JUL I NYTT HJEM

I år kan Rikke og Magnus nyte julen i et nyoppusset hjem: – Første gang jeg besøkte huset, var det meste på halv tolv

Det var kjærligheten som fikk interiørdesigneren Rikke til å flytte til Fredrikstad. I år feires høytiden i et nyoppusset hjem, der alt ligger til rette for å skape gode stunder og fine tradisjoner.

HUSRENORVERING: Magnus var allerede litt i gang da Rikke kom med flyttelasset sitt. Sammen har de pusset opp hele huset som de nå er veldig fornøyd med.
HUSRENORVERING: Magnus var allerede litt i gang da Rikke kom med flyttelasset sitt. Sammen har de pusset opp hele huset som de nå er veldig fornøyd med. Foto: Privat
Sist oppdatert

Huset fra 1920-tallet pynter Rikke til julefeiring sammen med samboer Magnus og resten av familien.

– Jeg starter tidlig og koser meg masse gjennom adventstiden, noe som nå har smittet over på kjæresten min også. Vi har begynt å samle litt julepynt og startet noen felles tradisjoner, forteller interiørdesigneren, som også styler boligreportasjer og har sitt eget tekstilmerke Gudrun.

Til tross for de allerede mange ballene i luften, har Rikke det seneste året også rukket å gjennomføre en vellykket husrenovering i tospann med Magnus.

Parets første felles hjem har fått et harmonisk interiør preget av Rikkes forkjærlighet for duse nyanser, tidløs design og en feminin touch.

Hvem?

Rikke Bye-Andersen (40) og Magnus Kvalsvik (41) med hans to barn Sofie (11) og Haakon (5) fra et tidligere forhold.

Hun er Brand Merchandiser og stylist hos Wik & Walsøe.

Hva? Enebolig på 180 kvm fra 1920-årene.

Hvor? Fredrikstad i Østfold.

På nett? @rikkesroom på Instagram.

De som følger Rikkes Insta­gramkonto @rikkesroom, har de seneste årene kunne følge hennes boligreise.

Fra klassisk bygårdsleilighet i Oslo, videre til enebolig på Nøtterøy i Vestfold og nå sist tvers over Oslofjorden til Fredrikstad – til et hjem hun selv beskriver som «litt sørlandshus» med hvitmalt trefasade og røde takstein.

Her er det nært til både sjøen, marka og bysentrum, og Rikke stortrives.

– Når man treffer kjærligheten, må man bare flytte på seg. Det var egentlig ingen vanskelig avgjørelse. Han har to barn fra forrige forhold, så det ble helt naturlig for meg å flytte inn sammen med dem da vi så at det fungerte fint.

– Det var Magnus som fikk meg til å flytte, men jeg har jo funnet ut at Fredrikstad er en superfin by. Østfold minner meg mye om Vestfold, siden alt ligger ved sjøen, og det er en veldig fin skjærgård her. Dessuten har jeg blitt stor fan av Gamlebyen.

Oppussingsprosjektet

Magnus var allerede i gang med oppussings­prosjektet da Rikke gjorde entré i livet hans.

– Første gang jeg besøkte huset, var det meste på halv tolv. Det er mye som er blitt endret fra det opprinnelige, blant annet er det blitt nytt bad, døren fra gangen til kjøkkenet er stengt av for å gi plass til en garderobeløsning, og vi har åpnet opp mellom kjøkkenet og spisestuen.

FØR: Tidligere var det en vegg mellom stua og kjøkkenet. Magnus og Rikke bestemte seg for å rive veggen slik at det ble en åpen løsning mellom stua og kjøkken.
FØR: Tidligere var det en vegg mellom stua og kjøkkenet. Magnus og Rikke bestemte seg for å rive veggen slik at det ble en åpen løsning mellom stua og kjøkken. Foto: Privat
ETTER: Slik ser det ut nå hos Rikke og Magnus. De har valgt å innrede med en langbord som strekker seg fra kjøkkenet og mot stuen. Nå har de pyntet det i stand til jul.
ETTER: Slik ser det ut nå hos Rikke og Magnus. De har valgt å innrede med en langbord som strekker seg fra kjøkkenet og mot stuen. Nå har de pyntet det i stand til jul. Foto: Monica F. Johannessen

– Vi har også lagt nytt gulv i første etasje, fått nye farger på tak og vegger i hele huset, lagt vegg-til-veggtepper på soverommene i andre etasje og tapetsert hele kjelleren …

Puh, rekker vi så vidt å tenke før Rikke fortsetter:

– Dessuten har vi tapetsert deler av kjøkkenet, soverommet vårt og walk in-garderoben. Magnus er en racer på oppussing og jobber som snekker i eget firma, så vi er et supert team – og begge elsker oppussing. Vi er en god match!

Les også: Ingvild flyttet fra Oslo til 100 år gammelt småbruk: – Noen synes nok det er kummerlig her

Gjenbruk

Når det kommer til innredningen, har Rikke hatt god nytte av jobben som interiørstylist og designer.

Hun har tatt utgangspunkt i de fargene som hun ofte bruker, nemlig vennlige og behagelige pastellversjoner av grønt, rosa og gult.

– Selv om stuen faktisk er litt «greige», men det kan jo fort endre seg, ler hun.

FØR: Da Rikke flyttet inn, så stua slik ut. Hun ønsket å skape en koselig og "huleaktig" stemning i stua for familien, og valgte derfor å endre stua.
FØR: Da Rikke flyttet inn, så stua slik ut. Hun ønsket å skape en koselig og "huleaktig" stemning i stua for familien, og valgte derfor å endre stua. Foto: Privat
ETTER: Sofa, stoler og ottoman er Kendall fra Mogihome, mens rullegardinen er fra Color & Co, kjøpt hos Bolina. Putene er fra Chhatwal & Jonsson, og speilet er fra Gubi. Bordlampen er fra Dis Design i Fredrikstad og taklampen fra Oi Soi Oi.
ETTER: Sofa, stoler og ottoman er Kendall fra Mogihome, mens rullegardinen er fra Color & Co, kjøpt hos Bolina. Putene er fra Chhatwal & Jonsson, og speilet er fra Gubi. Bordlampen er fra Dis Design i Fredrikstad og taklampen fra Oi Soi Oi. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Innredningen er blitt til underveis, uten noen overordnet plan.

I stedet har magefølelse og instinkt fått lede vei i utformingen av hjemmet. For eksempel var det kjærlighet ved første blikk da paret kom over den lys beige sofaen fra Mogihome.

– Den er vi superhappy med! Ellers er det en del møbler jeg har tatt med på flyttelasset, så det er egentlig ikke så mye nytt. Dessuten prøver vi å velge en del brukt.

– Jeg elsker jo antikk- og bruktbutikker og drar alltid innom de jeg kan, og så finner jeg mye på Finn.no. Det siste kuppet er det lille bordet mellom kurvstolene. Helt nydelig sammen med den skjønne, gamle muggen som jeg bruker som vase, som jeg fant i Vestfold. Jeg blir så glad når jeg gjør slike kupp!

Mer enn å forsøke å skape en spesiell stil, er Rikke opptatt av hvilken atmosfære interiøret bidrar til.

FØR: Før badet skulle rives fikk barna friheten til å tegne alt de ønsket på baderomsveggene.
FØR: Før badet skulle rives fikk barna friheten til å tegne alt de ønsket på baderomsveggene. Foto: Privat
ETTER: Slik ble badet etter oppussingen.
ETTER: Slik ble badet etter oppussingen. Foto: Privat

– Det er viktig at det er hyggelig, og at vi føler oss hjemme og avslappet. Her skal det være god energi, fastslår hun.

Den samme fokuset gjelder så klart også når julen skal feires sammen med de hun er glad i.

– Det viktigste er at vi er sammen med familien, og at det er god mat, god stemning og et par gaver, sier Rikke.

Hun lar den tradisjonelle julefargen stort sett ligge når hun pynter til høytiden.

– Så mye rødt blir det ikke, og jeg liker ikke å fylle på med mengder av dekor og nisser overalt.

I stedet blir det lys, blomster og litt stæsj. Magnus og jeg har begynt å samle på julepynt sammen, og vi velger ting vi kan glede oss over i mange år fremover.

Les også (+): Fryseboksen tålte ikke kulden og streiket forrige vinter. Hva kan vi gjøre for at fryser og kjøleskap skal overleve lave temperaturer?

SOVEROM FØR: Paret ønsket å få inn litt mer farger inne på soverommet sitt.
SOVEROM FØR: Paret ønsket å få inn litt mer farger inne på soverommet sitt. Foto: Privat
SOVEROM ETTER: Ved hjelp av ny farge på veggene og tapeter fikk rommet et nytt utrykk.
SOVEROM ETTER: Ved hjelp av ny farge på veggene og tapeter fikk rommet et nytt utrykk. Foto: Monica F. Johannessen

For kreatøren dukker førjulsstemningen opp allerede i november. Da finner hun frem spillelisten med julemusikk, samtidig som hverdagstempoet skrus ned for å skape tid til julemarkeder og andre opplevelser som tilfører adventstiden det lille ekstra.

Aller viktigst er det likevel å finne roen på hjemmebane.

– Julen handler for meg om å glede seg og kose seg hjemme, prøve å ikke stresse med alt mulig – og kanskje få litt snø …

GANG FØR: Paret har revet veggen og laget et innhugg til benk og klær.
GANG FØR: Paret har revet veggen og laget et innhugg til benk og klær. Foto: Privat
GANG ETTER: Gangen har fått flere farger og blitt litt romsligere enn tidligere.
GANG ETTER: Gangen har fått flere farger og blitt litt romsligere enn tidligere. Foto: Monica Friedrich Johannessen
GANG ETTER: Her har de laget en benk man kan sitte i, og oppbevaringsplass til yttertøy og sko
GANG ETTER: Her har de laget en benk man kan sitte i, og oppbevaringsplass til yttertøy og sko Foto: Monica Friedrich Johannessen
SPISESTUE: Spisestuen har original brystningspanel som er malt i samme farge som himlingen, nemlig Mild fra Jotun, mens veggen er malt i Laurbær fra samme merke. Taklampen er fra Høvik Lys, spisebordet og gardinene fra Ikea.
SPISESTUE: Spisestuen har original brystningspanel som er malt i samme farge som himlingen, nemlig Mild fra Jotun, mens veggen er malt i Laurbær fra samme merke. Taklampen er fra Høvik Lys, spisebordet og gardinene fra Ikea. Foto: Monica Friedrich Johannessen
ROMSLIG OG PRAKTISK: Ved å ta bort veggen mellom kjøkkenet og spisestuen oppleves de to rommene som ett, noe som også er mer praktisk i hverdagen.
ROMSLIG OG PRAKTISK: Ved å ta bort veggen mellom kjøkkenet og spisestuen oppleves de to rommene som ett, noe som også er mer praktisk i hverdagen. Foto: Monica Friedrich Johannessen
KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen er bevart fra forrige eier, men har fått ny grønnblå farge på frontene og nye knotter. Tapetet er Folklore fra Boråstapeter, og rullegardinen er fra Jysk. På opphengsstangen fra Ferm Living henger kjøkkenhåndklær fra H&M Home.
KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen er bevart fra forrige eier, men har fått ny grønnblå farge på frontene og nye knotter. Tapetet er Folklore fra Boråstapeter, og rullegardinen er fra Jysk. På opphengsstangen fra Ferm Living henger kjøkkenhåndklær fra H&M Home. Foto: Monica Friedrich Johannessen
STUE: Rikke ville skape en litt huleaktig stemning i stuen, og både vegger og tak er malt i den varme beigekuløren Sand fra Jotun. – Vi elsker å se på tv her alle sammen, så jeg ville ha det hyggelig med «flossy» teppe, en god sofa og stemningsskapende lamper, sier Rikke.
STUE: Rikke ville skape en litt huleaktig stemning i stuen, og både vegger og tak er malt i den varme beigekuløren Sand fra Jotun. – Vi elsker å se på tv her alle sammen, så jeg ville ha det hyggelig med «flossy» teppe, en god sofa og stemningsskapende lamper, sier Rikke. Foto: Monica Friedrich Johannessen
HJØRNE I SPISESTUA: I et hjørne av spisestuen står to kurvstoler fra Ikea. – Her sitter jeg alltid og drikker morgenkaffen i helgene, sier Rikke. Putene er fra Chhatwal & Jonsson og Moniker.
HJØRNE I SPISESTUA: I et hjørne av spisestuen står to kurvstoler fra Ikea. – Her sitter jeg alltid og drikker morgenkaffen i helgene, sier Rikke. Putene er fra Chhatwal & Jonsson og Moniker. Foto: Monica Friedrich Johannessen
FINE GJENSTANDER: Rottingskapet er fra Ikeas Stockholmsserie – en favoritt for mange, men som dessverre ikke lenger er i produksjon. Hos Rikke og Magnus står skapet i spisestuen og pynter opp sammen med gamle lysestaker og en bordlampe fra Hay.
FINE GJENSTANDER: Rottingskapet er fra Ikeas Stockholmsserie – en favoritt for mange, men som dessverre ikke lenger er i produksjon. Hos Rikke og Magnus står skapet i spisestuen og pynter opp sammen med gamle lysestaker og en bordlampe fra Hay. Foto: Monica Friedrich Johannessen
GARDEROBEROMMET: Garderoberommet har Rikke tegnet og Magnus bygget, for at hun skulle få plass til sine klær. – Vi kjøpte skap og skuffer fra Ikea, som han bygget inn, malte og tapetserte. Dette er et rom jeg elsker, blir så glad når jeg kommer inn her, sier hun.
GARDEROBEROMMET: Garderoberommet har Rikke tegnet og Magnus bygget, for at hun skulle få plass til sine klær. – Vi kjøpte skap og skuffer fra Ikea, som han bygget inn, malte og tapetserte. Dette er et rom jeg elsker, blir så glad når jeg kommer inn her, sier hun. Foto: Monica Friedrich Johannessen
BAD: Badet er nytt fra topp til tå, med fliser fra Right Price Tiles, servantmøbel fra Megaflis og himling i eikespiler, med lys rundt kanten laget av Magnus. Håndklærne er fra Missoni og Ferm Living, der også vasen på sisternekassen kommer fra.
BAD: Badet er nytt fra topp til tå, med fliser fra Right Price Tiles, servantmøbel fra Megaflis og himling i eikespiler, med lys rundt kanten laget av Magnus. Håndklærne er fra Missoni og Ferm Living, der også vasen på sisternekassen kommer fra. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Denne saken ble første gang publisert 02/12 2022, og sist oppdatert 02/12 2022.

Les også