Male fliser på bad

Slik maler du baderomsflisene

Og alt du ellers bør vite før du maler flisene på badet.

MALE FLISER PÅ BAD: Å sveipe malerkosten over baderomsflisene er et enkelt og rimelig alternativ dersom badet har behov for en "quick fix", i påvente av en større oppussing.

MALE FLISER PÅ BAD: Å sveipe malerkosten over baderomsflisene er et enkelt og rimelig alternativ dersom badet har behov for en "quick fix", i påvente av en større oppussing. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Trenger badet ditt en «makeover», på tross av at du hverken har tid, penger eller ork til å pusse opp? Da finnes det en kjapp løsning som de fleste kan mestre; å male baderomsflisene.

Men det kan by på et par utfordringer, spesielt i våtsonen på badet.

- Maling i våtsonen kan være en stor påkjenning, fordi det er stor sjanse for at malingen ikke varer så lenge, påpeker teknisk servicekonsulent og malermester i Jotun, Erik Bryng.

Male fliser på bad

- Mange maler flisene som en rimelig, midlertidig løsning, og så lenge grunnarbeidet gjøres ordentlig er det ikke noe problem, sier malermester i Regnbuen Malermesterbedrift i Oslo, Marius Davidsen.

Slik maler du baderomsflisene:

1. Vask og skrubb
Det viktigste er å få bort alle silikonrester fra fugene i tak og i hjørner, noe som kan gjøres med en silikonfjerner.

Vask så flisene grundig med husvask, og skyll med vann etterpå. Gå så over og slip på flisene med et fint papir som er egnet til harde underlag - ikke slipepapir for treverk.

Tørk med en ren mikrofiberklut så støvet blir helt borte.

2. Grunning
Etter en grundig vask og skrubb kan du begynne å male med grunning, og det viktigste er at den ikke skal være oljebasert.

Grunningen må så feste seg og bli herdet i ett døgn før du kan begynne å male.

3. Maling
Til slutt kan du gå over med maling, hvor du nærmest kan velge hva du vil. Men siden det er våtrom, anbefales det våtromsmaling. Forhør deg også gjerne i butikken.

Bryng forklarer at det er utviklet ulike spesialvasker som skal brukes på underlaget før maling. Og fordi det finnes mange ulike typer fliser er det greit å undersøke i forkant hvilke produkter du skal bruke, og forhøre deg i butikk om hvilken maling du bør velge til din flis.

- For eksempel på fliser som er høyglans, blanke og glatte, kan det i enkelte tilfeller være lurt å slipe dem matte, tipser Bryng.

Han legger til at underlaget må være helt rent, fast og tørt før du maler.

Male fliser i våtsonen

Davidsen forklarer at maling i utgangspunktet skal holde seg greit i våtsonen dersom du tar noen forhåndsregler.

- Det som skjer når du maler veggflisene i dusjen er at de blir tette, og vannet vil stort sett holde seg utenfor. Maler du fyldige strøk i dusjhjørnet, gjerne tre lag, skal det holde så lenge det ikke kommer riper og skader i malingen før den tørker, forklarer han, men poengterer at ingenting er 100 prosent vanntett.

Bryng støtter seg til dette, og mener at årsaken til at maling på baderom kan være problematisk, er fordi flisene og fugene består av ulike materialer.

- Flis og fuger arbeider ulikt hva gjelder temperatur og fuktighet. Med maling over kan den sprekke opp, det kan komme fuktighet bak malingen og den kan flasse av, advarer han.

Og selv om det på vanlige, moderne bad ikke er så mye vannsøl, anbefaler han likevel at du ikke maler i våtsonene, som dusjområdet, dersom det ikke er helt nødvendig.

Les også: Tips for en rimeligere oppussing av badet

Maling på gulvflisene

I utgangspunktet er det ikke lurt å gå løs på gulvflisene, da de må tåle en annen mekanisk påkjenning enn veggflisene.

- Vi tråkker på dem både barbent og med sko, så du må i tilfelle bruke tilpasset gulvmaling, understreker Bryng.

Davidsen fremhever at flisprodusentene ikke anbefaler at gulvfliser males, selv om det kan fungere.

- Dersom du likevel skal ta sjansen på å male gulvet, bør du velge en maling du ikke sklir så lett på. Forhør deg også hos forhandleren for å være på den sikre siden, sier han.

Varighet på malte baderomsfliser

Men å male flisene er bare en midlertidig løsning dersom du ønsker å fornye badet ditt, og du kan ikke forvente at malingen sitter godt og forholder seg pen for alltid.

- Flisene blir ikke ødelagte, men forandringen er heller ikke reversibel, informerer Bryng.

Malingen suger nemlig godt inn i fugene, og da går den ikke bort. Det vil si at rommet ikke kan fikses på nytt, og en total oppussing blir nødvendig etter en stund.

- Det er jo en form for «quick fix», med en ikke altfor lang varighet, sier han.

Han legger til at det imidlertid ikke er stor fare for at malingen flasser av på andre steder enn ved våtsonene.

- Det er ikke den største mekaniske påkjenningen på baderomsveggene utenfor våtsonen, så normalt sett går det veldig greit, avslutter han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning