HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Fryseboksen tålte ikke kulden og streiket forrige vinter. Hva kan vi gjøre for at fryser og kjøleskap skal overleve lave temperaturer?

Hytteeieren opplevde at fryseren streiket sist vinter på grunn av temperaturer ned mot 20 minus. Nå lurer vedkommende på om eksperten har noen gode råd før de kjøper seg ny fryser og kjøleskap. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg begynte å sette garn i fjor sommer og det er blitt mye fisk. Derfor har vi kjøpt en fry­se­boks, men den over­levde dess­verre ikke sist vinter.

Jeg spurte sel­ge­ren, og fikk da infor­ma­sjon om at moderne fry­serne har en kjø­le­væske som ikke tåler de lave tem­pe­ra­tu­rene.

Hytta vår står uten strøm fra novem­ber til april av sik­ker­hets­mes­sige årsa­ker. Tem­pe­ra­tu­rene er lave om vin­te­ren, det blir fort -20.

Vi skal nå kjøpe ny fryser og nytt kjø­le­skap, men vil unngå samme pro­blem på nytt. Har dere noen gode råd?

Harald W.

Svar:

Ingen kjøle­pro­duk­ter liker kalde tem­pe­ra­tu­rer.

Skader kan oppstå, selv når de ikke er koblet til strøm. Både elek­tro­nik­ken og kom­pres­so­ren kan øde­leg­ges av de lave tem­pe­ra­tu­rene. Gene­relt er det slik at kjøle- og fry­se­skap er mer føl­somme for lave tem­pe­ra­tu­rer enn en fry­se­boks.

Kjøper du ny fryser og kjø­le­skap, er det viktig å vente med å starte disse til hytta er blitt varm. Star­tes de før rommet er varmt, er kjø­le­væs­ken tykt­fly­tende.

Da blir jobben svært tung for kom­pres­so­ren. Med varme i rommet mins­ker sann­syn­lig­he­ten for havari, og det for­len­ger leve­ti­den på pro­duk­tene.

Kjøle­­ef­fek­ten blir også bedre. Jeg ville sett på en fry­se­boks som tåler lave tem­pe­ra­tu­rer. Det finnes typer som klarer ned mot -10 grader.

Under slike for­hold fun­ge­rer disse pro­duk­tene best om du setter tem­pe­ra­tu­ren i fry­se­ren så lavt som mulig.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2022, og sist oppdatert 28/10 2022.

Les også