Å pusse opp badet kan raskt bli en veldig kostbar affære, derfor er god planlegging viktig. Og gjør du det feil, kan det komme til å koste deg dyrt.

- Årlig registreres det rundt 80.000 vannskader i Norge, forteller markedsansvarlig Katrine L. Johansen hos Fagrådet for våtrom (FFV).

- Årsaken til mange av disse skadene skyldes at arbeidene ikke er utført godt nok, eller at materialene som er benyttet er for dårlige. Byggebransjens våtromsnorm angir tekniske retningslinjer for hvordan materialer og produkter skal godkjennes, og på hvilken måte arbeidet skal utføres, samt rekkefølgen av arbeidene og kontrollprosedyrene.

Bruk av våtromsnormen kan gi fordeler

Johansen understreker at å bruke våtromsnormen er frivillig, men at det å kontraktsfeste våtromsnormen ved rehabilitering av bad kan gi fordeler ved et eventuelt salg, og sikre at badet blir funksjonelt og trygt.

- Det er imidlertid viktig at utførende håndverker kan dokumentere tilstrekkelig kunnskap.

En håndverkerkontrakt bør inneholde følgende:

1. Pris

Avtal fortrinnsvis fast pris på oppdraget, inkludert materialer. Oppgitt pris skal være med MVA.

2. Betaling

Dersom annet ikke er avtalt, er hovedregelen at det skal betales når arbeidet er ferdig. Det er likevel mulig å inngå avtale om forskuddsbetaling og betaling underveis, men dette må følge klart av kontrakten.

3. Fremdrift og ferdigstillelse av arbeidet

Avtal en konkret dato for oppstart og ferdigstillelse av arbeidet. Det bør også avtales en plan for fremdrift dersom det er snakk om mer omfattende oppdrag.

4. Arbeidsbeskrivelse / leveransebeskrivelse

Kontrakten bør også inneholde en beskrivelse av arbeidet som skal utføre og det ønskede resultat.

5. Materialvalg

Kontrakten bør spesifisere hvilke materialer som skal benyttes til oppdraget og prisene på disse.

6. Dagmulkt

Forbrukerrådet anbefaler at kontrakten inneholder en klausul om dagmulkt ved forsinkelser som er håndverkerens ansvar.

7. HMS-ansvar

Det bør aldri avtales at forbrukeren er ansvarlig for HMS - dette er et ansvar som fagmannen håndterer best og integrerer inn i pristilbudet.

8. Endrede forutsetninger

Tilleggsarbeid og endringer som oppdragsgiver legger frem etter kontraktsinngåelsen, må legges inn i kontrakten eller det opprettes en separat kontrakt som tar for seg tilleggene.

Kilde: Forbrukerraadet.no / Ifi.no

Kontrakt er viktig

- Alt arbeid som har med det elektriske og med vann å gjøre, bør utføres av sertifiserte håndverkere, understreker informasjonskonsulent Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi).

- Annet kan den nevenyttige gjøre selv, og stå ansvarlig for selv ved en eventuell skade.

Westman understreker at ved kjøp av håndverkertjenester er det viktig å først ta inn pris fra flere, sjekke referanser og å tegne kontrakt.

- En skikkelig kontrakt er en fordel for både deg og håndverkeren, fordi dere på den måten slipper kostbare misforståelser og krangling.

Standardkontrakt for håndverkstjenester kan du finne her.

Membran for å forhindre fukt

Et våtrom er aldri helt tørt, og informasjonskonsulenten i Ifi forklarer at fliser er det materiale som forårsaker mest problemer.

- Siden hverken fuger eller fliser er fullstendig tette, vil fukten trenge inn bak flisene og gi store belastninger på veggkonstruksjonen.

Membranen er det sjikt i konstruksjonen som skal forhindre at eventuell fukt som trenger inn gjennom overflatematerialet skal vandre videre inn i materialene.

- Membranen plasseres så nærme overflaten som mulig, råder Westman.

- Det finnes ulike typer membran; folier som limes fast og sveises i skjøtene, og membran som smøres på i flere lag, og tetter ved å lage et ugjennomtrengelig sjikt ved herding

De forskjellige materialene

Informasjonskonsulenten hos Ifi forklarer til Klikk.no at det finnes ulike byggematerialer- med ulike kvaliteter.

- Våtromstapet er en ekstra solid variant av vinyltapet. Det har høy slitestyrke og vaskbarhet, og det kan brukes både på toalett, bad og vaskerom, hvor det kan være høy luftfuktighet. Tapetet egner seg ikke inne i dusjen og andre steder hvor vannet står direkte rett på veggen. Nå kommer noen varianter også med innebygget membran, som kan brukes også i dusjen.

- Våtromsmaling er en del av et system som består av sparkel, lim, tapet, grunning og maling, og er klassifisert som vanntett. Selve malingen er halvblank, godt vaskbar, inneholder sopphindrende midler og kan brekkes i mange farger. Løsningen anbefales til alle typer vegger: puss, betong, gipsplater, sponplater, og til bruk i taket.

Ifølge Westman er fliser det vanligste materialet å bruke på vegger og gulv.

- De tåler mye, holder seg pene år etter år og fordeler varmen godt i gulvet ved bruk av varmekabler. Et flisbelagt rom har også lave vedlikeholdskostnader og tåler mye ved vanlig bruk.

PLANLEGG: Å pusse opp badet kan raskt bli en veldig kostbar affære, derfor er god planlegging viktig. Og gjør du det feil, kan det komme til å koste deg dyrt. © FOTO: Tom Aanensen

Ikke søknadsplikt

- Fra 1. januar 2012 var det ikke lenger nødvendig å søke kommunen om å bygge nytt bad eller pusse opp bad i enebolig eller hytte, forklarer informasjonskonsulent Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi).

- Dersom arbeidene er innenfor egen bruksenhet er det heller ikke søknadsplikt for bad i tomannsboliger, rekkehus eller blokker.

Våtromsvinyl er et trygt alternativ for gulv og vegg.

- Dette er en ekstra robust vinyl som er helt vanntett. Mange mener også at vinyl er det sikreste alternativet for å unngå fuktproblemer og vannskader fordi det er vanntett i seg selv - altså trengs det ikke ekstra tetting i form av membran først. Vinyl er også praktisk og lett å holde rent med sin glatte overflate og få skjøter, lover Westman.

- Velger du våtromsplater kan dette gjøre renovering og nybygging av bad lekende lett. Produktet er godkjent til bruk i våtrom. Det betyr ingen gips, membran eller fuging, og du kan gjøre det selv.

Nedenfor følger flere oppussings-tips fra Westman

Tørre og våte soner

I våtrom skilles det mellom tørre og våte soner. Områder innen 1 meter fra dusjen, 50 cm fra toalett, vask og badekar, og 10 centimeter opp fra gulvet, regnes for våte soner. Øvrige flater er tørre soner og der kan du i prinsippet velge produkter som til vanlige, tørre rom.

Unngå misfarging av fugene

Sementfugene mellom flisene kan over tid misfarges av sopp, mugg og skitt. Løsningen på problemene er å impregnere flisene jevnlig med fugeimpregnering. Også de myke silikonfugene i hjørner, mot tak og gulv kan bli flekkete og skitne. Disse bør vaskes regelmessig med klorin. Hjelper ikke det er det mulig å skjære dem vekk og erstatte med nye.

Romfølelse på lite rom

Skal du skape romfølelse på et lite bad, er løsningen å gå opp i størrelse på flisene. Små ting i små rom gjør at rommet virker lite og rotete.

GJØR DET RIKTIG: Skal du pusse opp badet, er det flere ting du må passe på. © FOTO: Sveinung Bråthen

Null hull

Bruk lim eller tape istedenfor skruer ved montering av utstyr på badet. På den måten unngår du å lage hull i membranet, og får en fuktsikker vegg. Et aldri så lite hull i membranen i baderommet er en veritabel motorvei inn i veggen for mikroskopisk damp og fukt. All perforering av fuktsperren bør unngås, men må du allikevel bore gjennom fliser og membran - husk å tette med silikon før du setter i skruen.

Enkel oppgradering

De fleste innbygde, vegghengte toaletter leveres med en vanlig hvit betjeningsplate. Men hvorfor ikke bytte til noe lekkert i glass eller børstet stål? Du kan selv bytte betjeningsplate etter montering, og gi badet et aldri så lite ansiktsløft. Det er bare å løfte på platen og vippe den ned.

Fliser på fliser

Er membran i orden og de gamle flisene sitter godt fast, er det en enkel jobb å legge nye fliser oppå de gamle. Selve sluket blir forhøyet når du legger fliser på fliser. Kanskje må du bruke en forhøyningsring mellom gammelt sluk og ny slukrist. Dette kan en rørlegger eller et VVS-utsalg hjelpe deg med.

Vask godt med grovrent, kraftvask eller liknende for å fjerne fett og såperester. Etter opptørk (husk at fuger sjelden er vanntette!) påføres en smøremembran på gulvet og i dusjsoner, selv om du vet at det er membran under de gamle flisene. Da forhindres vannopptak i gamle fuger.

Mal deg nytt bad

De fleste underlag kan overmales, under forutsetning det er godt rengjort. Rent, tørt og fast er reglen å lære seg for den som skal male. Gamle fliser på badet kan fint gis et nytt utseende ved bruk av maling - og dette vil kunne holde noen år avhengig av bruk, i påvente av en stor rehabilitering.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!