FORVANDLINGEN

Astrid og Jan om den uvanlige løsningen: – Flere voksne som har vært på besøk, er skeptiske

Så var det bryggerhuset; det snåle bygget med en klukkende bekk under gulvet og mjølkekjølerom i enden. Det var bygget på gården Astrid og Jan hadde ventet lengst med å ta tak i. Hva skulle det bli til med det?

BEKK I STUA: Astrid og Jan har tilført ei titteluke av glass ned til den sildrende bekken. Det nye gulvet er grov granplank, skåret på Eidsvoll. Den gamle 70-talls ytterdøra er erstattet med ei spesiallaget på et lokalt verksted på Romerike.
BEKK I STUA: Astrid og Jan har tilført ei titteluke av glass ned til den sildrende bekken. Det nye gulvet er grov granplank, skåret på Eidsvoll. Den gamle 70-talls ytterdøra er erstattet med ei spesiallaget på et lokalt verksted på Romerike. Foto: Helge Eek
Sist oppdatert

Det var det bygget på gården som hadde venta lengst på å bli tatt tak i. Det hadde stått der tålmodig og venta, og blitt mer og mer slitent.

Det hadde sunket ned i bakken, og noen av de nederste stokkene var begynt å råtne. Vinduene hadde blitt bytta på 80-tallet, så da veit dere åssen de var. Både upassende og utslitt.

Astrid Galstad og Jan Børresen på Nedre Ulvin gård i Minnesund måtte ta en avgjørelse. Skulle det gamle bryggerhuset reddes eller ikke?

De tok kontakt med Akershus Bygningsvernsenter for å få råd.

Skrammel og skrot

Et kart fra 1850 indikerer at det sto et lite frittstående bryggerhus på gården, som seinere ble bygd på. Det ble en kombinasjon av bryggerhus med bakerovn, vognskjul og to rom der to gårdskarer bodde.

Bryggerhuset på Nedre Ulvin

Hva: Nyrestaurert bryggerhus, trolig fra cirka 1850. 

Hvem: Astrid Galstad og Jan Børresen.

Hvor: Minnesund, like ved Mjøsa. 

Yrke: Astrid er rådgiver hos Fortidsminneforeningen,
Jan er driftsleder i byggefirmaet i-Bolig.

Instagram: @tunfrua

Seinere ble det brukt til eplesortering, snekkerbod og losji for turister på vei mot Nordkapp. Men i mange år har det bare stått og samlet skrammel og skrot.

Rådet var både entusiastisk og klart fra bygningsvernsenteret: «Skift ut det som er helt nødvendig og la tradisjonshåndverkere gjøre jobben!».

Entusiasmen smittet over på Astrid og Jan, og snart var de i gang med håndverkere fra det lokale snekkerfirmaet Trehjerte AS. Men først måtte rommene ryddes for mye rot.

– Før vi gikk i gang bestemte vi oss for gjenbruk. Alt skulle vris og vrenges på og bli sett potensial i. Vi skulle klare å lage et interiør og innredning som vi likte, ut fra det vi hadde, samtidig som det skulle ha noe moderne ved seg.

OPPUSSING: Astrid og Jan var usikre på om bryggerhuset skulle reddes eller ikke. Da de bestemte seg for å pusse opp, tok det fire år før det ble ferdig.
OPPUSSING: Astrid og Jan var usikre på om bryggerhuset skulle reddes eller ikke. Da de bestemte seg for å pusse opp, tok det fire år før det ble ferdig. Foto: Helge Eek

– Det var en utfordring. Det var såpass mange ting som sto lagra her; som vi både hadde fått og arva, at det var noe overveldende. Vi tenkte, hvordan kan vi få dette til å bli til noe? Det var en prosess som tok tid, og vi lot det ta tid, sier Astrid.

Les også: Gården har røtter fra 1100-tallet og har vært slekta i tolv generasjoner: – Hvis ikke vi hadde tatt over, hadde det ikke lenger vært drift her

Titteluka i gulvet

Fra de gikk i gang med ryddinga til de kunne sette fram kokosmakroner og kaffeservise på kjøkkenbordet, tok det omkring fire år.

– Vi begynte fra bunnen. Under huset renner det en bekk, og vi måtte fjerne noen råtne gulvbjelker. Vi måtte senke terrenget for å forebygge kommende råte, og bygge opp tørrmuren igjen.

– Alt av seinere tilført isolasjon, plater og panel røk ut. Vi ville inn til de gamle tømmerveggene. Det føltes som en lang vei opp igjen, da vi var på dette stadiet, sier Jan.

BRYGGERHUSET FRA 1850: Bryggerhuset på Nedre Ulvin gård ble i sin tid bygd på. Den langstrakte bygningen rommet dermed både vognskjul og husvære for gårdsguttene.
BRYGGERHUSET FRA 1850: Bryggerhuset på Nedre Ulvin gård ble i sin tid bygd på. Den langstrakte bygningen rommet dermed både vognskjul og husvære for gårdsguttene. Foto: Helge Eek
BRYGGERHUSET: Bryggerhuset på Nedre Ulvin gård ble i sin tid bygd på. Den langstrakte bygningen rommet dermed både vognskjul og husvære for gårdsguttene.
BRYGGERHUSET: Bryggerhuset på Nedre Ulvin gård ble i sin tid bygd på. Den langstrakte bygningen rommet dermed både vognskjul og husvære for gårdsguttene. Foto: Helge Eek

Men det var også ei tid med nysgjerrighet, fascinasjon og ideer.

Hva med å bringe bekken inn i stua? De la ei titteluke i det nye tregulvet, og selv om de gikk en del runder, så har de ikke angra. Astrid er ikke i tvil om hva hun synes i dag.

– Det er noe utrulig fredelig med å se og høre på det sildrende vannet. Vi ser for oss unger som ligger på magen her og ser ned i bekken.

– Vi har lyst til å skape minner for andre enn oss sjøl. Sofus er mer skeptisk, og flere voksne som har vært på besøk, er skeptiske. De er redde for å gå over. Men det gjør at det blir til noe spennende og fascinerende, en ekstra dimensjon ved rommet. Vi kan leke mye med dette, kanskje en nisse dukker opp der en dag?

BEKKEN FØR: For å forebygge flom har de gravd ut under gulvet på bryggerhuset, og gjort det bredere og djupere for bekken som renner der.
BEKKEN FØR: For å forebygge flom har de gravd ut under gulvet på bryggerhuset, og gjort det bredere og djupere for bekken som renner der. Foto: Privat
BEKKEN ETTER: Melkekjølerommet er helt intakt. Det var en grunn i seg selv til å restaurerer det, men om bekken skulle renne over sine bredder en dag, så vil den ledes ut på gården og ikke inn i rommene. Nå brukes rommet til å kjøle julebrus i bekken.
BEKKEN ETTER: Melkekjølerommet er helt intakt. Det var en grunn i seg selv til å restaurerer det, men om bekken skulle renne over sine bredder en dag, så vil den ledes ut på gården og ikke inn i rommene. Nå brukes rommet til å kjøle julebrus i bekken. Foto: Helge Eek

Inn til tømmerveggene

Sakte, men sikkert tok stua form.

– Når tømmerveggene kom fram, så likte vi å være her. Og vi bestemte raskt at det skal få være som det er. Sjøl om det kan være trekkfullt. Vi skal ikke kle igjen, ikke pynte eller sminke. Et annet prinsipp vi har fulgt, er at det skal være tydelig hva som er nytt. Nye tømmerstokker er ubehandla. Det har vi blitt veldig fornøyd med.

– Det er ikke synlige tømmervegger andre steder her på gården, det gir nærmest en hyttefølelse på tunet, og så lukter det så godt, det er en god trelukt i rommet. Det er en helt egen atmosfære her, vi kjenner at vi slapper veldig av.

Og litt om litt kunne de bære mye av «rotet» tilbake i stua, nyvasket og fint. Det arva kjøkkenbordet fra Astrids mor, den solide kjøkkenbenken og de gamle kjøkkenredskapene som har fått sin plass på veggen.

Med gamle tekstiler som Astrid har forvandla til prydputer og sofatrekk, med moderne belysning og varm kaffi på kanna er bryggerhuset nå et sted for fredagskvelder og hyggelig lag.

ARV: Jan er vokst opp på Nedre Ulvin gård, og Astrid har kommet med mange arvede møbler. – På mors kjøkkenbord har det vært mye koselig servering, sier Astrid.
ARV: Jan er vokst opp på Nedre Ulvin gård, og Astrid har kommet med mange arvede møbler. – På mors kjøkkenbord har det vært mye koselig servering, sier Astrid. Foto: Helge Eek

– Når bær- og fruktproduksjonen er på sitt beste, skal vi ta med bryggerhuset inn i «Plommesøndagen», som arrangeres hver september, sier de og fortsetter:

– Salget av plommer skjer utendørs i svalgangen på låven, men bryggerhuset blir en ekstra opplevelse for de som kommer. Nå før jul skal vi invitere folk på eplegløgg fra gården. Det er et veldig godt sted for julestemning, uten at det behøver være overpynta på noe vis.

Kongepuddelen Sofus følger nysgjerrig med på bekken, når han ikke koser seg på de varme tekstilene i den gamle slagbenken.

Etter fire år kan de endelig nyte bryggerhuset i førjulstida, med prøvesmaking av julekaker og kaffi i det små porselenskopper.

– På sikt tenker vi det kan være hyggelig for andre å oppleve dette huset, det er soverom i andre etasje som vi lurer på å leie ut.

Når kvikksølvet kryper for langt ned i gradestokken, blir det kaldt i det uisolerte bryggerhuset. Men slik måtte det bli, plater og gammel isolasjon måtte ut, slik at de gamle tømmerveggene kunne komme til syne.

– Vi får heller la være å bruke det på de aller kaldeste vinterdagene, sier Astrid.

Ellers kommer de langt med å beholde skoa på, ta på en ekstra genser og ha god fyring i støpejernsovnen.

– Der den gamle bakerovnen en gang sto skal vi sette inn en vedfyrt komfyr som også kommer til å varme godt, sier Jan.

Se mer

Les også (+): Det blåser veldig kaldt inn gjen­nom ventilene på hytta. Hvordan skal jeg stoppe blåsten?

ULVEN GÅRD: Endelig kan bryggerhuset bli en flott ramme rundt mange fine opplevelser på idylliske Nedre Ulvin gård.
ULVEN GÅRD: Endelig kan bryggerhuset bli en flott ramme rundt mange fine opplevelser på idylliske Nedre Ulvin gård. Foto: Helge Eek
GJENBRUK: – Kun fire flettede kurver og belysning er kjøpt nytt, ellers er alt gjenbruk. sier Astrid.
GJENBRUK: – Kun fire flettede kurver og belysning er kjøpt nytt, ellers er alt gjenbruk. sier Astrid. Foto: Helge Eek
STUE: Nå brukes det gamle bryggerhuset som ei ekstra stue på gården. – Og tømmerveggene forteller om Alfred, en gårdsgutt som bodde her sammen med gartner Svendsen til utpå 1950- tallet, sier Jan.
STUE: Nå brukes det gamle bryggerhuset som ei ekstra stue på gården. – Og tømmerveggene forteller om Alfred, en gårdsgutt som bodde her sammen med gartner Svendsen til utpå 1950- tallet, sier Jan. Foto: Astrid Galstad
RÅTTENT TAK: Deler av taket var så råttent at de måtte fjerne det. Men det åpnet muligheten for full takhøyde, som de har lyst opp med store moderne lyspærer i ruglet glass.
RÅTTENT TAK: Deler av taket var så råttent at de måtte fjerne det. Men det åpnet muligheten for full takhøyde, som de har lyst opp med store moderne lyspærer i ruglet glass. Foto: Helge Eek
OVN: Den gamle bakerovnen i bryggerhuset ble revet på 1960 eller 1970-tallet. De skal sette inn en vedfyrt komfyr, som de både kan steke brød og lage mat på. Her som den lille nyinnkjøpte, men brukte, etasjeovnen står, sto det også en etasjeovn tidligere, da de to gårdsguttene bodde her.
OVN: Den gamle bakerovnen i bryggerhuset ble revet på 1960 eller 1970-tallet. De skal sette inn en vedfyrt komfyr, som de både kan steke brød og lage mat på. Her som den lille nyinnkjøpte, men brukte, etasjeovnen står, sto det også en etasjeovn tidligere, da de to gårdsguttene bodde her. Foto: Helge Eek
GAMLE MØBLER: Astrids mor var enearving etter ei tante som var gift med en møbelsnekker. Han har lagd den flotte kjøkkenbenken som er over 120 år gammel.
GAMLE MØBLER: Astrids mor var enearving etter ei tante som var gift med en møbelsnekker. Han har lagd den flotte kjøkkenbenken som er over 120 år gammel. Foto: Helge Eek
GAMLE REDSKAPER: Gamle redskaper i tre er fine å henge opp på tømmerveggen: Bakstekjevler, støter, kjørel til mel, hulløse og helt til høyre en «turu» å røre i grøten med.
GAMLE REDSKAPER: Gamle redskaper i tre er fine å henge opp på tømmerveggen: Bakstekjevler, støter, kjørel til mel, hulløse og helt til høyre en «turu» å røre i grøten med. Foto: Helge Eek
GAMMELT TREVERK: Innhogget på veggen viser at huset er bygd på gjenbruksmaterialer, forteller Astrid. Tømmeret har blitt brukt om igjen.
GAMMELT TREVERK: Innhogget på veggen viser at huset er bygd på gjenbruksmaterialer, forteller Astrid. Tømmeret har blitt brukt om igjen. Foto: Helge Eek
VENDEBENK: Den grønnmalte slagbenken er fra Gvarv i Telemark, en gave fra ei venninne som ikke hadde plass til den. – Det er en vendebenk der ryggen kan vippes begge veier, og det kan bli en soveplass for et barn innerst, sier Astrid.
VENDEBENK: Den grønnmalte slagbenken er fra Gvarv i Telemark, en gave fra ei venninne som ikke hadde plass til den. – Det er en vendebenk der ryggen kan vippes begge veier, og det kan bli en soveplass for et barn innerst, sier Astrid. Foto: Helge Eek

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2023, og sist oppdatert 11/12 2023.

Les også