oppussing

Slik så kjøkkenet ut da Karoline og Magnus flyttet inn. Forvandlingen er enorm

Karoline synes det er gøy når noen tenker: «Oi, sånn ville nok ikke jeg ha gjort det!» Se bildene, så kan du avgjøre selv om du synes hun har lyktes.

<b>FØR:</b> Kjøkkenet har vært igjennom en solid forvandling. Karoline prøvde seg frem med flere friske farger før hun bestemte seg.
FØR: Kjøkkenet har vært igjennom en solid forvandling. Karoline prøvde seg frem med flere friske farger før hun bestemte seg. Foto: privat
Publisert

Hos Karoline er det lite beslutningsvegring eller tvil å spore når det kommer til interiørvalg.

– Jeg er nok veldig bevisst på hva jeg liker og ikke liker, sier hun.

Ofte prøver hun å ta noen valg som også overrasker henne selv!

Flyttet hjem

Kombinasjonen av det å like farger og å være lite redd for å prøve ut mye forskjellig, gjør naturlig nok at det også skjer mye spennende.

<b>TILBAKE I NORGE:</b> Karoline Nygaard Petersen (33) flyttet nylig hjem til Oslo igjen etter 10 år i København. 
TILBAKE I NORGE: Karoline Nygaard Petersen (33) flyttet nylig hjem til Oslo igjen etter 10 år i København.  Foto: Mint Agency

– Magnus kan synes det er litt vanskelig å følge med i svingene, for jeg kan ha en idé, og dagen etter har jeg fått en helt annen, ler hun.

Paret har 10 år bak seg i København, før de flyttet tilbake til Oslo og kjøpte denne leiligheten på Adamstuen i 2022.

Les også: Lykken er å overta en låve full av skrot og skjulte skatter

Lekte seg med farger

De første årene i København leide de og kunne ikke gjøre så mange sprell.

EGNE VEIER: Kjøkkeninnredningen er fra Ikea, Havstorp i beige. Taklampene er fra &amp;Tradition, den halvsirkelformede backsplashen er kjøpt på proshop.no og malt med spraylakk i fargen S2570-Y80R. Skjenken til venstre er fra Montana. Veggfargen er Flüggers 2524.
EGNE VEIER: Kjøkkeninnredningen er fra Ikea, Havstorp i beige. Taklampene er fra &Tradition, den halvsirkelformede backsplashen er kjøpt på proshop.no og malt med spraylakk i fargen S2570-Y80R. Skjenken til venstre er fra Montana. Veggfargen er Flüggers 2524. Foto: Mint Agency

Men den første leiligheten de kjøpte i København i 2016, malte de som de ville, og slik startet fargereisen.

<b>ÅPNET OPP:</b> Tidligere eier laget en lite hobby-/barnerom i hjørnet av stua. Magnus fjernet lettveggene igjen, så ble det mer åpent og god plass til spisestue. Foto: privat
ÅPNET OPP: Tidligere eier laget en lite hobby-/barnerom i hjørnet av stua. Magnus fjernet lettveggene igjen, så ble det mer åpent og god plass til spisestue. Foto: privat Foto: privat

– Jeg kom ofte hjem med maling fra fotoopptak på jobben og malte litt her og der. Etter hvert ble vi begge enige om at livet var bedre i farger, slår hun fast og legger til:

– Nå er det rett og slett helt uaktuelt å bo med hvite vegger.

Les også (+): Må vi søke før vi rehabiliterer pipen?

<b>ADAMSTUEN:</b> Karoline og Magnus bor i dette bygget på Adamstuen i Oslo. 
ADAMSTUEN: Karoline og Magnus bor i dette bygget på Adamstuen i Oslo.  Foto: Mint Agency
<b>FØR OG ETTER:</b> Bordet er fra Muuto og stolene fra Montana. Gulvteppet er fra Pars tepper, og taklampen er et bruktfunn fra København. På veggen henger kunst av Peter Mohall. Rosafargen S 0510-R10B møter den klargrønne 2524 fra Flügger.
FØR OG ETTER: Bordet er fra Muuto og stolene fra Montana. Gulvteppet er fra Pars tepper, og taklampen er et bruktfunn fra København. På veggen henger kunst av Peter Mohall. Rosafargen S 0510-R10B møter den klargrønne 2524 fra Flügger. Foto: Mint Agency og privat

Karoline Nygaard Petersen (33) og Magnus Hellum (34) bor i leilighet på 68 kvadratmeter på Adamstuen i Oslo. Bygget er fra 1994. Karoline jobber som Creative Lead i Montana, og Magnus er arkitekt.

– Jeg liker ikke farger som har for mye grått i seg, så jeg går kun for klare og rene farger. 

– Funksjon er viktig for oss. Vi må ha en god sofa, noen ekstra stoler når vi har besøk og et stort nok spisebord til å invitere mange på middag. 

– Mange av de tingene vi har, har fulgt oss i lang tid, gjennom flere leiligheter i København. Vi har også mange fine minner fra reiser, ting vi har arvet og ting vi har fått i gaver. Disse tingene er med på å gjøre at vi føler oss hjemme.

Se mer


Fargeforvandling

På Adamstuen var alt hvitt da de flyttet inn. De falt for vinduene og alt lyset og tenkte at det de ikke likte, kunne de enkelt gjøre noe med.

Som sagt, så gjort. Gradvis malte de rom for rom, skiftet gulv og pusset opp kjøkkenet.

– Vi ønsker oss et morsomt, avslappet og koselig hjem, sier Karoline.

Fordelen er at hun og Magnus stort sett alltid er enige.

– Vi er begge åpenbart veldig glad i farger, og særlig i rosa. Jeg finner fargene, og det er egentlig lite forhandling oss imellom, sier hun.

<b>FARGESIRKEL:</b> Fatet er fra Montana, blomstene fra flowerisme.com, vasen fra Studio Arhoj, den runde glasskunsten fra Hadeland Glassverk og den lilla lysestaken fra Hay.
FARGESIRKEL: Fatet er fra Montana, blomstene fra flowerisme.com, vasen fra Studio Arhoj, den runde glasskunsten fra Hadeland Glassverk og den lilla lysestaken fra Hay. Foto: Mint Agency
<b>KLARE PRIMÆRFARGER:</b> Karoline liker ikke skitne fargenyanser, og går kun for klare, freshe toner. Sofaen er fra Innovation Living, bordet fra Muuto og den røde stolen fra Vitra. Den svarte lampen fra den gamle arkitektskolen i Danmark, fikk Magnus i gave. I sofaen ligger en oransje pute fra Hay, en rutet pute fra Broste og en blomstret pute kjøpt på Etsy. Kunsten på veggen er av Peter Mohall. På bordet står en blå lyslykt fra Arket og en lykt fra Reflections Copenhagen. Veggen er malt i S 0510-R10B.
KLARE PRIMÆRFARGER: Karoline liker ikke skitne fargenyanser, og går kun for klare, freshe toner. Sofaen er fra Innovation Living, bordet fra Muuto og den røde stolen fra Vitra. Den svarte lampen fra den gamle arkitektskolen i Danmark, fikk Magnus i gave. I sofaen ligger en oransje pute fra Hay, en rutet pute fra Broste og en blomstret pute kjøpt på Etsy. Kunsten på veggen er av Peter Mohall. På bordet står en blå lyslykt fra Arket og en lykt fra Reflections Copenhagen. Veggen er malt i S 0510-R10B. Foto: Mint Agency
<b>SMÅ DETALJER:</b> Vasen er en gave fra Magnus, kjøpt på Cuba. Blomsten er fra Palette26 i København.
SMÅ DETALJER: Vasen er en gave fra Magnus, kjøpt på Cuba. Blomsten er fra Palette26 i København. Foto: Mint Agency

Svart-hvite striper

«Trender» er noe som hører fortiden (foreldregenerasjonen) til. Hvis du virkelig elsker noe, så vil du elske det for alltid. Tør derfor å velge en kommode i lilla (hvis du elsker lilla) og ikke gå for grå fordi du tror det «varer lenger».

Prøv å overrask deg selv. Gå for en kombo du kanskje vanligvis ikke hadde tenkt ville passe, du kan bli overrasket over resultatet.

I oppussingsprosessen er det lett å fiksere på småting, at små detaljer skal bli helt perfekte. Dette kommer du kjapt til å glemme når du er ferdig, alt trenger ikke være helt perfekt.

Svart/hvite striper er alltid en god idé.

Farger som er veldig blandede, eller har mye grått i seg, suger all moroa ut. Gå for klare, rene farger.

Se mer

Ideen med de svart-hvite stripene fikk Karoline etter et prosjekt på jobben som kreativ leder i det bejublede danske møbeldesign-firmaet Montana.

– Vi hadde en Memphis-inspirert stilserie i fjor, i et samarbeid mellom Montana og den franske kunstneren Camille Walala, sier Karoline.

– Så da ble jeg inspirert til å få litt svart-hvite striper inn i leiligheten, og det fungerte såpass bra, at da ble det litt en greie. Jeg måtte ha det inn i det nye kjøkkenet også, smiler hun.

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

<b>SELVGJORT OG VELGJORT:</b> Den blå hyllen har Magnus tegnet og laget, mens Karoline har blandet fargen og malt hyllen. Regnbuen på veggen er fra neonskilte.dk. Den gule muggen er fra Raawi og blomsterpotten fra Granit.
SELVGJORT OG VELGJORT: Den blå hyllen har Magnus tegnet og laget, mens Karoline har blandet fargen og malt hyllen. Regnbuen på veggen er fra neonskilte.dk. Den gule muggen er fra Raawi og blomsterpotten fra Granit. Foto: Mint Agency og privat
<b>STRIPEDILLA:</b> Hyllen med striper har Magnus laget, mens Karoline har malt den med malingsrester. Viften på veggen er fra Broste.
STRIPEDILLA: Hyllen med striper har Magnus laget, mens Karoline har malt den med malingsrester. Viften på veggen er fra Broste. Foto: Mint Agency

Designer og bygger selv

For Magnus er det viktig å utnytte rommene godt, med plassbygde møbler, og opp gjennom årene har han tegnet og bygget mange.

Fordelingen er at Magnus tegner møblene, mens Karoline gjerne har praktiske innvendinger underveis, før de bygger sammen og hun maler.

I denne leiligheten har han tegnet benken i gangen, den blå TV-hyllen/benken i stuen, den grønne kjøkkenhyllen med vifte og de fire store skuffene på gjesterommet.

Les også (+): Naboen over oss gir blanke i at det er påvist radon i tomannsboligen

Dropper trender

For Karolines del har kreativiteten vært der hele livet.

– Jeg har alltid vært veldig glad i å male, klippe og lime, sy, strikke og perle. Lager jeg ting selv, kan jeg få noe som ikke alle andre har. Også synes jeg det er over gjennomsnittlig gøy å sette sammen farger og mønstre, sier hun.

Etter mange år i jobb hos både Muuto, Vipp og nå Montana, har hun fått prøvd ut mye og får utviklet seg kreativt også i jobbsammenheng.

<b>OPPTUR:</b> Trappen på kjøkkenet går opp til gjesterommet. Den kule benkeplaten er laget med Vitra-fliser med mørkerød fug, fra Fagflis.
OPPTUR: Trappen på kjøkkenet går opp til gjesterommet. Den kule benkeplaten er laget med Vitra-fliser med mørkerød fug, fra Fagflis. Foto: Mint Agency

I tillegg har hun også investert i en del møbler fra disse produsentene, og det er blitt viktig for henne at møblene skal holde i lang tid.

– Det jeg har lært av danskene er at de investerer i design, og møblene følger dem gjerne livet ut. Jeg vet jo veldig godt prosessen bak for eksempel et Montana-møbel, noe som forsvarer godt prisen det koster.

<b>EKLEKTISK ELSK:</b> Veggteppet er en suvenir fra Japan. Uglebildet på veggen er fra en vintagebutikk i Berlin og rislampen fra The China Shop i København. Sengen fra Ikea er malt lysegrønn. Den rosa veggfargen er S 0510-R10B, og sengen er malt i Flüggers 2524.
EKLEKTISK ELSK: Veggteppet er en suvenir fra Japan. Uglebildet på veggen er fra en vintagebutikk i Berlin og rislampen fra The China Shop i København. Sengen fra Ikea er malt lysegrønn. Den rosa veggfargen er S 0510-R10B, og sengen er malt i Flüggers 2524. Foto: Mint Agency
<b>FARGEREKKE:</b> Skuffene med dører har Magnus bygget. De er malt med (f.v.): Brun, S 4050 Y10R. Blå, selvblandet. Kremfarget, S1005-Y20R. Grønn, 2524 fra Flügger. Kontorstolen er original Kevi-stol kjøpt i København (produseres i dag av Montana). Gulv- og sengeteppet er fra Craft Sisters og det røde bordet fra Kartell.
FARGEREKKE: Skuffene med dører har Magnus bygget. De er malt med (f.v.): Brun, S 4050 Y10R. Blå, selvblandet. Kremfarget, S1005-Y20R. Grønn, 2524 fra Flügger. Kontorstolen er original Kevi-stol kjøpt i København (produseres i dag av Montana). Gulv- og sengeteppet er fra Craft Sisters og det røde bordet fra Kartell. Foto: Mint Agency

Etter Karolines mening er det vel verdt å betale mer for godt håndverk og design.

– Jeg misliker når det snakkes om «trender» og de som bytter interiør hvert tredje år. Det må vi bli ferdig med! sier hun.

Les også: Da Beate pusset opp leiligheten, fikk hun flere uønskede overraskelser

<b>SVALT SOVEROM:</b> Sengetøyet er fra Tekla, posteren ble med Magnus hjem fra Venezia, taklampen er fra Hay og vegglampene er Ball fra Frandsen. Vegger og tak er malt med S 1010-R80B.
SVALT SOVEROM: Sengetøyet er fra Tekla, posteren ble med Magnus hjem fra Venezia, taklampen er fra Hay og vegglampene er Ball fra Frandsen. Vegger og tak er malt med S 1010-R80B. Foto: Mint Agency

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2024.

Les også