Et gammelt furugulv kan få et nytt liv med ett eller to strøk beis. I motsetning til maling, som dekker gulvet fullstendig med farge, kan beis bevare treets naturlige variasjoner, samtidig som fargen endres.

Den transparente behandlingen fremhever treverkets spill, slik at gulvet ser levende og friskt ut.

Mørkt eller lyst?

Mørkt og eksotisk gulv eller nordisk og lyst, det er helt opp til deg. Fargealternativene er mange, og det er bare å velge og vrake i lekre trefarger.

Det er slett ikke vanskelig å beise tregulvet, slik mange tror. Med vanntynnbare produkter går det raskt, samtidig som resultatet blir bra.

- Med riktig fremgangsmåte unngår man skjoldene som mange er redde for. Det gjelder å arbeide effektivt og systematisk, forteller Per Lund Nilsen, avdelingsleder for teknisk service i Scanox .

Beskytt lister

Gulvlistene må beskyttes før du setter i gang. De må enten fjernes eller dekkes til med maskeringstape.

Beise gulv

FORARBEID: Beskytt listene med maskringstape før du begynner å beise. © FOTO: Jordan og Frode Larsen/ifi.no

Rens

Rens flaten med gulv-/panelrens. Rester av grønnsåpe, fett og smuss kan gjøre fargingen ujevn. Blir det fiberreisning, bør dette slipes bort, og støv fjernes med støvsuger eller mikrofiberklut.

Beise gulv

GULVVASK: Det er viktig å rengjøre gulvet før man setter i gang å beise. © FOTO: Ifi.no

Gjør utstyret klart og start beisingen

Hell beisen over i en malebøtte eller rullekar, og legg klar pensel, rull og forlengerskaft med vaskepels. Start langs listene, og ta kun 2-3 bord av gangen. Til dette er en pensel best egnet. Til resten av lengderetningen kan beisen med fordel påføres med rull på forlengerskaft. Trekk av og jevn ut beisen i bordenes lengderetning med vaskepelsen festet på en nal på forlengerskaft. Ta så neste felt på 2-3 bord, og følg samme fremgangsmåten.

Beise gulv

RULL: Bruk rull med forlengerskaft når du beiser gulvet © FOTO: Scanox

Jevn ut overlappinger

Bruk vaskepelsen til å jevne ut overlappinger ved skjøter underveis. Dra skrått over slik at det blir jevnt. Tørk av vaskepelsen under bruk. Når hele gulvet er beiset, la det stå i ro og tørke i 12 timer.

Beise gulv

TØRKE: La det nybeisede gulvet tørke i 12 timer © FOTO: Scanox

Etterbehandling

Beis gir ingen beskyttelse til treverket, og gjør det utsatt for slitasje. Derfor bør det alltid etterbehandles med lakk. For best mulig slitestyrke og langvarig resultat anbefales 3-4 strøk lakk.

Et allerede lakket gulv må slipes før det skal beises, eller så fester ikke beisen.

Beise gulv

ETTERBEHANDLING: Det er viktig med etterbehandling for å beskytte og bevare gulvet. © FOTO: Scanox

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!