Familien på to voksne, to barn og en hund kjøpte drømmehuset utenfor Oslo. Det var bare en hake, gangen på 4 kvadratmeter var trist og upraktisk for en aktiv småbarnsfamilie.

Ved siden av lå en bod med egen inngang som fungerete som altmuliglager.

Marit og Thomas Riset så muligheten til å rive ned veggen inn til boden, og dermed få tredobbelt areal.

Beboerne fikk hjelp av interiørarkitekt MNIL Linda Lien som bidro til å forvandle den lille kaosgangen til en koselig hall.

før etter gang

LYSNET OPP. Til høyre for inngangsdøren ser du den gamle boddøren. Etter forvandlingen (til høyre) ble døren erstattet med et vindu som gjør gangen lysere. © FOTO: Frode Larsen/privat

gang, liten til stor, forvandling=

KOMFORTSONE. Gangarealet økte fra 4 til 12 kvadratmeter. Vinduet erstatter den tidligere døren. Sittebenken fant Marit Riset på finn.no, kommode fra Ikea og den røde tresykkelen er barnas. © FOTO: Frode Larsen

Det tidligere gulvet ble revet opp, senket og bygget opp igjen med fliser. Under flisene ble det lagt varmekabler slik at vannsøl tørker fort opp.

Tapetveggen sto høyt på ønskelisten, det samme gjorde sittebenken som bidrar til hyggelig miljø i den nye gangen.

Garderobeløsningen er skjult bak to frostede glassdører og en speildør.

Og de minste har fått en egen lavthengende garderobestang. Som beboerne selv sier:

- Vi har gått fra trang kaosgang til kosehall med stor garderobe og sittemuligheter. Både voksne, barn og hund har fått mer orden i tilværelsen.

gang, liten til stor, forvandling=

KOMMODEPLASS. Den store kommoden Hemnes fra Ikea, rommer skjerf, sokker, lue og votter for store og små. Hvert familiemedlem har sin skuff. Garderobe fra Garderobemannen. Pendel fra Bauhaus. © FOTO: Frode Larsen

gang, liten til stor, forvandling

LAVTHENGENDE. Garderobeløsningen skjules bak to glassdører og en speildør fra Garderobemannen. De yngste får egen stang i passe høyde. Innredningen heter Elfa Premium. © FOTO: Frode Larsen

gang, liten til stor, forvandling

TAPETFINT. Beboerne ville ha en tapetvegg, og valget falt på ROMO, W333/05, Tamaki Vintage Amuve fra Marathon Design. © FOTO: Frode Larsen

Interiørarkitektens tips

To ytterdører ble til én, hva skjedde?

- Veggen mellom gang og bod ble revet, og det ble unødvendig med to ytterdører. Derfor plasserte jeg et vindu der døren inn til boden var tidligere.

- Hvordan få en optimal garderobeløsning?

- Små barn slenger lett fra seg klær og leker i gangen. Blir det for mye speil, vil alt rotet fordobles. Slenger det tre par sko på gulvet, virker det som seks; derfor bestemte vi oss for én speildør og to hvite glassdører. Innredningen i skapene er fleksibel og kan endres etter hvilken fase familien befinner seg i. Det er lurt å se fremover, når det investeres i kvalitet.

- Hvordan få den rette stemningen, også om kvelden?

- Med pendellamper som kan dimmes ned til «månestyrke» kan du skape en fin stemning om kvelden ved å tenne levende lys når gjestene ankommer.

- Har du noen forslag til gangmøbler?

- Foruten selve garderoben, er det fint med sittebenk. Da blir det lettere å ta av og på skotøy. Dessuten er det en fin ventebenk.

- En stor kommode med hver sin skuff til småtøy er greit med barn i huset.

Beboere, gang, oppussing

GODT SLUTTRESULTAT. Thomas og Marit Riset har to små barn og hund. Før ble det lett kaos, nå er det orden i gangtilværelsen. © FOTO: Frode Larsen

gang, liten til stor, forvandling

DETALJER. Knaggene fra MUUTO, House of Oslo, er dekorative. De finnes i tre ulike størrelser. © FOTO: Frode Larsen

Dette kostet forvandlingen:

Gulv, fliser, varmekabler, fuging etc. kr 19 000

Gipsplater, skruer kr 1000

Tapet, tapetlim, kr 2900

Nytt vindu, kr 8500

Glass innedør fra Swedoor, kr 7995

Skyvedørsgarderobe, kr 17 950

Innredning, garderobe, kr 5960

Lys, Bauhus, kr 950

Lister, panel div., ca. kr 2200

Diverse maling, kr 1300

Benk, kr 2000

Kommode, kr 1695

Skohyller, kr 470

Knagger, kr 895

Hundeseng, kr 400

Lykter, kr 1800

Skinn, kr 149

Dørmatte, kr 99

Div. elektrisk materiale, kr 1025

Totalt kr 76 288

Siv Kerstin Bakke

Bygget hus i hytta

Slik ble tømmerhytta fra 1940-tallet en moderne enebolig.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!