1930-talls huset i Oslo var stort, men upraktisk.

Helene Holm og Nina Hæg i interiørfirmaet HAEG HOLM interior furniture design MNIL tok oppdraget med å forvandle huset med boflate på nærmere 200 kvadratmeter til en åpen bolig for småbarnsfamilien.

- Huset var mørkt og labyrintaktig, hva var de største utfordringene?

- I første etasje var det plasseringen av de store hovedfunksjonene, kjøkken og stue. Vi flyttet kjøkkenet over til den andre siden av huset. Opprinnelig lå en av stuene der. I andre etasje skulle vi legge inne et ekstra bad. I tillegg til toalett og dusj skulle det inneholde en servant som var dyp nok til håndvask av klær, vaskemaskin og tørketrommel, samt skittentøyskurver. Det skulle ikke se ut som et vaskerom, så her fikk vi en utfordring. Men resultatet ble som ønsket.

Holm og Hæg fortller at en annen utfordring var belysningen i andre etasje. Takhøyden var såpass lav etter nyisoleringen av yttervegger og tak, at det ikke ble mulig å gå opp i himlingen; derfor måtte belysningen bli utenpåliggende. For å finne en balanse slik at det ikke ble rotete, ble det montert tette, hvite bokser som gir godt lys. De ble bygget minst mulig ned i rommet.

- Oppvarmingen var en tredje utfordring, og vi kom fram til at vannbåren varme var den beste løsningen. Vi tegnet en ny vegg i første etasje, slik at familien fikk gasspeis sammen med integrerte hyller.

eventyrveien, oppussing, bad

DET GRØNNE ROMMET. Slik ble badet etter at det ble utstyrt med grønne mosaikkfliser 2x2 cm. Badekaret er fjernet og gjestebadet har fått dusj i stedet. Vaskemaskinen er plassert arbeidsbenken. Mosaikkfliser Trend fra Vitreo, Fagflis. © FOTO: Espen Grønli

eventyrveien, oppussing, trapp, gelender

MER ELEGANSE. Det opprinnelige trappegelenderet har fått flere strøk høyglansmaling. Før var det lukket, men nå er veggen til høyre på før-bildet fjernet slik at hallen er åpnet opp. © FOTO: Espen Grønli

eventyrveien, peis, stue

VARMT VEGGMALERI. Den avlange peisen strekker rommets lange linjer, den er dekorativ med flammer mot hvit bakgrunn. Gasspeisen er fra Romerike Peis og Varme. © FOTO: Espen Grønli

portrett

DESIGNDUO: Helene Holm og Nina Hæg i interiørarkitektfirmaet HAEG HOLM interior architecture furniture design MNIL, står bak dette boligprosjektet. © FOTO: Espen Grønli

- Hva ble beholdt av boligens 1930-tallsstil?

- Trappeløpet ble beholdt, pusset opp og malt. Ytterdøren er riktignok ny, men den er en eksakt kopi av den opprinnelige døren. Døren innfrir dagens krav til brann og lyd. Det buede vinduet på vaskerommet/gjestebadet er også beholdt.

- Dere benyttet i hovedsak hvitt med ulike glansgrader. Hvorfor?

- Huseierne ville ha et moderne, hvitt og rent uttrykk. Vi ønsket kontraster og variasjon, det resulterte i ulike glans- og valørgrader i hvite og beige farger.

- Det er lagt vekt på vedlikeholdsfrie materialer, noen tips?

- Selv om det er benyttet lyse materialer, så krever de lite eller ingen overflatebehandling. Halvblanke fliser på bad (ikke naturstein), laminatflater til skrivebordet i hallen og hvit Corian på kjøkkenets benkeflate krever lite stell. I hallen valgte vi fugefarge i mørk beige til de beige flisene, slik at skitt ikke vises så godt.

eventyrveien, spisestue, kjøkken, oppussing

KONTAKT. Det er god kontakt mellom kjøkken og spisestue. Det er brukt heltre lamell i hele boligen, med unntak av hall og bad. Gulvet er levert ferdig mattlakkert fra Flotte Gulv. Spisebord Corona fra Bolia, og stoler Catifa fra Arper. Over bordet henger pendelen Hope. © FOTO: Espen Grønli

LYS HOVEDFARGE. Kjøkkenbenken fortsetter ut i en halvøy, der frokosten ofte nytes. Hvitevarer er integrert og skjult bak hvite dører. Hvitt er for øvrig husets hovedfarge. © FOTO: Espen Grønli

- Hva bør man ta hensyn til før et slik prosjekt starter?

- Funksjon og behov. Tenk over hvordan du vil bruke hjemmet og hvilke behov du har i hverdagen. Det er også viktig at hjemmets estetikk reflekterer hvem som bor der.

- Hvilke kvaliteter ved prosjektet vil du trekke fram?

- De lettstelte materialene gir et lyst og elegant uttrykk samtidig som de varer. Vannbåren varme gir jevn romtemperatur i hele rommet og er dessuten økonomisk. Gasspeis som kan sees både fra sofagruppen og spisegruppen og bidrar til en harmonisk atmosfære. Samspillet mellom oss, eiere og entreprenør fungerte utrolig godt. Det er viktig for å få i land et vellykket prosjekt.

hall, eventyrveien

FRA KJØKKEN MOT HALL. Store og fargesterke bilder utgjør kontraster mot de hvite flatene. Selv om noen av veggene er beholdt, er det dørfritt i første etasje. Hallen brukes også som arbeidsplass. Garderobeskapene fra Ikea er lakkert med blank, beige lakk hos firmaet Molec. På gulvet er det lagt matte fliser på 60x60 cm fra Fagflis. Bildet er signert Hans-Jørgen Osnes. © FOTO: Espen Grønli

barnerom, gang, eventyrveien

TAVLEFINT. Tavler trenger ikke være firkantet. Den tavlemalingen er malt i sirkel på barnerommet. Det var ikke plass til innfelte lys, så gangen oppe fikk utenpåliggende spotter fra Light House. Barnestol fra Living. © FOTO: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!