget av gulv i tilbygget. Før tilbygget kom på plass, var ytterdøren til høyre. Den er bevart. Soverom rett frem og til høyre. Vuggen er arv fra Trudes familie. Foto: Kathrine Sørgård
SELVSNEKKERI: Sengen på gjesterommet er selvsnekkeri. Den er laget ekstra høy for å kunne romme oppbevaring under. Skatollet som er nattbord, er svært gammelt.
SELVSNEKKERI: Sengen på gjesterommet er selvsnekkeri. Den er laget ekstra høy for å kunne romme oppbevaring under. Skatollet som er nattbord, er svært gammelt. Foto: Kathrine Sørgård
BRUKT: Fotskammelen har Runes far snekret i samme stil som de danske designstolene av Børge Mogensen, som er kjøpt på nettauksjon. Peisen som fulgte med skal få være som den er. Stålampen er kjøpt brukt.
BRUKT: Fotskammelen har Runes far snekret i samme stil som de danske designstolene av Børge Mogensen, som er kjøpt på nettauksjon. Peisen som fulgte med skal få være som den er. Stålampen er kjøpt brukt. Foto: Kathrine Sørgård
HYLLE: Hyllen har Trude og Rune laget. En enkel og stilig konstruksjon, som er beiset i samme farge som veggen.
HYLLE: Hyllen har Trude og Rune laget. En enkel og stilig konstruksjon, som er beiset i samme farge som veggen. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2023, og sist oppdatert 27/02 2023.

Les også