HJEM og oppussing

Oppussings-boom: – Aldri opplevd lignende

Dette er tingene nordmenn fikser under koronakrisen.

<b>OPPUSSINGSBOOM: </b>Mittanbud har aldri opplevd så stor pågang på deres nettsider som nå, sier daglig leder i Mittanbud, Håvard Buggum, og at mye av grunnen kan være at vi tilbringer mer tid hjemme nå enn før koronaen.
OPPUSSINGSBOOM: Mittanbud har aldri opplevd så stor pågang på deres nettsider som nå, sier daglig leder i Mittanbud, Håvard Buggum, og at mye av grunnen kan være at vi tilbringer mer tid hjemme nå enn før koronaen.
Publisert

Nett-tjenesten mittanbud.no har de siste ukene opplevd at en rekordstor mengde jobber legges ut på sidene deres. Jobbene kommer i all hovedsak fra nordmenn som skal pusse opp hjemme.

Håvard Buggum er daglig leder i mittanbud.no og sier at våren tradisjonelt er høytid for oppussing, men at pågangen de opplever nå er helt enorm.

Han tror det har mye å gjøre med at nordmenn har holdt seg mye inne den siste tiden.

– Vi har aldri opplevd noe lignende siden oppstarten i 2009. Den enkle forklaringen på dette er at folk er mer hjemme enn tidligere. Og med mer hjemmetid blir man også mer bevisst på alt man gjerne skulle ha gjort – innendørs og utendørs. Men vi tror også koronakrisen generelt har gjort folk mer digitale. Terskelen for å bruke digital tjenester har blitt lavere for folk flest – også når de skal ha tak i en håndverker, sier Buggum til klikk.no,

<b>ENORM PÅGANG:</b> Håvad Bungum, daglig leder for mittanbud.no sier det har vært en enorm pågang den siste tiden.
ENORM PÅGANG: Håvad Bungum, daglig leder for mittanbud.no sier det har vært en enorm pågang den siste tiden. Foto: Mittanbud

Han sier det blir spennende å se om den store økningen i antall jobber på mittanbud kun er midlertidig, men tror det alltid vil være en etterspørsel etter håndverkere.

– Mange vil jo få dårligere økonomi som en følge av koronaen, og da er det ikke unaturlig å se for seg at det også vil kunne påvirke oppussingsaktiviteten. Men etterspørselen etter håndverkere vil alltid være der, selv om den kanskje blir noe lavere i tiden som kommer, sier Buggum.

Mest utendørsarbeid

Statistikken fra Mittanbud viser tydelig at det er en overvekt av utendørsarbeid akkurat nå.

Spesielt hagen og uteplassen ønsker mange å gjøre noe med.

– Det er jo mye som tyder på at det blir hjemmesommer på mange i år, så da er det kanskje ikke så rart at mange vil gjøre det fint ute. Ellers så ser vi faktisk en overraskende stor pågang på mer tradisjonelle jobber innenfor rør og elektro. Blant annet er det mange som har brukt koronatiden til å få installert elbillader hjemme, sier Buggum.

Les også: Slik blir du kvitt mose, alger og ugress

Ekstraordinært

Topp ni ting vi velger å pusse opp nå

  1. Ny terrasse/platting
  2. Grunnmur/såle
  3. Drenering og installasjon
  4. Garasje
  5. Montering elbillader
  6. Maling av hus
  7. Tak
  8. Oppussing kjøkken
  9. Helrenovering bad

Kilde: Mittanbud

Kjededirektør for Byggmakker, Petter Knutsen, forteller at Byggmakker merker godt at folk pusser opp mer om dagen.

– I april hadde vi en vekst på forbrukeromsetningen vår på 38,9 prosent. Det er ekstraordinært, sier han.

Produktene det handles mest av tyder på at folk pusser opp mest på overflaten og enklere ting man kan gjøre uten profesjonell hjelp.

<b>SELGER MER MALING:</b> Byggmakkers kjededirektør Petter Knutsen forteller at det for tiden går mest i oppussing av overflater. Salget av maling og maleutstyr har økt.
SELGER MER MALING: Byggmakkers kjededirektør Petter Knutsen forteller at det for tiden går mest i oppussing av overflater. Salget av maling og maleutstyr har økt. Foto: Byggmakker
  • Dialog er viktig: Vær åpen om noen har vært smittet eller er syke. Avtal oppdrag gjennom telefon og mail, slik er mest mulig er avklart på forhånd
  • Rengjør kontaktflater før håndverkerne kommer til deg
  • Håndverkere kan jobbe ute og inne, så lenge det går an å ta forholdsregler om hygiene
  • Bestill gjerne varer som blir levert direkte enn å hente selv.
  • Vær nøye med antibac, renhold og eventuelt bruk av hansker.
  • Hold avstand: Opphold dere i ulike rom eller etasjer.

Kilde: Byggmakker

Se mer

Kjeden har i enkelte områder hatt en økning på 60 prosent på maling og maligsprodukter.

– Nå ser vi også at det handles mye til uterommet - alt som har med hage og terrasse å gjøre. Vi kan anta at mange forbereder seg på å være hjemme, sier Knutsen.

– Kan du si noe om hvordan byggevarebransjen er påvirket av koronasituasjonen?

– Generelt er det en liten nedgang i proffsegmentet. Det er tidlig å si hvordan dette vil utvikle seg. Noe handler om mangel på arbeidskraft, men andre årsaker kan være smitteverntiltak på byggeplasser, eller stopp og nedstenging i påvente av en dramatisk økonomisk nedgang. Nå håper vi på gode incentiv fra myndighetene slik at vi bidrar til å holde hjulene i gang, og holde folk i arbeid, sier Knutsen.

Les også: Slik bygger du en utebod

Tilbake til normalen

Malermester Sjur Hansen hos Malermesterne AS sier at alt er tilbake til normalen nå etter påske.

– I løpet av de første fjorten dagene med karantene måtte oppdrag settes på vent.

– Merker dere noe til at folk pusser opp mer om dagen?

– Mange folk pusser opp privat, vi har mye privatkunder og mange gjør det selv. For vår del går det mest i utvendig maling og mye innvendig maling og tapetsering. Noe rehabilitering også, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2020.

Les også