I Randaberg kommune ligger et hus fra 1960-tallet med et uvanlig tilbygg i kjerneisolert betong.

Siviliarkitekt MNAL Ole Serinius Trodahl formet tilbygget som et sneglehus. Det omslutter den sydøstre gavlen for deretter å åpne seg mot tunet og hagen.

Fanger frodigheten

Tilbygget på ca. 60 kvadratmeter har flere finurlige løsninger.

Mot tunet og inngangen er det plassert et lite basseng i svart betong som samler opp regnvannet fra taket.

- Jeg tegnet sneglehusformen fordi den passer utmerket til tomten, og vi kaller det for Sneglehuset, sier arkitekt Trodahl.

Han forteller at tilbygget åpner seg opp mot hagen med glassflate for å fange hagens frodighet inn i stua.

sørlibakken, tilbygg, betong, 50-talls

I ENDEN. Tilbygget omslutter huset. Avslutningen er i glass. © FOTO: Trodahl Arkitekter

tilbygg, endevegg, glass

UT MOT HAGEN. Endeveggen ut mot hagen er i glass og slipper naturen inn. Her er det også dør ut til hagen. © FOTO: Trodahl Arkitekter

tilbygg, takrenne

RETT I BETONGEN. Vannet fra taket renner ned en takrenne i tre og ender i et svart betongkar. © FOTO: Trodahl Arkitekter

Tilbygget består av to betongbuer. Fra første etasje fører en trapp opp til galleriet.

Gulvene nede er utført i slipt og impregnert betong. På galleriet er gulvplankene av oljet eik og himlingen er av osp.

Skepsis erstattet med begeistring

Beboere er Rigmor Bø og Øystein Lund Bø. Rigmor Bø sier hun var litt skeptisk da tegningene ble presentert.

- Jeg var redd tilbygget ville bli for stort, men det fungerer. Det fungerer som et allrom, et uvanlig og godt rom å være i.

- Det er åpent med mye lys, samtidig er vi skjermet med betongveggen i enden. Både galleriet oppe, rommet nede og glasspartiet med åpning mot hagen fungerer fantastisk bra, sier huseieren.

betong. tilbygg, interiør

BUET. Betongveggen i enden har vinduene høyt opp og verner for innsyn. Glass ut mot hagen slipper likevel mye lys inn i rommet. Jærstoler med sjøgressete har fått plass langs veggen. Himlingen er av osp. © FOTO: Trodahl Arkitekter

tilbygg, betong, stue

GALLERIFINT. Stuen ligger på galleriet i andre etasje. Rekkverk i glass og med trespiler mot trapperommet. © FOTO: Trodahl Arkitekter

tilbygg, glass, betong

OPPTRAPPING. Trappen fører fra første til andre etasje. Rekkverket er av glass og trespiler. © FOTO: Trodahl Arkitekter

plantegning

Plantegning av det nye tilbygget, arkitekten har tilpasset tilbygget tomten og terrenget. © Trodahl Arkitekter

Siv Kerstin Bakke

Bygget hus i hytta

Slik ble tømmerhytta fra 1940-tallet en moderne enebolig.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!