Oppussing på budsjett

Engla har fått maksimal fornyelse for en billig penge og enkle grep på kjøkkenet

Ikea-kjøkkenet var brukbart, men kjedelig hvitt, da fargerike Engla flyttet inn. Med litt maling og enkelte nye innslag fikk hun et «nytt» kjøkken billig.

OPPUSSING: Engla har fått maksimal fornyelse for en billig penge på kjøkkenet sitt i loftsleiligheten i Hakadal, der hun bor sammen med sønnen Robin Leander (11) og hunden Bella.
OPPUSSING: Engla har fått maksimal fornyelse for en billig penge på kjøkkenet sitt i loftsleiligheten i Hakadal, der hun bor sammen med sønnen Robin Leander (11) og hunden Bella. Foto: Jeanette Baekkevold
Sist oppdatert

Loftsleiligheten i Hakadal var akkurat det Engla Strand (49) hadde drømt om, med skråtak og kraftige bjelker. Så da hun fikk sjansen, var det bare å slå til og kjøpe den.

Huset er bygget i 1910 og besto opprinnelig av fire arbeiderboliger. I nyere tid er det store tørkeloftet innredet til leilighet, og det var hit Engla og sønnen Robin Leander (11) kom med flyttelasset sitt for et par år siden.

Her har de rundt 100 kvadratmeter til disposisjon med kjøkken, stue, to soverom og bad.

– Nytt kjøkken var det ikke aktuelt å bruke penger på, men den 15 år gamle Ikea-innredningen var temmelig kjedelig, så her var det bare å sette i gang, forteller Engla.

<b>FØR:</b> Kjøkkeninnredningen fra Ikea var helt grei, men altfor lite fargerik for Engla. Her måtte noe gjøres.
FØR: Kjøkkeninnredningen fra Ikea var helt grei, men altfor lite fargerik for Engla. Her måtte noe gjøres. Foto: Kjersti Lunnan Aass
<b>FØR:</b> I det som tidligere var et tørkeloft i huset fra 1910, er det innredet leilighet med kraftige bjelker og skråtak. På grunn av en vannlekkasje fikk Engla lagt nytt gulv, og hun har dessuten malt både kjøkkeninnredningen og veggene.
FØR: I det som tidligere var et tørkeloft i huset fra 1910, er det innredet leilighet med kraftige bjelker og skråtak. På grunn av en vannlekkasje fikk Engla lagt nytt gulv, og hun har dessuten malt både kjøkkeninnredningen og veggene. Foto: Kjersti Lunnan Aass

Noen rørleggerarbeider måtte imidlertid gjøres, og da hadde visst rørleggeren gjort en aldri så liten tabbe som førte til vannlekkasje.

– Dette var rett før vi flyttet inn, og jeg fikk telefon fra naboen under om at det dryppet vann fra taket deres. Heldigvis rakk det ikke å bli veldig store skader bortsett fra på gulvet hos meg, så det måtte byttes. Ellers gikk det bra.

Les også: Jo mer du bruker farger, desto enklere blir det å sette dem sammen

Fargeglede

Engla valgte å male overskapene og veggen i en varm, nokså lys grønnfarge, mens benken og underskapene ble lysebrune. Flisene på veggen ble dekket med mikrosement.

Skap og skuffer fikk nye knotter i messingfarge, og da hun også malte nederste del av den hvite komfyren, ble det en fin helhet i det som nå fremstår som et nytt og fresht kjøkken.

Selv om loftsleiligheten ikke er så stor, er plassen godt utnyttet.

Engla er nemlig opptatt av å kunne ha plass til besøk av sine to voksne barn og til sammen fire barnebarn, riktignok ikke alle på én gang.

Da soverommet skulle pusses opp, valgte hun å sette inn en vegg slik at det ble et kott under skråtaket.

Hun fikk hjelp av en venn som laget en «låvedør» og hengte den på en skinne slik at den bare kan skyves til side, og det ble en enkel og svært dekorativ løsning i det rustikke rommet.

– Det er veldig praktisk, så den løsningen er jeg kjempefornøyd med. Det gjelder å utnytte alle kriker og kroker.

DUSTY GREEN: Under skråtaket har Engla satt en kjøpmannsdisk hun har malt i fargen Dusty green. Også bordet som står midt på kjøkkengulvet, er malt i denne fargen. Over bjelkene er taket malt i fargen Sand, mens det under bjelkene er brukt Egghvit.
DUSTY GREEN: Under skråtaket har Engla satt en kjøpmannsdisk hun har malt i fargen Dusty green. Også bordet som står midt på kjøkkengulvet, er malt i denne fargen. Over bjelkene er taket malt i fargen Sand, mens det under bjelkene er brukt Egghvit. Foto: Jeanette Baekkevold
TREASURE: Overskapene og veggen er malt i fargen Treasure, mens benkeskapene har fått fargen Belgian Brown. Engla har dessuten malt den nederste delen av komfyren for å få den til å gli mer naturlig inn i innredningen.
TREASURE: Overskapene og veggen er malt i fargen Treasure, mens benkeskapene har fått fargen Belgian Brown. Engla har dessuten malt den nederste delen av komfyren for å få den til å gli mer naturlig inn i innredningen. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også (+): Hva gjør man når drømmeboligen kommer med et kjøkken man ikke liker?

Bruktfunn

Leiligheten er for det aller meste innredet med bruktfunn.

– Vi har en byttering på Facebook her i lokalmiljøet, det er helt genialt. Jeg blir ikke så lett knyttet til ting, så jeg kan fint kvitte meg med det jeg ikke trenger, og da bytter jeg det gjerne bort mot en flaske Pepsi Max. En gang hadde jeg 36 flasker stående her, jeg hadde byttet bort så mye, sier Engla og ler.

Hun er av det kreative slaget og lager mye selv også, men da hun skulle prøve seg på å lage lyslykter av hengende flasker, måtte hun til slutt melde pass.

– Jeg hadde fått tomflasker av naboer og venner, og planen var å kutte av bunnen for å kunne montere inn en lysholder. Jeg gjorde mange forsøk, men alle var mislykkede, det endte med masse knuste flasker. Heldigvis fant jeg noen ferdiglagede i en bruktbutikk i stedet, så det ordnet seg til slutt.

KREATIV: Engla er en kreativ sjel som stadig har nye ideer og prosjekter, og som liker å skape god stemning og gjøre det fint rundt seg.
KREATIV: Engla er en kreativ sjel som stadig har nye ideer og prosjekter, og som liker å skape god stemning og gjøre det fint rundt seg. Foto: Jeanette Baekkevold
BELGIAN BROWN: En hylle og en knaggrekke som er satt opp på enden av kjøkkenskapene, er malt i Belgian Brown, samme farge som på endeveggen.
BELGIAN BROWN: En hylle og en knaggrekke som er satt opp på enden av kjøkkenskapene, er malt i Belgian Brown, samme farge som på endeveggen. Foto: Jeanette Baekkevold
DUSTY GREEN: Bordet og kjøpmannsdisken er kjøpt brukt og malt i fargen Dusty Green.
DUSTY GREEN: Bordet og kjøpmannsdisken er kjøpt brukt og malt i fargen Dusty Green. Foto: Jeanette Baekkevold
BRUKTFUNN: Trekassen er et bruktfunn, og oppå har Engla satt norgesglass med mel, pasta og nøtter.
BRUKTFUNN: Trekassen er et bruktfunn, og oppå har Engla satt norgesglass med mel, pasta og nøtter. Foto: Jeanette Baekkevold
KREATIVT: Bestikkstativet har Engla laget selv av spraymalte hermetikkbokser som er plassert på rester av et bord. Håndtaket som er skrudd fast, er egentlig en avkappet trefjøl.
KREATIVT: Bestikkstativet har Engla laget selv av spraymalte hermetikkbokser som er plassert på rester av et bord. Håndtaket som er skrudd fast, er egentlig en avkappet trefjøl. Foto: Jeanette Baekkevold
OPPVASKMASKIN: Den rosa oppvaskmaskinen ble kjøpt brukt via Finn for en del år siden, og Engla har valgt å beholde den som en liten fargeklatt på kjøkkenet.
OPPVASKMASKIN: Den rosa oppvaskmaskinen ble kjøpt brukt via Finn for en del år siden, og Engla har valgt å beholde den som en liten fargeklatt på kjøkkenet. Foto: Jeanette Baekkevold
SKAP: Lintøyskapet er et bruktfunn, og Engla har malt det i fargen Dusty Green. Blomsterkransen har hun kjøpt på Nille.
SKAP: Lintøyskapet er et bruktfunn, og Engla har malt det i fargen Dusty Green. Blomsterkransen har hun kjøpt på Nille. Foto: Jeanette Baekkevold
BORDDEKKING: Bordet er dekket med bohemsk keramikkservise fra svenske Sthål. Bordbrikker og glass er fra Firkløveren, mens stativet med glassflasker er kjøpt i nettbutikken Landromantikk.
BORDDEKKING: Bordet er dekket med bohemsk keramikkservise fra svenske Sthål. Bordbrikker og glass er fra Firkløveren, mens stativet med glassflasker er kjøpt i nettbutikken Landromantikk. Foto: Jeanette Baekkevold
SPISEBORD: Spisebordet og stolene er kjøpt via Finn, det samme er lintøyskapet som er malt i fargen Dusty Green.
SPISEBORD: Spisebordet og stolene er kjøpt via Finn, det samme er lintøyskapet som er malt i fargen Dusty Green. Foto: Jeanette Baekkevold
SOVEROM: For å utnytte plassen på soverommet, fikk Engla satt opp en lettvegg under skråtaket og festet en «låvedør» på skinne som dør til det som er blitt et kott. Taket er malt i fargen Organic green, og på veggen er det satt opp tapet med murmønster. Pinnestolen er et bruktfunn.
SOVEROM: For å utnytte plassen på soverommet, fikk Engla satt opp en lettvegg under skråtaket og festet en «låvedør» på skinne som dør til det som er blitt et kott. Taket er malt i fargen Organic green, og på veggen er det satt opp tapet med murmønster. Pinnestolen er et bruktfunn. Foto: Jeanette Baekkevold
MAROCCAN GREEN: Bombay-skapet som er kjøpt brukt, er malt med kalkmaling i fargen Moroccan green, det samme er Ikea-dagsengen, også den et bruktfunn. Gulvteppet har Engla heklet av gammelt sengetøy, og kurven er fra Savannen.
MAROCCAN GREEN: Bombay-skapet som er kjøpt brukt, er malt med kalkmaling i fargen Moroccan green, det samme er Ikea-dagsengen, også den et bruktfunn. Gulvteppet har Engla heklet av gammelt sengetøy, og kurven er fra Savannen. Foto: Jeanette Baekkevold
STUE: Stuekroken er rustikk og koselig med skogstapet, brunbeisede takbjelker og høstlige farger i interiøret. På den ene veggen er det satt opp fototapet med motivet «Foggy Forest» fra Photowall.
STUE: Stuekroken er rustikk og koselig med skogstapet, brunbeisede takbjelker og høstlige farger i interiøret. På den ene veggen er det satt opp fototapet med motivet «Foggy Forest» fra Photowall. Foto: Jeanette Baekkevold
FLASKER: Etter flere mislykkede forsøk på å lage hengende flasker selv, måtte Engla krype til korset og velge ferdigvarianten fra Granit, riktignok kjøpt brukt.
FLASKER: Etter flere mislykkede forsøk på å lage hengende flasker selv, måtte Engla krype til korset og velge ferdigvarianten fra Granit, riktignok kjøpt brukt. Foto: Jeanette Baekkevold
HØSTFARGER: Engla er glad i høstfarger, og i vasen fra Louise Roe har hun satt kvister med høstlige blader fra Plantasjen. Lyktene er av typen Frost fra Tell Me More.
HØSTFARGER: Engla er glad i høstfarger, og i vasen fra Louise Roe har hun satt kvister med høstlige blader fra Plantasjen. Lyktene er av typen Frost fra Tell Me More. Foto: Jeanette Baekkevold
HØSTFARGER: Hos Engla er det høstfarger året rundt med denne sofaen fra Bellus. Bordet er kjøpt brukt.
HØSTFARGER: Hos Engla er det høstfarger året rundt med denne sofaen fra Bellus. Bordet er kjøpt brukt. Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2023, og sist oppdatert 31/01 2023.

Les også