Oppussing av leilighet

Da Beate pusset opp leiligheten, fikk hun flere uønskede overraskelser

Beate lar alltid boligens DNA få bestemme valgene videre. Selv om hun er over snittet glad i å pusse opp, tok hun seg nesten for mye vann over hodet denne gangen. 

<b>BESTEVENNER:</b> Beate med samboeren Tuva, en 12 år gammel Cavalier King Charles Spaniel. I vinduskarmen gjør et gammelt malingsspann nytten som blomsterpotte. Beate har en forkjærlighet for gamle metallspann med logo på.
BESTEVENNER: Beate med samboeren Tuva, en 12 år gammel Cavalier King Charles Spaniel. I vinduskarmen gjør et gammelt malingsspann nytten som blomsterpotte. Beate har en forkjærlighet for gamle metallspann med logo på. Foto: Anne Andersen
Sist oppdatert

– Jeg hadde lyst på en skikkelig utfordring! svarer Beate Skorstad (52) på hvorfor hun endte opp med nettopp denne leiligheten på 61 kvm, på nedre del av Grünerløkka.

Overtagelsen fant sted i starten av epidemien for litt over tre år siden. Da var hun fortsatt lykkelig uvitende om omfanget av prosjektet hun hadde begitt seg ut på.

– Leiligheten som trolig er fra rundt 1880, viste seg å være et skikkelig renoveringsobjekt. Det så rett og slett ikke ut her! Men jeg hadde lenge drømt om å bo nær Akerselva, så beliggenheten var perfekt, og jeg så at leiligheten hadde potensial.

Oppussing og interiør er på en måte blitt Beates store lidenskap og hobby, og dette er langt fra det første prosjektet hun har kastet seg uti.

– Jeg har holdt på å pusse opp de siste 15–20 årene og har flyttet mange ganger. Jeg har funnet ut at dette er min greie, det er blitt min måte å uttrykke meg kreativt på, sier Beate som i hverdagen jobber som matpedagog.

<b>BYGÅRD MED LANG HISTORIE:</b> Den gamle bygården er trolig bygget sent på 1870-tallet eller tidlig på 1880-tallet, og den ligger rett ved Akerselva. Den fine beliggenheten var noe av det Beate falt for da hun var på visning. 
BYGÅRD MED LANG HISTORIE: Den gamle bygården er trolig bygget sent på 1870-tallet eller tidlig på 1880-tallet, og den ligger rett ved Akerselva. Den fine beliggenheten var noe av det Beate falt for da hun var på visning.  Foto: Anne Andersen

Les også: Huset var nedslitt og de hadde begrenset budsjett. Nå er det fullt av smarte løsninger

Lar DNA-et bestemme

– Det er vanskelig for meg å bare flytte rett inn et sted. Jeg må liksom gjøre det til mitt eget. Men jeg tar alltid utgangspunkt i selve DNA-et til stedet jeg kommer til.

– Det er det som bestemmer valgene videre, og som er med på å tilføre hjemmet en egen sjel og atmosfære. Dessuten er det bærekraftig!

Det første hun gjorde her, med god hjelp fra en kompis, var å strippe ned alle veggene for flere lag med gammel glassfiberstrie, fjerne noen grusomme, lyseblå gulvfliser og dårlig laminat fra noen andre gulv.

– Vi røsket ut alt som var. Jeg vet ikke hvor mange lass med avfall fra tak, vegger, gulv og fliser vi kvittet oss med.

– Men det var nok den største lærdommen her – hvor tidkrevende det er og hvor mye det faktisk koster med søppeltømming. Jeg har sikkert brukt 50 000 kroner bare på det. I tillegg måtte jo alt sorteres.

Til slutt var det bare rammen i leiligheten som sto igjen, og Beate måtte spørre seg selv: Hva nå? Hva kan jeg ta vare på?

<b>PERSONLIG PREG:</b> Til og med peisen i hjørnet av stuen har Beate funnet på Finn! Kurvstolen er 10–12 år gammel, fra Granit. – Bildeveggen er en slags minnevegg med ting jeg synes er fine og som gir meg glede. Jeg synes også det blir penere å samle alle bildene på ett sted.
PERSONLIG PREG: Til og med peisen i hjørnet av stuen har Beate funnet på Finn! Kurvstolen er 10–12 år gammel, fra Granit. – Bildeveggen er en slags minnevegg med ting jeg synes er fine og som gir meg glede. Jeg synes også det blir penere å samle alle bildene på ett sted. Foto: Anne Andersen

Les også (+): Da Kjell Ola gravde i slektsgårdens historie, tvang familiehemmelighetene frem

Kreativ gjenbruk

Siden leilighetens originale kjøkken var veldig lite og det ene soverommet desto større, fant hun kjapt ut at det kunne være smart å bytte om på bruken av disse to rommene.

– Videre har jeg tatt vare på det gamle perlestaffpanelet som dukket opp underveis. Jeg har også beholdt den originale veggmalingen i det lille rommet som tidligere var kjøkken, som nå er gjesterom. En nydelig grønnblå farge.

– Her kan man se merker etter den gamle kjøkkenbenken, men jeg synes bare det er sjarmerende med spor av et tidligere liv. I tillegg har jeg beholdt den originale murveggen i stuen, gangen og på soverommene, disse har jeg banket frem selv.

<b>SHAKERINSPIRERT KJØKKEN:</b> Kjøkkenet er nytt fra Ikea, og her har inspirasjonen vært den litt enkle shakerstilen. I hjørnet har Beate lagt metrofliser fra Right Price Tiles, uten fug, for et rustikt uttrykk. Det gamle bokskapet er kjøpt på lauritz.com. . Panelet bak er det originale som Beates kompis fant ut at hun kunne snu, i stedet for å male over den plommerøde fargen det opprinnelig hadde.
SHAKERINSPIRERT KJØKKEN: Kjøkkenet er nytt fra Ikea, og her har inspirasjonen vært den litt enkle shakerstilen. I hjørnet har Beate lagt metrofliser fra Right Price Tiles, uten fug, for et rustikt uttrykk. Det gamle bokskapet er kjøpt på lauritz.com. . Panelet bak er det originale som Beates kompis fant ut at hun kunne snu, i stedet for å male over den plommerøde fargen det opprinnelig hadde. Foto: Anne Andersen
METROFLISER: I hjørnet har Beate lagt metrofliser fra Right Price Tiles, uten fug, for et rustikt uttrykk, og hun påstår det er superenkelt å legge selv.
METROFLISER: I hjørnet har Beate lagt metrofliser fra Right Price Tiles, uten fug, for et rustikt uttrykk, og hun påstår det er superenkelt å legge selv. Foto: Anne Andersen

I stuen pusset hun og kompisen hennes ned det originale grangulvet

– Jeg har brukt en formue på pussepapir – og deretter behandlet det med olje og hvit dekorvoks.

Der det skulle bli nytt kjøkken og i stuen var det malte panelet dessverre for nedsotet til å kunne bevares slik det var.

ARVEGODS OG BRUKTFUNN: Den gamle kisten, her brukt som sofabord, har Beates oldefar laget. Sofaen i lær har også fulgt henne i mange år. Taklampen fra Flos er et av de få mer moderne innslagene i leiligheten, men den er funnet på Finn. Siden veggplatene i denne delen av stuen var umulig å fjerne, er det satt opp nye gipsplater, malt i fargen Rustic Pink fra Jotun.
ARVEGODS OG BRUKTFUNN: Den gamle kisten, her brukt som sofabord, har Beates oldefar laget. Sofaen i lær har også fulgt henne i mange år. Taklampen fra Flos er et av de få mer moderne innslagene i leiligheten, men den er funnet på Finn. Siden veggplatene i denne delen av stuen var umulig å fjerne, er det satt opp nye gipsplater, malt i fargen Rustic Pink fra Jotun. Foto: Anne Andersen

Kjøkkenveggene ble derfor malt på nytt, men i stuen kom vennen til Beate på en overraskende vri til to av veggene.

– Jeg grublet først på hvordan jeg kunne dekke de originale plommerøde veggene med maling, men så fikk kompisen min en idé: Hva om vi snur panelet? Og det viste seg faktisk å være enda finere på baksiden! Jeg trengte bare å vaske det godt.

Les også: Geir-Vidar ga den gamle bestefarhytta et nytt liv for kun 200.000 kroner

Negativ overraskelse

Underveis i prosessen dukket det også opp en annen overraskelse. Men ikke en like positiv en.

Det viste seg nemlig å være høydeforskjell på nesten 10 centimeter mellom det gamle originalgulvet og gulvene på soverommet og gjesterommet, det tidligere kjøkkenet.

<b>ORIGINAL VEGG:</b> Det lille gjesterommet var tidligere, utrolig nok, kjøkken. Også her har Beate hentet frem igjen den originale murveggen, noe som tilfører rommet et fint særpreg. Jernsengen fra Ikea kan dras ut, slik at den blir til en dobbeltseng når gjester kommer på besøk. 
ORIGINAL VEGG: Det lille gjesterommet var tidligere, utrolig nok, kjøkken. Også her har Beate hentet frem igjen den originale murveggen, noe som tilfører rommet et fint særpreg. Jernsengen fra Ikea kan dras ut, slik at den blir til en dobbeltseng når gjester kommer på besøk.  Foto: Anne Andersen

– Vi måtte åpne og rette opp gulvene på de to rommene, fordi det var så skeivt. Det var en kjempejobb, men det måtte gjøres. Her ble det lagt nytt furugulv, som deretter fikk samme overflatebehandling som det gamle grangulvet for en fin helhet.

Mellom det nye kjøkkenet og stuen ble det først satt inn to store fløydører.

– Men det ble liksom aldri helt balanse mellom de to rommene. Kjøkkenet var veldig stort og stuen veldig liten.

– Da jeg bestemte meg for å få bygget et kott, jeg har alltid hatt kott de stedene jeg har bodd – et genialt sted å plassere ting som vaskebøtte og støvsuger, ble deler av veggen mellom stue og kjøkken fjernet. Og da tenkte jeg: Wow, så fint det ble!

<b>GODT BEVART:</b> Trepanelet på gjesterommet er det originale og til og med den blågrønne fargen er den opprinnelige. På veggen henger gamle eplekasser brukt som bokhyller, og i taket henger en fjærlampe som har fulgt Beate noen år, den er trolig funnet på Finn. Det grå skapet er opprinnelig et gammelt lintøyskap, også det fra Finn.
GODT BEVART: Trepanelet på gjesterommet er det originale og til og med den blågrønne fargen er den opprinnelige. På veggen henger gamle eplekasser brukt som bokhyller, og i taket henger en fjærlampe som har fulgt Beate noen år, den er trolig funnet på Finn. Det grå skapet er opprinnelig et gammelt lintøyskap, også det fra Finn. Foto: Anne Andersen

Etter å ha fundert en liten stund, valgte hun derfor å beholde den utvidede åpningen og fjerne fløydørene. Dette for å få bedre balanse og få inn mer lys.

– Jeg skulle ønske jeg hadde gjort det helt fra starten av, men noen ganger må man bare bo seg litt inn først og kjenne på behovene. Jeg er nok sånn at jeg bare GJØR ting, jeg er litt impulsiv og utålmodig, innrømmer Beate og ler.

– Men jeg ble veldig fornøyd til slutt. Nå henger alt bedre sammen.

Se flere bilder under:

<b>VIKTORIANSKINSPIRERT: </b>– Jeg ønsket meg en litt viktoriansk stil på soverommet, med wainscoting-vegg bak sengen i malt MDF. Tapetet fra Morris. De originale panelveggene er malt i samme farge som sengeveggen, i fargen Pigeon fra Farrow &amp; Ball.Wainscoting er en dekorativ veggplate eller brystpanel, som vanligvis bruker tre som grunnmateriale.
VIKTORIANSKINSPIRERT: – Jeg ønsket meg en litt viktoriansk stil på soverommet, med wainscoting-vegg bak sengen i malt MDF. Tapetet fra Morris. De originale panelveggene er malt i samme farge som sengeveggen, i fargen Pigeon fra Farrow & Ball.Wainscoting er en dekorativ veggplate eller brystpanel, som vanligvis bruker tre som grunnmateriale. Foto: Anne Andersen
<b>GAMMELT OG LITT NYTT:</b> Den gamle jernsengen er i sin tid kjøpt på Finn, men har fått nytt understell som Beate har laget selv. Gulvteppet er et annet bruktkjøp, også det fra Finn, mens krukken på kisten er fra H&amp;M Home.
GAMMELT OG LITT NYTT: Den gamle jernsengen er i sin tid kjøpt på Finn, men har fått nytt understell som Beate har laget selv. Gulvteppet er et annet bruktkjøp, også det fra Finn, mens krukken på kisten er fra H&M Home. Foto: Anne Andersen
<b>SPISEPLASS MED SJEL:</b> Det runde bordet er et originalt gammelt kafébord fra Praha, kjøpt via Finn din skatt. Stolene er funnet på Finn, og tre av dem har Beate hentet på Jessheim og hatt med seg på toget. Kuskinnet er gammelt, i sin tid funnet på Finn, mens lampen er ny, fra en nettbutikk.
SPISEPLASS MED SJEL: Det runde bordet er et originalt gammelt kafébord fra Praha, kjøpt via Finn din skatt. Stolene er funnet på Finn, og tre av dem har Beate hentet på Jessheim og hatt med seg på toget. Kuskinnet er gammelt, i sin tid funnet på Finn, mens lampen er ny, fra en nettbutikk. Foto: Anne Andersen
FIN HELHET: Pax-skapene og taket på soverommet er også malt i samme farge som veggen, i fargen Pigeon fra Farrow &amp; Ball. Til venstre skimtes den originale murveggen som Beate har banket frem selv. Det var slitsomt, men verdt det. Garderobestativet er fra Jysk, og knaggrekken i gangen fra Home &amp; Cottage.
FIN HELHET: Pax-skapene og taket på soverommet er også malt i samme farge som veggen, i fargen Pigeon fra Farrow & Ball. Til venstre skimtes den originale murveggen som Beate har banket frem selv. Det var slitsomt, men verdt det. Garderobestativet er fra Jysk, og knaggrekken i gangen fra Home & Cottage. Foto: Anne Andersen
<b>GAMMEL KJÆRLIGHET RUSTER IKKE:</b> Den gamle stolen i hjørnet, fra Sinsen Brukthall, forelsket Beate seg i for mange år siden. Moren kjøpte den til henne, siden hun den gang var en blakk barnehagelærer og ikke hadde råd selv. Speilet er fra Indiska.
GAMMEL KJÆRLIGHET RUSTER IKKE: Den gamle stolen i hjørnet, fra Sinsen Brukthall, forelsket Beate seg i for mange år siden. Moren kjøpte den til henne, siden hun den gang var en blakk barnehagelærer og ikke hadde råd selv. Speilet er fra Indiska. Foto: Anne Andersen
<b>SLITSOM JOBB:</b> På gulvet i gangen lå det tidligere noen grusomme lyseblå baderomsfliser, som Beate med egne hender har knust og fjernet. Det tok uendelig mange timer! Men under skjulte det seg et vakkert grangulv. I tillegg har hun også her banket frem den originale muren. 
SLITSOM JOBB: På gulvet i gangen lå det tidligere noen grusomme lyseblå baderomsfliser, som Beate med egne hender har knust og fjernet. Det tok uendelig mange timer! Men under skjulte det seg et vakkert grangulv. I tillegg har hun også her banket frem den originale muren.  Foto: Anne Andersen
<b>NYTT BAD MED ENKLE GREP:</b> Beate har malt de tidligere blanke, hvite flisene med kalkmaling, og på gulvet har hun lagt dekorflisfolie fra Lindas dekor. Belegget er rett og slett bare lagt oppå de gamle flisene. 
NYTT BAD MED ENKLE GREP: Beate har malt de tidligere blanke, hvite flisene med kalkmaling, og på gulvet har hun lagt dekorflisfolie fra Lindas dekor. Belegget er rett og slett bare lagt oppå de gamle flisene.  Foto: Anne Andersen
<b>GOD IDÉ:</b> Messinghyllen på veggen er kjøpt hos Ellos for noen år siden. Og siden Beate synes det er viktig å få inn noe organisk på badet, brukes en gammel stråveske til oppbevaring av doruller. De grønne plantene er også med på skape liv. 
GOD IDÉ: Messinghyllen på veggen er kjøpt hos Ellos for noen år siden. Og siden Beate synes det er viktig å få inn noe organisk på badet, brukes en gammel stråveske til oppbevaring av doruller. De grønne plantene er også med på skape liv.  Foto: Anne Andersen
<b>NY PLANLØSNING:</b> Ved å bytte plass på det som tidligere var kjøkken og soverom, ble leiligheten mer funksjonell. Det gamle kjøkkenet er nå blitt et lite gjesterom. Og mellom kjøkken og stue er det åpnet opp for en bedre balanse og helhet mellom rommene. 
NY PLANLØSNING: Ved å bytte plass på det som tidligere var kjøkken og soverom, ble leiligheten mer funksjonell. Det gamle kjøkkenet er nå blitt et lite gjesterom. Og mellom kjøkken og stue er det åpnet opp for en bedre balanse og helhet mellom rommene. 

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2023, og sist oppdatert 22/11 2023.

Les også